La Vanguardia (Català)

“D’on ha tret el meu número?”

‘La Vanguardia’ se submergeix en el submón de la revenda, un problema que s’agreuja quan arriba el clàssic

- SERGIO HEREDIA Barcelona

Un anònim envia una carta a La

Vanguardia.

Literalmen­t, la carta diu: “Si vols vendre el teu abonament de l’estadi del FC Barcelona per al CLÀSSIC del pròxim 3 de desembre només t’has de dirigir a l’empresa XXXX (ometem el nom). La gran revenda d’abonament del FC Barcelona per a l’esmentat partit està concentrad­a en aquesta empresa. Allà és on el soci abonat ha de lliurar el seu carnet i a l’instant se li abona el 50% del preu acordat, que oscil·la entre els 800 i els 1.500 euros, segons la ubicació del seu abonament a l’estadi. Dos dies després de celebrar-se el partit, el soci passa a recollir els seus carnets i se li abona el 50% restant. En cas que els seus carnets siguin intercepta­ts pels serveis de seguretat del FC Barcelona, se li abona una quantitat que dependrà del temps de la sanció que el soci rebi per part del club”.

La carta també incorpora la direcció de l’empresa. Ometem les dades. Truquem. Dic: –Bon dia, tinc dos abonaments i m’agradaria revendre’ls. No ho he fet mai. Què he de fer? Em contesta una secretària: –Un moment, el poso amb l’encarregat. Mig minut en espera. S’hi posa l’encarregat: –Com es diu vostè? –Miguel –s’ha d’inventar. –Miguel què? –Miguel a seques. Silenci. –I com ha arribat a nosaltres? Qui li va donar aquest número? –Un amic. –Quin amic? –Un amic; m’ha demanat que no li doni més dades.

–Escolti, això no funciona així. Si no em diu el seu contacte no volem el seu abonament.

La cosa s’ha torçat. Hem d’improvisar:

–Bé, doncs parlaré amb el meu amic i li preguntaré si em permet donar-li les seves dades –li dic. –Això, això, pregunti-l’hi. Pengem. El Barça diu que tallar l’ús fraudulent dels abonaments és una cosa impossible. “Encara que hem emprès una sèrie d’accions: anem darrere d’aquesta qüestió des del 2011, que és quan vam actualitza­r el cens. Des d’aleshores, podem saber qui som i limitar la mala pràctica”, diuen fonts del club.

“Ara bé –afegeixen–, som conscients que aquestes empreses de revenda il·legal fan molt de soroll. I ignorem quin és el volum que mouen”.

Divendres a la tarda, un company del diari rep una trucada. És soci del club, i té dos abonaments. Per telèfon, li diuen: –Tinc un contacte. Em diu que et pagarà mil euros per cada un dels teus abonaments. Què fem? Els hi vens?

El company s’ho pensa durant una estona. Després diu que no.

–És temptador, oi? –em comenta després de penjar–. Amb mil euros et pagues l’abonament de tot l’any. Però jo prefereixo anar al camp. Si ets soci, ho ets per aquests partits.

El soci pot cedir el seu carnet i el seu abonament. Però no pot revendre’l. Aquesta contrapres­tació només és possible a través del Seient Lliure: allà es produeix un intercanvi entre el club i l’abonat. El benefici es reparteix per meitats entre el Barça i l’abonat.

El que hi ha és un desfasamen­t. Qui col·loca la seva tribuna al Seient Lliure en traurà al voltant de 125 euros (el club s’emportarà els altres 125). En canvi, qui recorre a la revenda de carrer pot arribar a emportar-se mil euros.

La temptació és gran. Ho fins i tot malgrat els riscos:

“Si enxampem algú, l’abonament es converteix en objecte d’estudi per part de la comissió de disciplina, que demana a l’abonat un plec d’al·legacions. Es considera falta greu: potser se li vetarà l’entrada uns mesos, o se li suspendrà la condició de soci, o se li retirarà aquesta condició d’una manera definitiva”, diu el club.

La temporada passada, el Barça va obrir 360 expedients per l’ús fraudulent de l’abonament. D’aquests, 192 van acabar en sanció, 62 estan pendents de resolució i un va acabar amb la retirada definitiva del carnet de soci.

Ara, l’acció es desplaça a la porta de l’estadi. Queden tres hores perquè comenci el partit.

–Vol tiquets? –pregunta un revenedor davant el Camp Nou. –A quant els té? –li dic. –A 200 euros al lateral inferior. Més barats no els trobarà. A mi m’han costat 153. Què hi diu? –M’ho pensaré. –Si vol, li puc fer una rebaixa. Miri, fins i tot els hi dono a 160. He d’agafar un AVE d’aquí una hora, sap?

és,

CARTA ANÒNIMA Un anònim envia una carta al diari: “Si et vols vendre l’abonament, només ens has de venir a veure” LES ACCIONS DEL BARÇA El club diu que aturar del tot l’ús il·legal de l’abonament és impossible, “malgrat que ho anem aconseguin­t”

 ?? CÉSAR RANGEL ?? Un revenedor d’entrades amb el plànol de l’estadi a la mà i un possible comprador ahir als voltants del Camp Nou
CÉSAR RANGEL Un revenedor d’entrades amb el plànol de l’estadi a la mà i un possible comprador ahir als voltants del Camp Nou

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain