La Vanguardia (Català)

Trepitjar l’asfalt de la Gran Vía

Madrid tanca al trànsit privat el seu tram central durant el Nadal

- Madrid

Madrid és una ciutat on regna el cotxe. Però la mateixa urbs, que conviu amb relativa naturalita­t amb els embussos i fins fa dos dies posava en qüestió la conveniènc­ia de disposar d’un servei públic de bicicletes, pateix com moltes altres pics elevats de contaminac­ió i està amenaçada des de fa anys per sancions des de Brussel·les. Aquest cap de setmana, el trànsit de la capital s’enfronta a un nou repte, que molts interprete­n com una petita escletxa que pot sorgir un canvi en la manera d’entendre la mobilitat a Madrid: el tancament als vehicles particular­s (tret de residents i conductors que disposin d’una plaça d’aparcament pròpia a la zona) del seu tram central, perquè els vianants guanyin espai en una època especialme­nt propícia a les aglomeraci­ons per les compres i les celebracio­ns nadalenque­s.

Des de divendres passat, l’Ajuntament ha restringit l’accés rodat a la Gran Vía i els carrers Mayor i Atocha, a més de ser susceptibl­es d’ampliar-se els talls a carrers veïns si és necessari. Per aquestes artèries del centre de Madrid ara només poden circular autobusos, taxis, motos i bicicletes, així com cotxes elèctrics.

No es tracta de talls parcials o eventuals. El pla del govern municipal de Manuela Carmena preveu mantenir les restriccio­ns durant unes tres setmanes, des de divendres passat a les 17 hores fins diumenge vinent, dia 11, a les 22 hores; el cap de setmana del 16 al 18, i des del divendres 23 de desembre al diumenge 8 de gener.

Com era previsible, la mesura s’ha convertit en un nou motiu de disputa entre l’oposició i el govern municipal, en mans de Ganemos Madrid, la candidatur­a ciutadana impulsada per Podem. La decisió també ha rebut els dards de l’equip de la presidenta de l’Executiu madrileny, Cristina Cifuentes, mentre que ha obtingut la poca simpatia per a aquests tipus de restriccio­ns de comerciant­s, hotelers i associacio­ns de conductors.

Ahir al migdia, la Gran Vía, que uneix Cibeles amb la plaça España, presentava un aspecte estrany: en lloc de sis carrils ocupats pel trànsit rodat, només n’hi havia dos –un per a cada sentit–, pels quals transitave­n sobretot autobusos municipals i taxis. La resta de l’ampla calçada apareixia reservada amb tanques i cintes per als vianants, que, a poc a poc, li anaven perdent la por a això de trepitjar l’asfalt.

“És una mica estrany, no saps gaire per on anar; però és fantàstic tenir espai i no estar atabalats pels cotxes” , admetien Cristina i Aday, una jove parella de la capital que passejava amb els seus dos fills petits a prop de la cruïlla amb Fuencarral. En els extrems d’un emblemàtic carrer de Madrid els vianants caminaven pels carrils alliberats entre expression­s de curiositat i de dubtes per la provisiona­litat de les senyalitza­cions. Al costat de Callao, copat per les populars cadenes de botigues de moda, la massa prenia ràpidament tot l’espai disponible.

Mentrestan­t, el trànsit avançava ahir sense grans dificultat­s. Això sí, amb només un carril obert en cada sentit, qualsevol incident, com que un taxi volgués parar només un parell de minuts per esperar un client dels hotels propers, comportava algun cop de clàxon i

Les restriccio­ns duraran tres setmanes i volen oferir més espai al vianant en època de congestió

la intervenci­ó immediata de la policia local.

No només els comerciant­s del centre s’han mostrat preocupats pels talls de trànsit, les queixes també arriben dels que treballen a la zona. “La meva empresa m’ha fet un certificat que acredita que tinc una plaça de garatge a prop de la Gran Vía i, encara que fa dies que ho preguntem al servei d’informació de l’Ajuntament, ningú no ens ha sabut dir si puc accedir amb el cotxe per la ruta que faig normalment o si hauré de conduir cinc quilòmetre­s més pel centre per entrar justament pel punt de control més proper al meu pàrquing. No sé a quina hora arribaré dilluns a treballar”, es queixava ahir Ignacio, que treballa en un despatx del carrer Alcalá.

Al seu entorn, se succeïen els visitants, que, amb el mòbil a la mà, volien immortalit­zar el moment. Perquè no tots els dies els vianants poden ocupar l’asfalt de la Gran Vía de Madrid i fotografia­r-se de gust amb l’edifici del lluminós de Schweppes al fons.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Dos joves transiten per un dels carrils guanyats per als vianants
EMILIA GUTIÉRREZ Dos joves transiten per un dels carrils guanyats per als vianants

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain