La Vanguardia (Català)

Vacances d’un mateix

- CARLOS ZANÓN

Hi ha una aventura divertidís­sima d’Astèrix en què el protagonis­ta no és ell sinó el seu lleial amic. Es titula

Obèlix i companyia. Obèlix s’enfada amb Astèrix i decideix convertir-se en un empresari emprenedor que ven menhirs als romans. És part d’un pla i Obèlix cau a la trampa. Els menhirs els porta ell mateix al campament romà. Al principi, la nova guàrdia romana el rep amb temor i tota mena d’estratègie­s de defensa. Però a mesura que Obèlix, periòdicam­ent, porta la mercaderia, la guàrdia es relaxa i veure el gal acaba sent una rutina. Una cosa així passa ja amb els BarçaMadri­d.

Personalme­nt em vaig electrocut­ar amb la temporada en què Mourinho i Guardiola es van enfrontar tantes vegades que els jugadors dels dos equips es deixaven les claus de les seves cases respective­s per si l’un arribava abans que l’altre. Em vaig saturar d’emoció, odi i ànsies de victòria o revenja i vaig acabar destil·lant indiferènc­ia. Perdre contra el Reial Madrid sempre molesta però, vaja, que ja no m’obro en canal i tiro sal a les ferides.

El d’ahir acaba amb un resultat just –per als seus jugadors, perquè jo me’n podria haver anat al Texas a mirar una pel·lícula–. Potser pot sorprendre com s’ha enfonsat el Barça en un tancar i obrir d’ulls. Però la sorpresa és de percepció. Va escriure l’autora George Eliot que “en el fracàs, el principi és la meitat de tot”. És a dir, que les coses ja van malament abans d’adonar-nosen per primera vegada que van malament. El Barça apareix com un equip que s’ha agafat vacances de si mateix. Una transcendè­ncia a pitjor: ens hem quedat amb el cos –anèmic, tot cal dirho– i l’ànima de l’equip se n’ha anat al museu i als records. Ningú no sembla recordar qui era. Ni Neymar ni Suárez ni Busquets –encara que va millorar en prestacion­s per a aquest partit– ni Mascherano –la seva ubiqüitat té límits– ni Luis Enrique ni Rakitic, per posar noms, però cap no ho va fer pitjor que l’altre. No es juga al mig camp, no s’està ben posicionat, no s’afina davant, no es confia en la pilota, que abans semblava un peluix i ara un cocodril.

Les vacances també operen respecte de l’estil de joc i dels mateixos galons de les estrelles. En desconec els motius però no sembla que hi hagi una solució fàcil quan, a més d’aquella espècie de Lázaro amb la samarreta del Barça que és l’equip, l’aficionat s’enfronta a l’abisme. Què serà de nosaltres quan faltin Messi o Iniesta? La cadena Milla-Guardiola-Xavi-Iniesta i Iniesta i Iniesta s’ha quedat encasqueta­da allà. Es va veure més clar quan la mateixa tornada d’Andrés va produir efecte de poció Panoràmix. Amb ell es va tocar i es va millorar. Abans va marcar Luis Suárez amb una empenta prèvia tipus amic a la discoteca perquè s’acosti a la noia que li agrada.

El Barça podria haver guanyat si Ramos no existís i no gestionés com ningú un cert mode d’èpica rutinària.

Amb tot, no passa res. Només falta que l’ànima torni al cos. Dit així sembla molt i probableme­nt ho sigui.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain