La Vanguardia (Català)

Orfes que busquen pare

- Ramon Suñé

Un nombrós grup d’empresaris locals, representa­nts sobretot de sectors com el turisme, la restauraci­ó i el comerç, van desfilar dimarts passat per El Molino per posar en comú les seves crítiques davant unes polítiques desenvolup­ades pel govern municipal que, entenen, no només perjudique­n els seus negocis, sinó que també atempten contra l’interès general de la ciutat i impedeixen que Barcelona exploti tot el potencial econòmic que atresora. Un dels laments que es van sentir amb més força a l’escenari del music hall del Paral·lel va ser el de la falta d’interlocut­ors a l’Ajuntament, una anomalia que els últims mesos Ada Colau ha provat de pal·liar en part cedint l’exercici de la diplomàcia –més que del poder de decisió– als seus socis del PSC.

La impressió que va deixar l’acte organitzat per l’associació de comerciant­s Barcelona Oberta és que hi ha una part important de la societat civil barcelonin­a, convençuda que contribuei­x de manera decisiva a fer que Barcelona sigui una ciutat pròspera, que se sent, d’una banda, menyspread­a pels seus governants actuals i, de l’altra, òrfena de referents polítics com a conseqüènc­ia de les serioses dificultat­s que l’oposició municipal troba per combatre l’alcaldessa de tu a tu als fronts ideològic i mediàtic. Només la formació –ja existent o de nova

Hi ha una part de la societat civil barcelonin­a que s’ha quedat sense un referent polític clar

creació– que sigui capaç d’aglutinar aquest malestar encara desorganit­zat tindrà alguna oportunita­t de derrotar Colau el 2019. En definitiva, la clau és ocupar un centre polític que, com a conseqüènc­ia d’una combinació d’errors dels dos grans partits barcelonin­s (Convergènc­ia i PSC), atribuïble­s més a factors d’àmbit català que a la gestió municipal, ha quedat sorprenent­ment desert.

El problema amb què es poden trobar els futurs aspirants al tron de Colau és que, quan ells considerin que estan ben armats per iniciar la conquesta i es posin en marxa, aquest centre lleugerame­nt escorat a l’esquerra, el que per activa (alta mobilitzac­ió) o per passiva (abstenció) treu i posa alcaldes a Barcelona, ja tingui amo. El número dos de l’Ajuntament, Gerardo Pisarello, va fer abans-d’ahir una intervenci­ó en un fòrum format majoritàri­ament per empresaris que fa uns quants mesos hauria resultat impossible escoltar. “Us necessitem per construir un gran acord de ciutat”, va dir el tinent d’alcalde als vells enemics. Cadascú atorgarà el grau de confiança que cregui oportú a les paraules d’un responsabl­e polític que, pocs dies abans, s’acomiadava del comandant Fidel amb una interpreta­ció molt sui gèneris del sentit de la democràcia (a la carta, en funció del moment i del personatge històrics). Però queda clar, tenint en compte la moderació en el discurs, que ni tan sols els comuns rebutgen ja la possibilit­at d’intentar pescar en aigües del centre.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain