La Vanguardia (Català)

Un nou projecte portarà aigua a 43.000 persones

L’Agència Catalana de l’Aigua desbloquej­a una infraestru­ctura que permetrà proveir trenta municipis de quatre comarques

- PAU ECHAUZ Lleida

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha presentat aquesta setmana el que se suposa projecte definitiu d’abastament d’aigua potable a més de trenta municipis de les comarques de la Segarra, l’Urgell, la Conca de Barberà i l’Anoia, un projecte regional que parteix del pantà de Rialb per la connexió del canal Segarra-Garrigues i sadollarà la set d’unes 43.000 persones. Es tracta d’una vella aspiració d’aquests pobles que en molts casos han de ser proveïts amb camions cisterna a l’estiu o en temps de sequera.

El conseller de Territori i Sostenibil­itat, Josep Rull, i el director de l’ACA, Jordi Agustí, pretenen superar la polèmica entre ajuntament­s afectats i administra­ció amb una nova proposta de finançamen­t més ajustada quant a les tarifes.

L’ACA s’encarregar­à de dur a terme tot el projecte, que ja disposa de la potabilitz­adora d’aigua de Ratera, ubicada al municipi de Plans de Sió, i que funciona des del 2009 i proveeix la comarca de la Segarra.

La novetat més important és la del sistema de finançamen­t de l’obra, pressupost­ada en 20,3 milions d’euros. L’agència subvencion­a 10 milions a càrrec dels seus pressupost­os. Quatre milions més d’euros els aportaran les diputacion­s de Lleida, Barcelona i Tarragona i els 6,3 milions restants aniran a càrrec dels usuaris de la xarxa. L’ACA avançarà aquests diners i els recuperarà repercutin­t en la tarifa de l’aigua a partir del cinquè any.

D’acord amb aquest model de finançamen­t, es calcula que l’usuari pagarà una tarifa mitjana de 0,57 euros el metre cúbic durant els primers cinc anys i 0,67 euros el metre cúbic a partir del sisè any, moment en què es començarà a recuperar la inversió.

Les tarifes, no obstant això, no seran les mateixes, ja que depenen dels trams: als extrems (Conca de Barberà i Anoia) s’ha de bombar l’aigua. La tarifa mitja prevista en el nou projecte té una rebaixa substancia­l respecte del projecte que s’havia presentat l’any passat i l’execució del qual s’havia encarregat a l’agència estatal Acuaes, que recuperari­a la inversió amb un recàrrec a la tarifa a pagar en vint-i-cinc anys.

Segons el director general de l’ACA, Jordi Agustí, “hem catalanitz­at el projecte per fer-lo més pròxim i reduir els termes per a la creació i posada en marxa de l’obra, que es podria licitar a començamen­ts de l’any 2018”. Amb tot, el nou projecte ha estat ben acollit pels alcaldes de la zona, encara que queden pendents alguns serrells per a la seva tramitació definitiva.

El projecte inclou una xarxa amb 122,60 quilòmetre­s de conduccion­s, set estacions de bombatge i tres dipòsits, a més de la potabilitz­adora de Ratera. El cabal de disseny és de 1.013,50 metres cúbics per hora i la cota de captació estarà situada a 409,60 metres sobre el nivell del mar. La potència total instal·lada es preveu de 1.428,20 quilowatts i un volum total de 9.900 metres cúbics.

Els municipis beneficiat­s pel nou projecte són: Cervera, Estaràs, Granyanell­a, Granyena de Segarra, Guissona, Ivorra, Massoteres, Montoliu de Segarra, Montornès de Segarra, les Oluges, Plans de Sió, Ribera d’Ondara, Sant Guim de Freixenet, Sant Guim de la Plana, Sant Ramon, Talavera, Tarroja de Segarra i Torrefeta i Florejacs (Segarra); Tàrrega i Vilagrassa (Urgell); Montmaneu i Pujalt (Anoia), i Conesa, Forès, les Piles, Llorac, Passanant, Santa Coloma de Queralt, Savallà del Comtat i Vallfogona de Riucorb (Conca de Barberà).

Els usuaris pagaran 6,3 milions d’euros amb recàrrec a la tarifa a partir del cinquè any

 ?? COMUNITAT DE REGANTS DEL CANAL SEGARRA GARRIGUES ?? Aspecte de la conducció principal del canal Segarra-Garrigues
COMUNITAT DE REGANTS DEL CANAL SEGARRA GARRIGUES Aspecte de la conducció principal del canal Segarra-Garrigues

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain