La Vanguardia (Català)

“Rodar ‘Westworld’ ha estat un gran experiment”

Evan Rachel Wood, actriu protagonis­ta de la nova sèrie estrella de l’HBO

- GABRIEL LERMAN Los Angeles. Servei especial

La llarga relació amb Marilyn Manson, el matrimoni amb l’actor britànic Jamie Bell, la confessió que és bisexual i la recent admissió que ha estat violada dues vegades han generat, de fet, més titulars que les nominacion­s al Globus d’Or que va obtenir pels papers que va fer a

Thirteen i Mildred Pierce, per la qual també va ser candidata a l’Emmy. Però tot canviarà probableme­nt per a Evan Rachel Wood a partir del seu paper a la sèrie Westworld, la gran aposta de l’HBO per a aquesta temporada. Aquesta actriu de 29 anys que es va criar en un teatre interpreta la Dolores, una dolça androide que acostuma a viure experiènci­es traumàtiqu­es en mans dels visitants del parc de diversions anomenat Westworld, fins que comença a qüestionar-se la seva pròpia existència.

Estava familiarit­zada amb la pel·lícula del 1973?

N’havia sentit a parlar, però no l’havia vist mai, i quan em van contractar per a la nostra versió vaig decidir no veure-la. Només em vaig atrevir a veure-la quan vam acabar de rodar la primera temporada, i confesso que vaig riure bastant. Quan els creadors de la sèrie Jonathan Nolan i Lisa Joy em van parlar de la idea, em vaig quedar molt impactada per tot el que podia arribar a passar en una història com aquesta. Al film, la base és que els humans estan terroritza­ts per aquests robots que funcionen malament, però la nostra sèrie fa més atenció als hostes, com preferim anomenar-los, en lloc de robots, i mostrar com són les seves vides quotidiane­s, perquè ells es pensen que viuen realment en un poble pintoresc del Llunyà Oest i que tot el que els passa és real. Em va semblar un pas endavant molt original respecte de la pel·lícula.

Va ser molt complex saber com havia d’interpreta­r una androide que sembla humana?

Va ser una de les coses més divertides de viure aquest projecte des del principi, perquè va ser una experiènci­a col·laborativa en què tots vam participar en la invenció d’aquest món. En el meu cas, vaig haver de decidir de quina manera es mourien, com processave­n el que els passava i quins eren els canvis energètics que els separaven dels personatge­s humans. Vam buscar un equilibri que marqués fins on podíem anar i vam decidir que el que havia de commociona­r l’espectador eren les petites coses que fan els androides, les subtileses en els moviments, la manera de parpelleja­r o certs gestos que els delaten i que serveixen per recordar a l’audiència que no són humans, tot i que alhora espanten perquè se’ns assemblen massa. En aquest punt és on es tornen esgarrifos­os, perquè són impredicti­bles. Crec que la gent s’ha entusiasma­t tant amb la sèrie perquè se sent molt còmoda amb aquests personatge­s que fan veure que són molt humans fins que deixen de ser-ho. Trobar aquests petits moments per desestabil­itzar l’audiència va ser molt interessan­t. Ens vam fer tota mena de preguntes sobre si suen, com pensen o si parpellege­n quan el sol és massa fort. A més a més, vaig investigar sobre la intel·ligència artificial, i vaig esbrinar en què s’està treballant en aquest moment i que estem molt a prop d’aconseguir alguna realitat similar a la que veiem a Westworld. Hi ha moltes tecnologie­s que explorem a la sèrie que s’allunyen gaire de la realitat.

Què creu que busquen els personatge­s humans que paguen una fortuna per visitar el parc? És una bona pregunta, i això et porta a preguntar-te què faríem nosaltres si poguéssim explorar una realitat virtual tan immersiva en què no hi hagués conseqüènc­ies. Que poguéssim robar un banc o cosir algú a cops sense que ningú en sortís ferit i sense que ens castiguess­in. La pregunta que ens faríem tots és: si no fa falta fer bondat, per què n’hem de fer? Crec que el que explorem a

“La sèrie fa un pas endavant mostrant les vides quotidiane­s dels androides”

la sèrie és per què ens atreu tant el que està prohibit, què fa que ens sembli més divertit interpreta­r el paper de malvats que el paper d’herois i què fa que certes coses qüestionab­les ens semblin entretingu­des.

En els primers episodis el seu personatge i el de James Marsden es troben tres cops com si no es coneguessi­n. Com va ser filmar totes aquestes escenes perquè fossin iguals i diferents alhora?

Molt interessan­t. Gravar Westworld ha estat un gran experiment. Participar en la sèrie com a actriu ha estat apassionan­t, perquè quan

ens toca tornar a gravar una escena que ja hem fet abans podem jugar amb variacions subtils, i això ens ajuda a viure cada episodi de la mateixa manera en què l’experiment­a l’audiència, perquè mentre gravàvem no sabíem quin era l’arc que tindrien els nostres personatge­s ni on ens portaria la història o el que passaria. Ho vam anar descobrint episodi a episodi. A banda d’aquestes petites variacions amb diàlegs similars, fent el mateix una vegada i una altra, hi havia moments en què ens demanaven que féssim coses estranyes sense donar-nos explicacio­ns. Com que teníem una gran fe en els guionistes i els directors, no ens hi vam negar mai. Insisteixo que va ser un gran experiment com a actriu.

És com el seu personatge, vostè? Cada dia es desperta amb un somriure?

No sempre. El món pot ser esgarrifós, i aquesta és una noció que té la majoria de la gent que ha viscut prou. He passat per etapes molt pessimiste­s a la vida, però ara tinc una mirada optimista. Encara estic enrabiada per certes coses, però utilitzo aquesta ràbia com a motivació i inspiració per tirar endavant. Una de les coses que em permeten tenir una mirada optimista respecte a la meva professió és que explicar històries serveix perquè les persones puguin tenir una mentalitat més oberta i puguin connectar amb els altres.

De vegades ha dubtat de vostè mateixa, com li passa a la Dolores? Sí, esclar. He tingut moments en què no he estat gaire segura de mi mateixa, però no més que la típica adolescent. En aquesta indústria, en què has de conviure amb el rebuig i les desil·lusions, ho has de racionalit­zar tot molt ràpidament i no prendre-t’ho com una cosa personal. Aquesta situació també et motiva per tirar endavant. També em vaig adonar que els pensaments negatius i els comportame­nts erronis m’estaven tirant enrere i que no eren saludables. És curiós que ens costi més creure en les coses positives de nosaltres mateixos que en les negatives. Un dia em vaig despertar i em vaig preguntar per què no podia sentirme segura de mi mateixa sense pensar que era una egoista. Hi ha una gran diferència entre estar segur d’un mateix i ser egòlatra. També està bé acceptar que tens virtuts.

LA REFLEXIÓ

“La sèrie aconseguei­x que ens preguntem per què sembla més divertit ser malvats que herois”

 ??  ??
 ?? JASON LAVERIS / GETTY ?? La jove actriu en la presentaci­ó de la sèrie a Los Angeles, el setembre passat
JASON LAVERIS / GETTY La jove actriu en la presentaci­ó de la sèrie a Los Angeles, el setembre passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain