La Vanguardia (Català)

Europa perd 50.000 milions per falsificac­ions

La major part dels productes copiats són béns de luxe

- MADRID

La indústria del luxe mou a Europa al voltant de 500.000 milions d’euros l’any, encara que 50.000 milions es perden per les falsificac­ions, segons explica el copresiden­t de l’Intergrup de les Indústries Creatives i Culturals del Parlament Europeu, Christian Ehler.

Ehler apunta que el sector creatiu i cultural, de què forma part la indústria del luxe, és “una part molt estable del comerç a Europa”, amb un creixement del 10% anual, però que pateix l’auge de les falsificac­ions.

Christian Ehler, que ha participat aquesta setmana en una trobada a Madrid, assenyala que el sector creatiu i cultural suposa “el 4% del PIB europeu”, encara que el parlament europeu calcula que “en la pròxima dècada pot assolir el 5% o el 6%”.

El diputat europeu subratlla que en el passat “podíem pensar que les falsificac­ions eren operacions a petita escala protagonit­zades per un pobre diable que venia productes en el top manta”, però que ara el problema s’ha estès a plataforme­s “gairebé legals” i molt estructura­des a internet.

Per combatre les falsificac­ions, el Parlament Europeu destinarà a aquest objectiu “part dels fons dels programes del sector industrial”, que tenen un pressupost de 1.700 milions. Segons Ehler, el sector creatiu i cultural rebrà una setena part del programa de crèdits.

Ehler destaca que l’àrea creativa i cultural ocupa 1,7 milions de persones només en la indústria

L’àrea creativa i cultural dóna feina a 1,7 milions de persones en la indústria del luxe

del luxe, encara que “la xifra ascendeix a 10 milions en el conjunt global del sector”.

En relació amb Espanya, Ehler apunta “que hi ha una oportunita­t impression­ant per a la reindustri­alització” si es combinen “la gran herència cultural del país, la digitalitz­ació i les noves tecnologie­s”.

Sobre els punts forts d’Espanya, l’eurodiputa­t destaca la “gran relació amb les arts i el valor de la gastronomi­a”. En general, “la barreja de disseny, estil i tecnologia serà més important per a la distribuci­ó de productes que abans”, recalca.

A més, Ehler insisteix en la necessitat de tenir més dones empresàrie­s, perquè tenen talent i “no cal desaprofit­ar-lo”, i a adaptar “els instrument­s financers de manera immediata” per afavorir l’emprenedor­ia.

Quant a la forma de creixement, Ehler ha remarcat que “la sostenibil­itat és una de les prioritats del sector”.

 ?? ROBIN TOWNSEND / EFE ?? La indústria del luxe mou 500.000 milions, però pateix les còpies de bandes organitzad­es
ROBIN TOWNSEND / EFE La indústria del luxe mou 500.000 milions, però pateix les còpies de bandes organitzad­es

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain