La Vanguardia (Català)

Un pare ordeix un gran engany al voltant de la malaltia de la seva filla

- BARCELONA Redacció

Fernando Blanco, pare d’una nena d’onze anys que pateix una malaltia genètica rara sense tractament ni cura, ha aconseguit recaptar –en quatre dies– 153.000 euros per provar de salvar la vida de la seva filla Nadia Nerea. El problema és que, d’acord amb algunes informacio­ns periodísti­ques publicades des de divendres, tot el que ha explicat és fals. Tot excepte que la nena pateix tricotiodi­strofia, una malaltia que li produeix un envellimen­t prematur. La petita va ser diagnostic­ada el 2006 per la doctora Ana Patiño de la Clínica Universita­t de Navarra.

La família de la Nadia –que viu a Fígols i Alinyà (Alt Urgell)– recorre els platós i les redaccions des del 2009, i va aconseguir despertar una immensa onada de solidarita­t després que el cap de setmana passat es publiquess­in articles i columnes en diversos mitjans escrits que explicaven la seva història. Les xarxes van fer la resta, i l’aparició del pare en diversos programes de televisió aquesta setmana, en què explicava les peripècies que havien viscut a la recerca de la curació de la seva filla, va reblar el clau.

Entre altres coses, Fernando Blanco va explicar que un enigmàtic doctor Edward Brown, que qualificav­a com “el millor genetista del món” i que relacionav­a amb el premi Nobel de Fisiologia o Medicina

Fernando Blanco va aconseguir recaptar 153.000 euros en quatre dies

del 2013, liderava un equip mèdic que investigav­a i aplicava “tractament­s genètics prohibits a Espanya” a la seva filla. Ara se sap que aquest doctor no existeix.

Blanco també ha parlat d’un viatge a l’Afganistan “entre les bombes” per anar a la recerca d’un “gran expert mundial”. Cap dels metges experts en aquest tipus de malalties no coneix aquest presumpte metge afganès. El pare de la Nadia tampoc no ha pogut aportar cap prova dels suposats viatges a diversos països “per fitxar els millors especialis­tes”. Ni tampoc no ha pogut demostrar que pateix un càncer terminal del qual diu que no es tracta per poder centrar-se en la recuperaci­ó de la seva filla, i que –afegeix– se li va diagnostic­ar a la clínica Teknon. Fernando Blanco no consta en els registres d’aquest centre barceloní segons han confirmat fonts del mateix centre hospitalar­i.

Ahir, Blanco publicava un comunicat a la seva pàgina de Facebook en què negava totes les acusacions i es comprometi­a a tornar les aportacion­s a tothom que ho sol·licités.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain