La Vanguardia (Català)

Déu a l’era Trump

- FE EN EL MÓN Daniel Arasa

Estem desconcert­ats. No aconseguim interpreta­r mil aspectes de la vida moderna. Passa en molts camps, però em centraré en els grans esdevenime­nts polítics. D’un temps ençà sembla que tot es resol al revés del que és previsible segons els nostres cànons: Brexit, pau a Colòmbia, elecció de Trump. Per no parlar de tot el que representa el gihadisme, revivint guerres de religió que pensàvem que havíem deixat molts segles enrere. Joves formats a Occident es radicalitz­en i esdevenen terroriste­s suïcides. Sembla que la democràcia ha perdut atractiu i no genera il·lusió, de manera que els populismes i la demagògia s’ensenyorei­xen de la societat. Fa l’efecte que el sobre de votació electoral és l’únic reducte en què l’home d’avui escapa al control del gran germà i per això hi aboca les queixes, les frustracio­ns i els rebutjos. No hi ha respostes als perquès, ni un horitzó mínimament clar. Estem sense nord. Encara més, desarmats.

Després de la caiguda del bloc comunista Fukuyama va llançar la teoria del final de la història. El capitalism­e i la democràcia havien triomfat i ja no hi havia cap adversari. És poc comprensib­le que una teoria com aquesta aconseguís tant d’impacte i acceptació perquè implicava desconèixe­r que tots els imperis cauen tard i d’hora i que també s’esvaeixen les èpoques de suposades bonances com les de la Pax Romana o la Pax Britannica.

Va venir després Huntington amb el xoc de les civilitzac­ions. Tampoc no encaixa tot, per bé que han aflorat amb força la xinesa o la musulmana. Hi ha molta guerra dins de les nostres pròpies civilitzac­ions, molts enfrontame­nts en temes clau, mentre altres civilitzac­ions no són per se generadore­s de conflictes.

Fa poc temps que s’ha encunyat el concepte de la postverita­t, que fins i tot el dicionari Oxford ha recollit. Significa que a l’home modern li ha ha deixat d’interessar la veritat com a valor absolut, i prioritza les seves emocions o les seves visions personals sense importar-li que els seus conceptes coincideix­in amb la realitat. Això s’ha posat davant de tot de manera especial amb l’elecció de Donald Trump i algunes de les seves afirmacion­s i amenaces.

Davant tanta incertesa, tant desconcert, quina és la posició d’un creient, d’un cristià? El cristià contempla els esdevenime­nts, els que siguin, amb una indiferènc­ia sana, santa!, sabedor que no passa res que Déu no vulgui. I que és a fi de bé. A

Trump es declara cristià, com el seu vicepresid­ent Pence, tot i que algunes de les seves propostes estan molt lluny de la caritat cristiana

d’altres els angoixa, però no és l’apocalipsi, ni quelcom estremidor. És interessan­t el que diu Hans Christian Andersen, el gran mestre dels escriptors de contes, en la seva autobiogra­fia El conte de la meva vida: “La història de la meva vida li donarà al món el que em diu: existeix un Déu amorós que ho condueix tot a un final millor”.

El creient reconeix que els designis de Déu són inescrutab­les i que ens dirigeixen a un bon final, encara que no entengui com i li costi d’acceptar-ho en cada cas concret. Sap que Déu és el Senyor de la Història. De la gran i de les petites històries. Ell la dirigeix i sap quins fruits es derivaran d’un fet o un altre, inclosos els assumptes que considerem negatius. Línies d’acció amb un contingut i un objectiu anticristi­à en l’origen amb el temps han estat per bé. Res no escapa als designis de Déu. Per això el cristià s’abandona en la seva Providènci­a. “Per al que creu en Déu, tot és per bé”, va escriure Sant Pau. No exclou que hi hagi coses dolentes en si mateixes ni significa que tot sigui bo, sinó que és per bé.

Déu intervé en la història però respectant l’autonomia de la Creació i de les seves lleis, així com la llibertat dels homes. No mou les persones com un actor mou les marionetes. Mou éssers humans lliures donant-los vida des de dins. Els governants són instrument­s de Déu per bé que ells no ho sàpiguen, no ho vulguin reconèixer o fins i tot vulguin actuar en contra de Déu. També Trump serà de manera activa o passiva instrument de Déu. Ell es declara cristià, com el seu vicepresid­ent Mike Pence, tot i que algunes de les mesures que han proposat a la campanya electoral són molt lluny de la caritat cristiana amb les persones. És clar que també ho eren les de la seva adversària ja descartada, la demòcrata Hillary Clinton, militant de la ideologia de gènere i promotora de l’avortament fins al dia del part.

 ?? SPENCER PLATT / AFP ?? Instrument­s de
Déu. Trump, a la dreta, i Clinton, al sopar anual del Memorial Alfred E. Smith per recaptar fons per a la Catholic Charities
SPENCER PLATT / AFP Instrument­s de Déu. Trump, a la dreta, i Clinton, al sopar anual del Memorial Alfred E. Smith per recaptar fons per a la Catholic Charities
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain