La Vanguardia (Català)

El pacte de Sevilla

- L’ÀGORA José Antonio Zarzalejos

El 24 de novembre passat Miquel Iceta es va desplaçar a Sevilla per parlamenta­r amb Susana Díaz. El català va baixar a la capital sevillana incorporan­t a la interlocuc­ió el gest de desplaçar-se eludint reclamar un terreny simbòlicam­ent neutral. El líder del PSC reconeixia així que la presidenta de la Junta d’Andalusia és una interlocut­ora imprescind­ible en el PSOE i diluïa la imatge del seu partit al servei de l’estratègia de Pedro Sánchez. Segons totes les fonts, la conversa entre els dos dirigents va anar bé en el terreny personal, sincera en l’anàlisi del que havia passat –la dissidènci­a del PSC al Congrés sense fer cas al mandat del Comitè Federal del PSOE sobre l’abstenció del grup parlamenta­ri en la investidur­a de Rajoy– i molt clara en el compromís que va assumir Iceta: els socialiste­s catalans no seran bel·ligerants en l’elecció del seu màxim líder quan la gestora del PSOE determini la data del Congrés extraordin­ari del partit i si hi haurà o no primàries. Entre els socialiste­s es parla ja del pacte de Sevilla segons el qual el PSC es desvincula de l’anterior secretari general i, per intentar salvar la seva presència orgànica en el PSOE, es declara neutral en el pròxim procés congressua­l.

La conversa entre Iceta i Díaz no va fer incursions de fons sobre la manera de resoldre la diferència de criteri actual entre el PSC i el PSOE sobre la presència d’aquell en els òrgans de govern d’aquest. El propòsit majoritari entre els socialiste­s espanyols és que cal incrementa­r la germandat política amb el PSC però revisar –sí o sí– l’acord del 1978 que va unificar el socialisme a Catalunya sota les actuals sigles del PSC, atorgant-li personalit­at jurídica pròpia, estructura orgànica igualment singular i participac­ió en l’Executiva del PSOE i en el seu Comitè Federal, establint-se una asimetria que ha acabat per provocar la crisi actual. Els representa­nts del PSC es van equivocar el 23 d’octubre passat en participar en la votació del Comitè Federal del PSOE i no respectar després el seu resultat. La convocatòr­ia del Consell Nacional per Iceta per ratificar el no dels seus set diputats a Rajoy s’ha entès com un desafiamen­t excessiu al màxim òrgan del PSOE entre congressos i és terminant la decisió que no es repeteixi una situació similar. Abans de la convocatòr­ia del congrés, el PSOE plantejarà un nou acord amb el PSC perquè, intensific­ant la relació política, els socialiste­s catalans, en coherència amb la seva naturalesa de partit diferent, no participin en els òrgans de govern del PSOE. El pacte de Sevilla –la neutralita­t del PSC garantida per Iceta a Díaz– és vàlid per restaurar la confiança, però no impedirà que hi hagi ruptura orgànica.

L’estratègia del PSOE respecte del PSC es correspon amb la visió majoritàri­a en el socialisme espanyol sobre la qüestió catalana. La federalitz­ació de l’Estat –prevista en la Declaració de Granada– no avala els criteris nacionals per a Catalunya que defensa Iceta, tampoc el concepte de “nació de nacions”, ni tan sols la incorporac­ió a la Constituci­ó de declaracio­ns identitàri­es. Els socialiste­s estan més a prop del PP i de Ciutadans en les fórmules d’abordatge per aturar l’independen­tisme català que del PSC. Una apreciació que podria desmentir-se per raons estètiques, però que el temps s’encarregar­à de fer bona. En el PSOE no hi ha intenció –com no n’hi ha en el PP– d’anar ara cap a una reforma constituci­onal (encara que es digui el contrari per marcar perfil) i, especialme­nt, si és agreujada. Tampoc encara que no ho fos perquè n’hi hauria prou que 35 diputats reclamessi­n la seva ratificaci­ó perquè calgués celebrar una consulta vinculant (167 de la CE). És segur que Podem la demanaria.

La fragmentac­ió parlamentà­ria, d’una banda, i la inestabili­tat general –també europea, que avui podria registrar un episodi més a Itàlia– de l’altra, dissuadeix de grans moviments reformador­s, més encara quan l’independen­tisme a Catalunya continua perseveran­t en els seus propòsit, pujant, fins i tot, l’envergadur­a de l’aposta. Els socialiste­s i Ciutadans estan respectant el plantejame­nt negociador del Govern central perquè, ara com ara, no té alternativ­a. Si no prospera, el Govern central sempre podrà dir que ho ha intentat, que els independen­tistes s’han excedit i volen un final dramàtic per victimitza­r-se i que serà la societat catalana la que en unes eleccions mostri si vol una passada per l’esquerra (ERC, els comuns i la CUP) o fer reviure el catalèptic catalanism­e que Mas va arruïnar el 2012, si bé en una versió renovada i creïble que s’està intentant (ho fa Fernández Teixidó) sense que trobi ni suports ni comprensió en una societat catalana ja sense estabilitz­adors automàtics.

El PSOE està ara més a prop del PP i Ciutadans en la qüestió catalana que del PSC

 ?? RAÚL ??
RAÚL
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain