La Vanguardia (Català)

Es busca veí per a Hamilton

Mercedes es debat entre diverses opcions, però descarta Verstappen, Ricciardo i Vettel per substituir Rosberg

- TONI LÓPEZ JORDÀ

Quin merder li ha deixat Nico Rosberg a Mercedes. La retirada del vigent campió del món, anunciada divendres, cinc dies després de coronar-se a Abu Dhabi, ha deixat “desorienta­ts” els responsabl­es de l’estrella, com admetia Niki Lauda, president no executiu de Mercedes. “No estàvem preparats per a això. Ens trobem malament. Perdem un campió del món, no serà fàcil de substituir”, comentava l’austríac, que amb Toto Wolff, el cap de l’escuderia, seran els encarregat­s de buscar el relleu de Rosberg “a partir de dilluns”, va avançar Wolff, sense donar pistes sobre el pròxim veí de Lewis Hamilton. L’únic clar és que no els falten candidats. “Se’ns ha ofert pràcticame­nt mitja graella”, descobreix Lauda.

“Els únics que no han trucat han estat Kimi [Räikkönen] i Kvyat. Tots els altres han trucat, fins i tot Maldonado. Alguns fins i tot tenen contracte”, feia broma ahir Wolff en la celebració de Mercedes a Sindelfing­en. No ha transcendi­t cap ordre de prioritats ni preferènci­es a Mercedes, que optarà per un primer espasa per assegurar la seva hegemonia, i no per experiment­s. Per això, l’opció dels seus dos pro- tegits, l’alemany Pascal Wehrlein i el francès Esteban Ocon (tots dos a Manor), està descartada, com deixava entreveure Lauda: “Contractar un jove? És un risc, no sabem si podrà anar ràpid”.

Dins de l’hermetisme sobre l’elecció del substitut de Rosberg, l’únic que ha deixat clar Mercedes és que hi ha tres pilots intocables, que no pot fitxar: els de Red Bull, Max Verstappen i Daniel Ricciardo, i Sebastian Vettel, de Ferrari, que tenen contractes blindats amb els seus equips. “Aquests candidats clarament no estan disponible­s. A tots els altres hem d’analitzar-los”, va assenyalar Wolff.

Així, descartats aquells tres noms, que eren dels més desitjable­s de la graella, Mercedes té sobre la taula una carta guanyadora amb experiènci­a de campió del món i una promesa contrastad­a amb més recorregut per edat: Fernando Alonso (McLaren) i Valtteri Bottas (Williams). Cadascun amb els seus pros i els seus contres. “Hi ha un parell de tipus interessat­s. Hem de veure quins poden estar disponible­s”, va dir Wolff sense donar pistes.

L’opció de Vettel seria la més potent i temptadora per a Mercedes, amb motor i capital alemany. Seb (29), tetracampi­ó del món, veuria de bon ull sortir de Ferrari, on li han caigut les crítiques pel seu pobre rendiment, el projecte no promet i la seva relació amb Maurizio Arrivabene s’ha deteriorat. Segons va assegurar a la BBC Radio Eddie Jordan, una de les veus respectade­s de l’F-1, Mercedes “farà un gran, gran esforç per aconseguir Vettel”. Tot i això, la Scuderia no té recanvi.

La carta Alonso, la preferida per gran part de l’afició espanyola, ofereix a Mercedes altes garanties de resultats i competitiv­itat, amb un Fernando famolenc d’un tercer títol abans de jubilar-se (en farà 36 el 2017). Però li fa desconfiar el xoc de trens amb Hamilton, una segona part de la guerra civil que van sostenir a McLaren el 2007 que deixaria en un acudit la tensa relació que hi ha hagut entre Lewis i Nico. El duo seria explosiu. A més, Lauda no té una bona concepció de l’espanyol. “És un egocèntric, fosc i malhumorat, i havia enverinat Ferrari”, va dir d’ell. O “Prost era un gos; Alonso és pitjor”. Amb aquests precedents es fa difícil que Lauda el fitxi. A més, l’asturià –amb el salari més alt (35 milions d’euros)– té un any més de contracte a Woking i ha reiterat la seva voluntat d’intentar ser campió amb McLaren-Honda, com Senna.

El tapat és el finlandès Valtteri Bottas (27), que té per mànager el mateix Wolff. El seu perfil podria convèncer Mercedes: té qualitat i experiènci­a (4 anys en l’F-1, 9 podis), oferiria bons resultats, cobra poc i té un caràcter dòcil per encaixar amb Hamilton. Sortir de Williams no seria costós.

“Se’ns ha ofert pràcticame­nt mitja graella”, diu Lauda, que descarta fer pujar els joves

BALL DE NOMS

 ?? ANDREJ ISAKOVIC / AFP ?? El seient que deixa lliure Nico Rosberg és la peça més cobejada en l’F-1 del 2017, que pot agitar de nou el mercat
ANDREJ ISAKOVIC / AFP El seient que deixa lliure Nico Rosberg és la peça més cobejada en l’F-1 del 2017, que pot agitar de nou el mercat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain