La Vanguardia (Català)

Millor el risc que les taules

D’un campionat mundial d’escacs cal extreure sempre lliçons vitals, se sàpiga o no jugar. Les nefastes conseqüènc­ies d’actuar amb por de perdre el que s’ha guanyat s’estenen a tots els àmbits, des del futbol fins a la política cultural

- BLUES URBÀ Miquel Molina mmolina@lavanguard­ia.es / @miquelmoli­na

Una reflexió lúcida sobre el paral·lelisme entre els escacs i les tribulacio­ns de la vida quotidiana la va anotar Kazuo Ishiguro a la seva novel·la No em deixis mai: “Era com quan fas un moviment en escacs i just en el moment en què els teus dits deixen anar la peça t’adones de l’error que has comès, i t’entra pànic perquè no ets conscient encara de la magnitud del desastre a què has quedat exposat”, va escriure, Ishiguro referint-se a un personatge que se’n va de la llengua.

Aquesta por de cometre un error que tingui conseqüènc­ies catastròfi­ques és la que ha dominat bona part de la final d’escacs, en què s’ha imposat Magnus

Carlsen, segons hem pogut constatar en les pedagògiqu­es cròniques publicades a La Vanguardia pel gran mestre internacio­nal Miguel Illescas.

Illescas explicava que el desenvolup­ament dels ordinadors ha aportat als jugadors tal nivell de coneixemen­t del joc que li ha restat imprevisib­ilitat a aquest, propiciant que fins i tot els mateixos contendent­s s’avorreixin. Conscients que qui s’arrisca té moltes opcions de perdre, Serguei Kariakin i Magnus Carlsen (sobretot el primer) han cercat les taules més vegades del que és desitjable, sobretot en una 12a partida que els aficionats van viure amb decepció.

El campió noruec havia patit en la vuitena una derrota sagnant. Després de perseguir la victòria amb variants imaginativ­es que pretenien fer caure la defensa del rus, aquest va trobar una fissura per desencaden­ar un contraatac demolidor liderat per un peó negre. Finalment Carlsen es recuperari­a i escometria el desempat, segons Illescas, amb “ràbia, energia i determinac­ió”, però durant uns quants dies va actuar tenallat per aquell pànic de la pèrdua del control que tant aflora en les consultes dels psicòlegs.

Els ensenyamen­ts dels escacs serveixen per a tots els esports. Sense anar més lluny, el Barça, un equip que fa anys que aposta tot pel joc ofensiu, la creativita­t i el domini dels temps, viu amb l’ai al cor quan juga a casa (amb blanques) i s’enfronta a un visitant dotat d’un bon contraatac que és capaç de projectar un peó negre fins a l’altre extrem del tauler. En els minuts finals, com ahir, la por irrefrenab­le de la pèrdua de control pot arribar a manifestar-se en grau superlatiu. Hi ha socis del Barça a qui els tremolen les cames quan el seu propi equip llança un córner contra el Madrid.

De la resta d’àmbits de la vida que tenen el seu reflex en un tauler d’escacs ens referirem, finalment, a la cultura, a propòsit dels 40 anys de la fundació del Teatre Lliure. S’estan complint les quatre dècades de moltes iniciative­s que estaven motivades pel rebuig de l’esquerra a assumir el discurs de la cultura oficial del franquisme i el postfranqu­isme. Parlem de projectes transgress­ors que, com el Lliure, connectave­n amb les últimes tendències sorgides en les democràcie­s del voltant.

Aquest anhel de dominar el tauler per conquerir la justícia social a través de la cultura s’ha esvaït amb el temps. Formacions d’esquerra no clàssica, com Ahora Madrid i BComú, s’han trobat amb les institucio­ns culturals ja consolidad­es i integrades al sistema, i han tingut dificultat­s per desenvolup­ar un discurs que anés més enllà de la seva aposta genèrica per la cultura de base (els peons). Els grans museus, teatres o auditoris (reina, torres, cavalls, alfils) no van figurar d’entrada en la seva llista de prioritats.

A un costat i a l’altre s’imposa l’electorali­sme a curt termini: aflora la por de perdre per un excés d’audàcia el que s’ha guanyat prèviament a les urnes. Per això, per les retallades i perquè durant la crisi les programaci­ons s’han tornat més comercials per salvar els mobles, les institucio­ns i els gestors culturals afronten les temporades amb més voluntat de firmar taules que de protagonit­zar moviments audaços. I ja sabem que qui no arrisca acaba perdent, com ha comprovat en la pròpia pell el rus Kariakin.

 ?? MARK LENNIHAN / AP ?? Magnus Carlsen, amb blanques, captura una peça del seu oponent durant la partida número 12
MARK LENNIHAN / AP Magnus Carlsen, amb blanques, captura una peça del seu oponent durant la partida número 12
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain