La Vanguardia (Català)

Els congressos territoria­ls del PSC obren la via a nous líders

- Barcelona

Els diputats Ordeig i Lamuà, possibles relleus a Lleida i Girona

El XIII Congrés del PSC va acabar amb la ratificaci­ó de Miquel Iceta com a líder del partit i amb l’aprovació d’una extensa executiva de 49 persones –55 comptant-hi els membres nats–. Acabat el congrés i elegida la direcció començava el temps de les federacion­s. Els conclaves socialiste­s se succeiran des d’ara fins al febrer per tot el territori. Es preveuen canvis de lideratge a Girona, Lleida i Tarragona, relleus generacion­als, encara que també hi pesen els nous equilibris fruit d’unes primàries que Iceta va guanyar.

Òscar Ordeig es perfila com el nou líder del PSC a Lleida, que celebrarà el seu congrés el 17 i el 18 de desembre. Ordeig, acabat d’incorporar a l’executiva d’Iceta, va serne partidari durant les primàries, com també ho va ser l’alcalde de la Paeria, Àngel Ros.

Es tracta d’un relleu tranquil després que Ros anunciés que no es tornaria a presentar a la reelecció. Ordeig, que ja es va enfrontar a Ros el 2012, encara que va perdre, ha estat l’únic militant que ha presentat candidatur­a.

La federació Comarques de Girona celebrarà el seu congrés el 21 de gener, encara que el procés de primàries començarà a començamen­ts d’aquest mes. L’actual primer secretari, Juli Fernández, no es presentarà a la reelecció.

Fernández es va posicionar al costat de Parlon durant les primàries del PSC, mentre que dirigents intermedis i més joves van apostar per Iceta.

No es descarta que pugui presentar-s’hi Marc Lamuà, també parlonista. Algunes fonts apunten també com a possible aspirant la líder del PSC a l’Ajuntament de Girona, Sílvia Paneque, un dels suports d’Iceta. Encara que l’alcaldessa de Vilafant, Consol Cantenys, que es va alinear també amb Iceta, ja ha anunciat que es presentarà.

El PSC del Camp de Tarragona encara no té data per a la celebració del seu congrés, que, segons que apunten fonts d’aquesta federació, se celebrarà a finals del mes de gener o al febrer.

Algunes fonts apunten que Josep Fèlix Ballestero­s podria no repetir com a primer secretari; d’altres assenyalen que, tant si s’hi presenta com si no, ja s’està treballant en una candidatur­a alternativ­a de renovació. També s’obre al relleu la federació del Maresme després que l’alcalde de Pineda, Xavier Amor, hagi renunciat a tornar a presentar-s’hi apuntant que vol centrar-se en el repte de les eleccions municipals del 2019 i en les seves obligacion­s com a president de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC). Es dóna la circumstàn­cia que Amor va ser un dels principals suports de Parlon, mentre que a la seva comarca, i amb claredat, qui va guanyar va ser Iceta.

On no s’espera renovació és en la potent federació del Baix Llobregat. L’alcalde de Sant Joan Despí és l’únic candidat a liderar el PSC en aquesta comarca. El Baix celebrarà la seva assemblea de federació el 20 i el 21 de gener.

En el cas de Barcelona, en aquesta federació –precursora en el PSC de l’elecció del primer secretari per un procés de primàries– qui parteix com a favorit és el diputat Ferran Pedret, que actualment hi està al capdavant i que té la intenció de tornar-s’hi a presentar.

El Baix Llobregat aposta per la continuïta­t i mantindrà Antoni Poveda al capdavant

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Els conclaves socialiste­s se succeiran per tot el territori des d’ara i fins al febrer
MANÉ ESPINOSA Els conclaves socialiste­s se succeiran per tot el territori des d’ara i fins al febrer

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain