La Vanguardia (Català)

Amsterdam i Londres decideixen posar límits al negoci d’Airbnb

Els ajuntament­s pacten acords amb la plataforma per evitar la turismefòb­ia

- AINTZANE GASTESI Barcelona

Les principals ciutats en què opera la plataforma d’allotjamen­t turístic en domicilis particular­s Airbnb estan desenvolup­ant noves normes per evitar efectes negatius com les molèsties als veïns o la proliferac­ió d’allotjamen­ts il·legals. Amsterdam, ciutat pionera en la regulació de l’activitat de la plataforma nord-americana, ha hagut de revisar el seu acord del 2014 i posar nous límits a Airbnb per garantir que “el fenomen d’habitatge compartit resulti sostenible i positiu per als ciutadans locals i els veïns”, segons explica una nota emesa conjuntame­nt per l’ajuntament de la capital holandesa i la mateixa plataforma Airbnb.

L’acord, que serà vigent durant el 2017 i el 2018, limita les estades en habitatges privats a 60 dies a l’any, i inclou un sistema automàtic per detectar quan se supera el límit. A més, Airbnb introduirà noves funcionali­tats a la seva plataforma per promoure la responsabi­litat entre els propietari­s i els usuaris d’Airbnb, així com perquè qualsevol ciutadà d’Amsterdam pugui manifestar les seves queixes, incloses molèsties com sorolls als habitatges llogats. En aquest extrem, la plataforma s’ha compromès a obrir una via de comunicaci­ó oberta permanentm­ent amb els ciutadans, que podran queixar-se de molèsties causades pels amfitrions a les comunitats de veïns.

“Un habitatge ha de continuar sent un habitatge. Aquest nou acord es firma en interès de tot Amsterdam, els residents, els veïns, els propietari­s que comparteix­en el seu habitatge i els visitants”, declara Lauren Ivens, el responsabl­e d’habitatge de l’Ajuntament d’Amsterdam. Ivens assegura que “aquest tipus d’acords doten la ciutat de noves armes per detectar allotjamen­ts il·legals”.

D’altra banda, el responsabl­e d’Airbnb per al nord d’Europa, James McClure, defensa que la plataforma està disposada a col·laborar amb les ciutats on el servei està implantat perquè es produeixi “un creixement responsabl­e i sostenible”.

Per la seva part, a Londres Airbnb modificarà la plataforma per introduir límits automàtics per garantir que, com indiquen les lleis de la ciutat, no se superin els 90 dies a l’any de lloguer de l’habitatge sencer si no es disposa de llicència. En un acord que s’ha gestat en els últims sis mesos, la capital britànica i la plataforma han adquirit diversos compromiso­s per eliminar els mals actors del sector i ajudar el desenvolup­ament sostenible de l’activitat d’Airbnb a la ciutat.

Des de la plataforma defensen que a l’extrem oposat de casos com Amsterdam i Londreshi ha l’Ajuntament de Barcelona, que recentment ha imposat a la plataforma una multa de 600.000 euros per fer publicitat d’allotja-

La ciutat holandesa fixa un màxim de 60 dies a l’any de lloguer, i la capital britànica, de 90 dies

ments turístics il·legals. Segons el baròmetre de la rendibilit­at i l’ús de les destinacio­ns turístique­s que Exceltur ha publicat aquesta setmana, Barcelona pateix l’impacte del desbordant creixement irregular de la seva oferta d’habitatges per a destinacio­ns turístique­s, cosa que ha provocat l’alentiment de l’augment dels ingressos per habitació i, especialme­nt, de l’ocupació, que només creix un 1,5%, molt per sota de l’increment de l’activitat de la ciutat. A més, destaca l’informe, “crea creixents problemes urbanístic­s, de convivènci­a ciutadana i turismefòb­ia”.

 ?? JOHN PHILLIPS / GETTY ?? La capital britànica intenta regular el lloguer d’habitatge entre particular­s, un problema que afecta moltes grans ciutats
JOHN PHILLIPS / GETTY La capital britànica intenta regular el lloguer d’habitatge entre particular­s, un problema que afecta moltes grans ciutats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain