La Vanguardia (Català)

Cuba, de l’orfandat a l’emancipaci­ó

-

CUBA es disposa a tancar els actes d’homenatge a Fidel Castro després del llarg adéu del seu poble, de l’Havana a Santiago. Ja no es tracta de continuar discutint sobre si va ser un dictador o no o si va ser un dictador dolent o bo per al seu poble. Per primer cop en 60 anys, Cuba afronta el futur sense dependre d’un líder carismàtic però intrusiu, capaç, amb els anys, de donar opinió i imposar les seves idees sobre qualsevol aspecte de la vida dels cubans. Orfandat o emancipaci­ó?

Per una raó o una altra, la vida dels cubans està molt per sota del potencial de l’illa, que ja abans de la revolució tenia uns nivells de desenvolup­ament molt superiors als dels seus veïns. Cuba no va ser mai Haití, país fuetejat per les desgràcies, i gaudia d’una renda per càpita que duplicava la d’Espanya el 1959. Avui té per davant dues transicion­s, si l’una important, l’altra encara més: la reforma de l’economia i l’obertura del règim comunista, que no hauria d’actuar com si el castrisme tingués avenir després de la mort de Fidel i més si tenim en compte que el seu successor, Raúl Castro, té 85 anys. La generació revolucion­ària va gaudir d’una mena de legitimita­t històrica que ja no poden tenir els seus successors, criats en un país burocràtic i arbitrari l’economia del qual no funciona ni funcionarà si es mantenen tretze són tretze.

L’obertura econòmica de Cuba té singularit­ats. Hi ha centenars de milers de cubans a l’exterior, exiliats o emigrants, molts d’ells als Estats Units. Si deixem de banda el contenciós de les reclamacio­ns judicials –van haver molts expropiats en els inicis del castrisme–, aquest contingent és una reserva valuosa per al trànsit del comunisme a un sistema lliure que permeti als cubans de l’illa desenvolup­ar el talent, la creativita­t i el potencial que tenen.

Un poble que ha sabut sortir-se’n malgrat els greus errors econòmics dels seus dirigents, l’hostilitat comercial dels Estats Units –lluny de constituir un “bloqueig”, com proclamen interessad­ament el règim i els seus amics– i el final dels ajuts de la Unió Soviètica és un poble amb prou imaginació per tirar endavant l’economia i millorar substancia­lment les condicions de vida actuals. Cuba té grans profession­als de la salut però els seus hospitals són indignes, de la mateixa manera que tots els cubans saben llegir i escriure però se’ls ha prohibit pensar (o, simplement, accedir a l’obra de la majoria d’autors presents a les nostres llibreries). A diferència d’estats comunistes com la mateixa Rússia –on no havien conegut mai el capitalism­e–, Cuba no ha deixat de comprendre mai el lliure mercat, amb tots els defectes i els avantatges que té.

La transició política es presenta molt incerta, amb el factor addicional d’un nou president dels Estats Units, el qual ha dedicat a Cuba exabruptes i ultimàtums que, paradoxalm­ent, poden reforçar els sectors més reaccionar­is de l’Havana. Aquest panorama obre una oportunita­t per a Espanya i la Unió Europea, en condicions òptimes per encarrilar la transició pel bé del poble cubà (sense oblidar la diplomàcia vaticana). Espanya i Cuba han superat el desacord de l’era Aznar i abans de final d’any la Unió Europea té previst firmar un acord que enterra la Posició Comuna, aprovada per Brussel·les a instàncies del aleshores president espanyol. Aquella fermesa no va propiciar grans reformes ni va debilitar el règim. Sense oblidar que Cuba serà el que vulguin els cubans. Els que viuen a l’illa o fora d’ella.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain