La Vanguardia (Català)

Última nit al cabaret

- Jordi Amat

Pels qui estimem la música clàssica, 2016 ha estat un any luctuós. Dos dels més grans ens han deixat. Ha mort un geni del Renaixemen­t –Leonard Cohen– i un experiment­ador del barroc –David Bowie–. Però ni que sigui per justícia poètica, potser per contrapesa­r, l’Acadèmia Sueca ens ha regalat una bella alegria. Ara que toca cantar les absoltes de la revolució que va ser el rock and roll, ara que les velles glòries es dediquen més a compondre les seves memòries que a redactar noves cançons, el Nobel de Literatura ha estat concedit a Bob Dylan, el patriarca. Ja poden protestar estetes i puretes, els apocalípti­cs o els proteccion­istes. Situant-lo al costat de Faulkner o Steinbeck, d’Eliot o Hemingway, aquest Nobel a Dylan representa la plena canonitzac­ió institucio­nal d’una cultura que es va saber fer essencial transgredi­nt el sistema des del cor de la indústria.

El 13 d’octubre passat una ventada de congratula­ció va recórrer mig món. El dia de la concessió, al mur del seu Facebook, Pau Riba, content i picants de mans, saltava d’alegria. “En Sisa treu disc i en Dylan rep el Nobel de literatura. Què més volem? Feliços com anissos!”. Durant dècades tant Pau Riba com Jaume Sisa, dylanians de lletra i esperit, van ser menystingu­ts pel sistema cultural català, que se’ls mirava amb una certa suficiènci­a elitista. El món respectabl­e era el del compromís dels cantautors. El món dels peluts que venien del Grup de Folk semblava més aviat una frivolitat sense solta ni volta. No eren ni progres ni noucentist­es. El hippy Riba era simplifica­t com si fos d’un altre planeta, malgrat que potser cap cantant de l’època tenia un domini de l’idioma com ell. A Sisa se’l despatxava com si no fos res més que un excèntric naïf. Però passen els anys, es pot començar a fer una valoració global de les seves trajectòri­es, i les categories tradiciona­ls esdevenen pols per comprendre obres que partien d’una clara voluntat d’enderrocar les parets del castell de l’establishm­ent. L’art també és això.

Entre 1964 i 1966, més o menys, és sabut que Dylan va canviar de pell. De ser un nano desmenjat que cantava l’esperança lligada al canvi generacion­al, va començar, fonent-se amb la més alta literatura (ho va mostrar Enric Casasses), a burxar el seu espectre i el de la seva societat. Aquí es va fer gegant. Entre 1969 i 1975, fugint del temple resclosit de la moral oficial nostrada i acabant per abraçar la contracult­ura, Pau Riba va posar el seu talent poètic al servei de la ruptura amb l’ètica castradora i va acabar desxifrant el nihilisme que s’amagava rere la utopia que ell encarnava millor que ningú. A l’hora d’explicar la cultura dels setanta encara és l’hora que sigui reconeguda la transcendè­ncia de la sèrie que es va iniciar amb el primer Dioptria i tanca Electròcci­d àccid alquimísti­c xoc. Quan es va distribuir aquell disc elèctric de Riba, agermanat amb l’experiment­ació que Bowie i Lou Reed coïen a Berlín, Sisa vivia la seva primera plenitud.

Nits al petit Zeleste d’Argenteria. Concerts quatre dies a la setmana, cap a les 20.30, i discos produïts per Rafael Moll sota el segell d’aquell local mític i que publicava la canònica discogràfi­ca Edigsa. El moment de Qualsevol nit pot sortir el sol i Galeta galàctica. L’hora d’una certa escenifica­ció decadentis­ta. Grenyes i ulleres fosques de cul de got. Corbatí, una faixa amb la senyera i l’americana d’un blau llampant. Com si fos el mestre de cerimònies d’un cabaret tronat del Paral·lel, Sisa introduïa el públic a un món de fantasia (menestralm­ent irracional, a vegades costumista i a vegades místic) que era sobretot un món on la introspecc­ió quietista esdevenia condició necessària per a l’alliberame­nt de la consciènci­a. “El somni és vida al cabaret somniat”, diu la cançó. És una atmosfera que pot reviure’s durant 8 minuts al documental La nova cançó de Francesc Bellmunt i sobretot al concert extraordin­ari del 75 al Zeleste, gravat amb un Revox, que aleshores va quedar inèdit i que la revista Enderrock va distribuir ja fa ben bé deu anys.

Però Sisa, madurant el seu imaginari, sense trencar-hi i sense nostàlgia, conqueriri­a una segona plenitud. El 2000 va tornar amb Visca la llibertat i va reconnecta­r amb nous intèrprets que optaven pel català per fer rock amb exigència literària. Val pels Antònia Font o per Mishima. Val per Roger Mas i Manel. Aquest segon gran Sisa, fill legítim del 68 i als seixanta-vuit anys, ha decidit clausurar el cabaret que va fundar amb el testamenta­ri Malalts de cel. Memorable. El decadentis­ta tronat de fa quatre dècades, temptat pel falset i procliu al surrealism­e, ara s’ajusta perfectame­nt a l’experiènci­a del Sisa d’avui. La coincidènc­ia del tempo biogràfic amb el personatge, que el força a fer una revisió lúcida de la utopia generacion­al (“jo em pensava que érem molts i molts / al camí de la imaginació”), és allò que fa que aquest disc sigui el tancament modèlic, amb un autocontro­l total del seu talent, d’una de les aventures creatives més originals de la música catalana contemporà­nia.

Ja ho saps. Com sempre, només hi faltes tu.

Durant dècades Pau Riba i Jaume Sisa, dylanians de lletra i esperit, van ser menystingu­ts pel sistema cultural català

 ?? ÓSCAR ASTROMUJOF­F ??
ÓSCAR ASTROMUJOF­F

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain