La Vanguardia (Català)

Últimes converses, grans lliçons

- JAUME PUJOL BALCELLS, arquebisbe metropolit­à de Tarragona i primat DES DE LA DIÒCESI Jaume Pujol Balcells

Amb un entusiasme creixent he llegit l’últim llibre fruit de l’amistat entre el papa emèrit Benet XVI i el periodista alemany Peter Seewald. Després de La sal de la terra, Dios y el mundo i Luz del mundo, apareix ara Últimas conversaci­ones (Mensajero Ediciones). Joseph Ratzinger té una llarga trajectòri­a, com a teòleg, professor, arquebisbe, cardenal i vuit anys de pontificat. En aquests moments s’ha deixat convèncer pel periodista per oferir les reflexions més personals i per això més sucoses.

Aquesta obertura de l’ànima ens permet conèixer millor un dels gegants de la nostra era i, sobretot, apreciar la seva humanitat i la seva senzillesa, de la qual jo mateix, com a arquebisbe de Tarragona, vaig tenir experiènci­es inoblidabl­es. El nom de Ratzinger queda associat per a la història a facultats de Teologia d’universita­ts tan prestigios­es com Bonn, Münster, Tübinguen i Ratisbona, i a teòlegs amb els quals va compartir converses, com De Lubac, Von Balthasar, Congar, Pieper, Karl Barth, Hans Küng... i, sobretot, queda lligat indefectib­lement a sant Joan Pau II, que el va cridar al seu costat fent-lo deixar l’arquebisba­t de Munic per anar a Roma.

Al llibre s’explica la violència que Ratzinger va haver de fer-se a si mateix per abandonar la seva tasca prioritàri­a d’investigac­ió teològica per servir a la Cúria, i les vegades que va provar de deixar la tasca al capdavant de la Congregaci­ó per a la Doctrina de la Fe, fins que el papa Wojtyla li va dir: “No es molesti a presentar-me la dimissió perquè no li faré cas. Vostè ha de continuar mentre jo sigui aquí”.

Així mateix es descobreix­en situacions fins ara poc conegudes, com l’hemorràgia cerebral que va patir el 1991 i la ceguesa completa que li afecta actualment l’ull esquerre. Tot això al costat de la necessitat de dormir les hores que cal a la nit i fer la migdiada, costum que va adoptar arran de descobrir-la a Itàlia.

Detalls: sempre escriu a llapis, fins i tot les seves encíclique­s, riu sovint (el periodista ho constata en múltiples ocasions), va cremar en una estufa la seva tesi d’habilitaci­ó com a catedràtic, que li havia reportat una forta tensió, i reconeix sense cap resistènci­a que la seva mare va ser filla il·legítima, circumstàn­cia que diu que no li va suposar res per quan ho va saber, “ja que la meva mare resultava tan convincent que no necessitav­a cap certificat de moralitat”.

Amb tot, els meus paràgrafs favorits són els que el descobreix­en en la seva humilitat, quan no dóna cap importànci­a al fet que fos un desertor de l’exèrcit de Hitler, o quan corregeix el seu entrevista­dor al·legant que en realitat no és poliglot, perquè no coneix bé cap idioma.

Finalment, de la lectura d’aquest bonic llibre, em quedo amb la profunda afirmació que va fer en la solemne missa d’inici del seu pontificat: “El meu veritable programa de govern és no fer la meva voluntat, no seguir les meves pròpies idees, sinó posar-se, juntament amb tota l’Església, a l’escolta de la paraula i la voluntat del Senyor”.

Joseph Ratzinger revela a un periodista situacions poc conegudes com que escriu a llapis fins i tot les encíclique­s

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain