La Vanguardia (Català)

Cristiano, en boca de tots

Les revelacion­s de Football Leaks inunden les pàgines de la premsa europea

- XAVIER G. LUQUE Barcelona

“Quan els aficionats compren un parell de botes Nike CR7 per 325 euros ni s’imaginen que el davanter portuguès ingressa 13 euros a Suïssa, a través d’Irlanda i les Antilles. Ni que els diners, que no tornen com a impost a les arques de l’Estat, no ajudaran a construir estadis de futbol ni els transports que els comunicara­n. Ni pagarà els policies que assumeixen la seguretat, ni servirà per construir terrenys de joc per als infants o perquè funcionin els hospitals on es curaran els lesionats”. Amb aquesta cruesa introdueix Mediapart, el mitjà de comunicaci­ó que a França ha donat l’exclusiva de Football Leaks, la revelació sobre Ronaldo i altres futboliste­s destacats que ha causat commoció en el món del futbol.

A Bèlgica ha estat Le Soir, i, com a Espanya El Mundo, dedica diverses pàgines al cas. Le Soir titula a tota portada: “Els bruts secrets del futbol”, i anuncia tres setmanes de revelacion­s. De manera semblant han actuat la resta de propietari­s de la notícia, amb l’alemany Der Spiegel al capdavant, on s’assenyala: “El fisc espanyol no es va assabentar durant anys dels diners secrets de Cristiano”. El setmanari dedica onze pàgines al tema i aporta claus interessan­ts. Assenyala, per exemple, que si fins ara els clients de Mendes s’havien salvat era “perquè tenien un bomber fiscal, Julio Senn”, exdirector general del Madrid. Igualment, explica Isaac Lluch, Der Spiegel assenyala que hi ha hagut “molta comprensió de l’administra­ció financera de Madrid”.

A Itàlia la informació passa per les mans de L’Espresso. A la Gran Bretanya la té The Sunday Times. Els lectors portugueso­s han d’acudir a Expresso; els neerlandes­os, a NRC Handelsbla­d, i els danesos, a Politiken. A Àustria l’exclusiva la té Falter, a Sèrbia és de Newsweek, i a Romania corre a càrrec de RCIJ. Tots coincideix­en a situar l’agent portuguès Jorge Mendes al centre de la trama, i recorden que els beneficiar­is són gent del seu entorn futbolísti­c, no només Cristiano, sinó també Özil, Mourinho, Falcao, Carvalho, Coentrão, Pepe i James. A les pàgines de Le Soir incideixen especialme­nt en Carvalho, jugador blanc entre els anys 2010 i 2013, de qui expliquen que la seva estratègia jurídica passa per demostrar que no ha tocat mai ni un euro del que ha percebut per drets d’imatge i que les quantitats estan en un lloc segur... com a garantia per a la seva jubilació. Un pla de pensions amb tota mena de luxes. Carvalho ha jugat al Mònaco els últims temps, però actualment és un agent lliure sense contracte. Li interessa no reconèixer que ha arribat el moment de la jubilació.

Per la seva part, els dos grans diaris esportius europeus, L’Équipe i La Gazzetta dello Sport (tots dos aliens a l’exclusiva) han reaccionat de maneres diferents. A la Gazzetta d’ahir no apareixia ni una línia sobre el cas. Res. S’han de prendre el seu temps en un país que no acostuma a alterar-se pels escàndols paraesport­ius, com els del Totonero i el Calciopoli, i on han estat capaços d’enviar a segona el Juventus i el Milan.

A L’Équipe, malgrat tot, el cas Cristiano ahir ja era a la portada: “Evasió fiscal, un clàssic amb rerefons d’escàndol”. En pàgines interiors

“El fisc espanyol no es va assabentar durant anys dels diners secrets de Cristiano”

reprodueix­en les informacio­ns bàsiques i afegeixen una entrevista amb Fabrice Arfi, un responsabl­e de Mediapart que avisa que hi haurà novetats sobre el futbol francès i assenyala que aquestes revelacion­s “exposen la cara negra de la indústria del futbol i apareix un immens àmbit de blanqueig, de corrupció i de derives de tota mena com en el món de les armes o el petroli”. És L’Équipe també qui destaca que les autoritats espanyoles van fer un control fiscal a Cristiano el 2015 però que “no va revelar cap irregulari­tat”.

De tots els mitjans d’informació que han divulgat les revelacion­s de Football Leaks només un denuncia problemes. Es tracta d’El Mundo, que en la seva edició d’ahir indica que el jutge de Madrid Arturo Zamarriego “ha prohibit” al director del diari la publicació de les informacio­ns i l’ha amenaçat amb “penes de fins a cinc anys de presó”.

 ?? TWITTER ?? Cristiano, al centre, en la celebració blanca al vestidor del Camp Nou. A la dreta, la portada de DerSpiegel sobre les revelacion­s de Football Leaks
TWITTER Cristiano, al centre, en la celebració blanca al vestidor del Camp Nou. A la dreta, la portada de DerSpiegel sobre les revelacion­s de Football Leaks

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain