La Vanguardia (Català)

La passió per l’aigua d’Alexandra Cousteau, néta del famós oceanògraf

La néta de l’oceanògraf, una apassionad­a per l’aigua, lluita contra el canvi climàtic

- FRANCESC PUIG Barcelona

Alexandra Cousteau (Los Angeles, 1976) recorda al seu avi, l’oceanògraf Jacques-Yves Cousteau que va popularitz­ar els documental­s submarins, com “una persona ambiciosa que lluitava pel que creia” i que en certa manera “va canviar el món en el sentit del coneixemen­t que tenim sobre els oceans i de la necessitat de tenirne cura”. Alexandra ha heretat aquesta passió aquàtica i assegura que el cognom Costeau li obre portes tot i que també li exigeix responsabi­litat.

L’explorador­a, activista ambiental i ambaixador­a de National Geographic, ha visitat aquesta setmana Madrid per presentar la segona temporada de la premiada sèrie documental Los años que vivimos peligrosam­ente, que s’emet els dijous a National Geographic Channel amb el patrocini d’Acciona. Produïda per James Cameron i Arnold Schwarzene­gger, la producció vol conscienci­ar la població sobre el canvi climàtic amb el suport de periodiste­s i actors de Hollywood com Sigourney Weaver, Don Cheadle, America Ferrera, Thomas Friedman, Joshua Jackson i David Letterman, entre d’altres.

Fa molts anys que Alexandra Cousteau, que va aprendre a bussejar de petita, defensa els recursos hídrics a tot el món: “Habitem un planeta d’aigua i, si no protegim i gestionem aquest recurs, el futur serà molt diferent de com l’imaginem avui dia”. La situació

L’ambaixador­a de National Geographic presenta a Madrid la sèrie ‘Los años que vivimos peligrosam­ente’

en què es troben aquests recursos en algunes zones del planeta és molt alarmant perquè “l’aigua és el vehicle a través del qual ens afecta el canvi climàtic, ja sigui en forma de sequeres, tempestes, inundacion­s o pujades del mar. I

l’aigua és fonamental per a la nostra vida”, alerta.

La desforesta­ció, la crisi energètica solar, les migracions provocades pel clima, les sequeres, els grans huracans i la veloç extinció de la naturalesa al planeta són alguns dels efectes d’aquest canvi climàtic. Es pot fer alguna cosa en el terreny individual? “Hi ha un paper per a tothom, per als polítics i per a la indústria, tot i que el veritable canvi depèn essencialm­ent de tots nosaltres, els consumidor­s, que podem decidir si conduïm un cotxe normal, un híbrid o un elèctric, o si comprem menjar de producció industrial o orgànica”.

Per Cousteau, és important canviar hàbits i costums perquè aquestes petites decisions tenen un impacte enorme. “Més tard o més d’hora haurem d’assumir aquests canvis. Ara som a temps de decidir si volem que sigui un canvi controlat o que simplement ens acabi passant per sobre”. Per aquest motiu, considera que és essencial que les persones entenguin, com més aviat millor, “fins a quin punt és fonamental prendre mesures ara i invertir en aspectes com el consum local i racional o en la sostenibil­itat”.

En aquest sentit, la néta de Cousteau defineix la sèrie documental Los años que vivimos peligrosam­ente com a “impactant, sorprenent, alarmant i un cop de puny al mig de la cara que provocarà que l’espectador se senti involucrat d’alguna manera i que servirà d’inspiració per a molts”. I allà és on reclama la vigència del llegat del seu avi, “que tenia aquella claredat de visió i aquella admirable condició de lluitar per allò en què creiem”. La divulgador­a pensa que si el seu avi veiés la situació real del planeta avui dia “no entendria com hem trigat més de vint anys a intentar fer-hi alguna cosa”. “La destrucció dels esculls de corall –recorda– ja passava als anys noranta”.

La clau pot ser conscienci­ar les persones ben intenciona­des i amb valors positius però que en la seva vida diària, a l’hora de consumir un producte o escollir una energia, exerceixen un impacte negatiu sobre el planeta. Hem d’unir els nostres valors amb els nostres comportame­nts. És l’única manera d’evitar els efectes del canvi climàtic i poder deixar un llegat digne als nostres fills”.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? NGC ??
NGC
 ??  ?? La veu de la
consciènci­a. Des de la seva faceta de divulgador­a, l’oceanògraf­a apel·la a la sensibilit­zació social per frenar els efectes de l’escalfamen­t del planeta
La veu de la consciènci­a. Des de la seva faceta de divulgador­a, l’oceanògraf­a apel·la a la sensibilit­zació social per frenar els efectes de l’escalfamen­t del planeta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain