La Vanguardia (Català)

Un estudi per 21.000 euros

-

Anys enrere vaig publicar una crítica titulada “Una casa per 70.000 euros”, sobre un habitatge molt econòmic d’Anna i Eugeni Bach a Gaüses (Girona). El d’avui és un estudi tres vegades més barat: 21.000 euros, en un local de 146 metres quadrats, amb una reforma feta, per tant, per la mòdica xifra de 143 euros el metre quadrat. És el dels arquitecte­s Javier Castellano Pulido i Tomás García Píriz (Cuac Arquitectu­ra), que l’han habilitat per a ells en un antic locutori del nucli antic de Granada i que figura entre les obres escollides en l’apartat de Patrimoni i Transforma­ció de la XIII Biennal Espanyola d’Arquitectu­ra i Urbanisme.

La reforma d’aquest local per a oficina-taller no és una proposta del gust de tots els públics. A alguns els semblarà un simple espai en obres. Parets de maó vist molt historiade­s i apedaçades, materials reciclats

Cuac Arquitectu­ra habilita com a oficina-taller un locutori vell del nucli antic de Granada

per tot arreu i un acabat que, en realitat, no és tal. Però cal entendre quines eren les prioritats dels autors: el cost mínim, la reutilitza­ció de materials i el reflex del pas del temps mitjançant la preservaci­ó d’estrats històrics de l’espai.

Castellano diu que “ara el local s’assembla molt al local que vam trobar”. Però la intervenci­ó és visible. És cert que els murs, els sostres i el terra no difereixen gaire dels vells, com a molt han estat sanejats. Però hi ha dos elements nous que estructure­n l’obra: un moble continu fet amb fustes reciclades d’encofrat i una sèrie d’elements de pladur. Amb la fusta han construït un moble zigzagueja­nt que dibuixa la distribuci­ó del local, començant com a taula, continuant com a prestatger­ia fins al sostre i suport d’instal·lacions, i a estones també com a paviment que oculta cables. Amb el pladur han fet un particular arrimador, present en diversos murs de l’espai, a diferents altures.

Completen la intervenci­ó de Cuac Arquitectu­ra una il·luminació subtil i l’obertura de dues grans portes de vidre, una d’accés i una altra de posterior, amb uns marcs que també utilitzen perfils de metall reciclats. Amb aquests elements tan senzills, i amb una inversió mínima, han teixit un lloc de treball. Que no és poca cosa.

 ??  ?? L’estudi de Javier Castellano Pulido i Tomás García Píriz
L’estudi de Javier Castellano Pulido i Tomás García Píriz

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain