La Vanguardia (Català)

Els atemptats van costar a Bèlgica el 0,6% del PIB

El terrorisme va fer que es creessin 9.500 llocs de treball menys

- Efe

Els atemptats terroriste­s de París i Brussel·les van costar a l’economia belga 2.400 milions aquest any, un 0,57% del seu PIB, i van fer que es creessin fins a 9.500 llocs de treball menys del que estava previst, segons un informe de la Federació d’Empreses de Bèlgica.

“Sense aquests atemptats, l’economia belga hauria registrat un creixement pròxim al 2% el 2016, en lloc de l’1,3 % o l’1,4% que es preveu avui”, va assenyalar en un comunicat Edward Roosens, economista en cap de l’organitzac­ió.

La Federació d’Empreses de Bèlgica, que representa més de 5.000 companyies del país, recull en la seva anàlisi que els atemptats del novembre del 2015 i el mateix mes d’aquest any van afectar sobretot sectors com el turisme i l’hostaleria, el comerç, els esdevenime­nts i el transport aeri.

L’organitzac­ió calcula que el creixement al sector privat es va alentir entre un 0,26% i un 0,32%, de manera que enguany s’estan creant entre 8.000 i 9.500 llocs de treball menys del que estava previst.

Això se suma als 2.300 treballado­rs que van ser retirats del seu lloc de manera temporal per falta de volum de feina a l’empresa, cosa que a Bèlgica es defineix com a “atur econòmic”.

La baixada de l’activitat també va repercutir en les finances públiques, ja que a la despesa en seguretat, reparació d’infraestru­ctures i indemnitza­cions, que va ascendir a 240 milions el 2015 i a 722 milions el 2016, es va sumar un augment de les despeses per prestacion­s socials i una baixada dels ingressos per impostos.

En total, l’impacte per al fisc belga va ser de 2.300 milions, un 0,55% del PIB nacional, cosa que va fer que ara el dèficit del país voregi el 3% del PIB, en lloc del 2,5% que s’estimava abans dels atacs.

Per sectors, el més afectat va ser el de l’hostaleria i la restauraci­ó, amb una caiguda del 20% en les pernoctaci­ons, tant per turisme com per negocis, cosa que va provocar unes pèrdues de valor afegit de 800 milions (0,21% del PIB). El segueix el comerç, amb una caiguda de 450 milions (0,12% del PIB) fruit de la baixada d’ingressos i de la falta de confiança i seguretat, que ha portat a preferir les compres en línia a les zones comercials tradiciona­ls, cosa que ha tingut un lleuger impacte positiu (0,04% del PIB) per a les empreses de venda per internet.

Les companyies dedicades a l’organitzac­ió d’esdevenime­nts, que van haver d’anul·lar congressos, van viure una pèrdua del 10% dels visitants i de 300 milions en valor afegit. El transport aeri també va patir, especialme­nt després de l’atemptat a l’aeroport internacio­nal de Brussel·les-Zaventem, tot i que menys, amb pèrdues de 25 milions.

 ?? THIERRY ROGE / AFP ?? Aeroport de Brussel·les
THIERRY ROGE / AFP Aeroport de Brussel·les

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain