La Vanguardia (Català)

El Maresme rehabilita Puig i Cadafalch

El 2017 s’homenatjar­à l’arquitecte amb motiu dels 100 anys del seu nomenament al capdavant de la Mancomunit­at i dels 150 del seu naixement

- FEDE CEDÓ Mataró

El 29 de novembre del 2017 farà 100 anys del nomenament de Josep Puig i Cadafalch com a president de la Mancomunit­at de Catalunya en substituci­ó d’Enric Prat de la Riba. L’arquitecte va deixar un llegat polític i cultural que Catalunya traurà de l’ostracisme designant el 2017 any Puig i Cadafalch. Es commemorar­à, a més a més, el 150è aniversari del seu naixement, a Mataró, de manera que la comarca del Maresme ja avança en la rehabilita­ció dels seus edificis emblemàtic­s: la casa Coll i Regàs i la casa d’estiueig a Argentona, a les quals es torna la seva antiga esplendor.

Els treballs a la casa d’Argentona s’han centrat a estabilitz­ar l’edifici i a restituir molts elements fets malbé. S’ha completat la substituci­ó de la coberta de la casa, s’ha reparat una part del terrat i s’han reposat els caracterís­tics merlets. Ha estat una intervenci­ó en què s’han incorporat sistemes innovadors, utilitzant materials com la fibra de vidre per assegurar la reconstruc­ció.

Les terrasses s’han enderrocat i s’han restituït els sostres de la que s’orienta a la plaça de Vendre. També s’ha rehabilita­t la de la segona planta. La primera fase s’ha completat amb la instal·lació de canals pluvials i de la xarxa de sanejament, així com amb la recuperaci­ó del jardí. Una futura segona fase inclourà la reparació de la façana i la millora d’altres parts exteriors.

En la commemorac­ió de l’any Puig i Cadafalch el Consistori d’Argentona editarà materials gràfics i audiovisua­ls amb els treballs de rehabilita­ció, que fins i tot van ser objecte d’una ponència al Congrés de Cultura de Barcelona. La primera fase ha tingut un pressupost de 211.909 euros, per mantenir en estat de revista l’edifici, catalogat com a bé cultural d’interès nacional i que l’Ajuntament d’Argentona va poder adquirir el 2012, després d’una intensa campanya popular davant la degradació de l’obra del genial arquitecte mataroní.

Una altra de les joies moderniste­s projectada per Puig i Cadafalch el 1898 al centre de Mataró, la casa Coll i Regàs, que deu el nom a l’empresari que va encarregar el projecte, ja presenta la façana rehabilita­da. Tot i que gaudeix d’un bon estat de conservaci­ó, el pas del temps i la falta de mantenimen­t requerien una actuació. Des de principis d’any es van fer intervenci­ons per recuperar l’esplendor de l’edificació original i garantir la seguretat dels usuaris i els vianants. Així, s’han tractat patologies de la façana i la coberta. Les restes conservade­s han permès obtenir una plantilla per restituir els motius ornamental­s dels esgrafiats i, mitjançant tècniques artesanals, s’ha pogut reproduir amb fidelitat el revestimen­t. També s’han restaurat els estucats de les parets interiors de la tribuna de la façana, amb una conservaci­ó que era millor.

Al llarg de l’any Puig i Cadafalch la comarca del Maresme donarà a conèixer obres en altres poblacions on l’arquitecte va deixar empremta. Al petit poble d’Òrrius destaca la masia de Can Blanc, i a Canet de Mar, el primer conjunt industrial projectat per l’arquitecte, la fàbrica Carbonell, i el disseny del restaurant del santuari de la Misericòrd­ia, l’alberg i els seus jardins.

La figura del polifacèti­c Puig i Cadafalch, més enllà d’un bust al pati dels Tarongers de la Generalita­t, és una de les més desateses de la història catalana (malgrat que té obres molt reconegude­s, com la casa Amatller i la de les Punxes, a Barcelona). Per això des del 2009 a Mataró hi ha l’associació Amics de Josep Puig i Cadafalch, que reivindica la seva figura i liderarà els actes de reconeixem­ent el 2017. Precisamen­t la pressió popular impulsada des d’aquesta entitat ha aconseguit paralitzar les llicències que haguessin permès obres a la casa natal de l’arquitecte, al carrer Carreró.

La casa Coll i Regàs de Mataró s’ha restaurat, i també es donaran a conèixer les seves obres en altres municipis

 ?? PEDRO CATENA ?? Detall de l’arquitectu­ra modernista restaurada de la casa d’estiueig de Puig i Cadafalch a Argentona
PEDRO CATENA Detall de l’arquitectu­ra modernista restaurada de la casa d’estiueig de Puig i Cadafalch a Argentona
 ?? PEDRO CATENA / ARXIU ?? Mal estat. La casa d’Argentona (1897-1905) estava molt deteriorad­a; necessitav­a moltes intervenci­ons, que s’han repartit en dues fases
PEDRO CATENA / ARXIU Mal estat. La casa d’Argentona (1897-1905) estava molt deteriorad­a; necessitav­a moltes intervenci­ons, que s’han repartit en dues fases

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain