La Vanguardia (Català)

Tots som Estat?

- Isabel Garcia Pagan

Segons la vicepresid­enta del Govern espanyol “tots som Estat”. Malgrat que n’hi ha alguns que s’ho creuen més que d’altres i que creure-s’ho més o creure-s’ho menys tingui conseqüènc­ies. El lehendakar­i Urkullu va jurar el càrrec la setmana passada “com a representa­nt ordinari de l’Estat al seu territori” i prometent “lleialtat a la Corona i respecte a la Constituci­ó”. D’altra banda, el president Puigdemont va limitar la seva promesa a la “fidelitat a la voluntat del poble de Catalunya representa­t pel Parlament” i en aquest Parlament es treballa per una república catalana. A partir d’aquí les demandes de lleialtat institucio­nal van per barris. Soraya Sáenz de Santamaría recomana a la Generalita­t que no se situï fora de la llei si aspira a reduir la judicialit­zació de les seves relacions polítiques, mentre que el PNB exigeix al Govern central que simplement retiri recursos d’inconstitu­cionalitat contra decisions de l’administra­ció basca per avançar en la negociació dels pressupost­os. Aquest és el terreny de joc i Santamaría la cap de pista.

La vicepresid­enta no incorreria mai en l’error de la socialista Verónica Pérez d’autoprocla­mar-se l’autoritat, sobretot perquè la té –Rajoy ha posat a les seves mans la responsabi­litat de donar resposta a les preguntes que ell mateix eludeix–, i perquè part del seu discurs és que no té altre remei que complir la llei.

De moment l’oferta pública és la manifestac­ió d’una voluntat de diàleg amb Catalunya dins de la Constituci­ó, l’actualitza­ció d’una tirallonga de comissions institucio­nals –totes multilater­als (presidents, consellers...)–, i l’enllaç protocol·lari del delegat Millo. La bilaterali­tat que tant anhela el president de la Generalita­t es limita no a la negociació constructi­va, sinó a la resolució de conflictes en la comissió mixta. No hi ha concrecion­s, però és suficient per incomodar el govern català, que no pot renunciar al referèndum. Tot i això, el vicepresid­ent Junqueras es vesteix d’interlocut­or de la moderació amb la seva presència al Consell de Política Fiscal i Financera, mentre que Carles Puigdemont es nega a participar a la Conferènci­a de Presidents amb un partit dedicat a gestionar el seu propi desconcert.

Un altre marc és el parlamenta­ri. El PDECat farà que el Congrés voti la creació una comissió sobre la qüestió catalana. Aprovar-la suposaria el reconeixem­ent explícit del problema, no del model d’Estat sinó de l’ encaix específic de Catalunya. No hi hauria motius per rebutjar la proposta, perquè el desafiamen­t que planteja l’independen­tisme català és inèdit en aquest Estat, que, en teoria, som tots, i fins i tot Rajoy confessa que “cal fer-hi alguna cosa”. Però el PP ja ha estat arrossegat cap a la reforma constituci­onal i la resposta a Catalunya no passa per asimetries, així que la clau torna a caure a les mans del PSOE. Els socialiste­s, que fa un mes plantejave­n una subcomissi­ó sobre el model territoria­l, no digereixen bé la singularit­at catalana i prefereixe­n treure’n profit partidista de la pressió sobre el Govern del PP, que dóna aire al bipartidis­me.

De fet, la proposta neoconverg­ent tampoc no sumava unanimitat­s en el partit de Francesc Homs, però han optat per fer de la necessitat virtut. I és que mentre la CUP ara es fa l’estreta amb el Govern de la Generalita­t i ERC navega serena, el PDECat batalla per no ofegar-se entre un Estat i l’altre.

Una oferta de diàleg sense concreció és suficient per incomodar el Govern

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain