La Vanguardia (Català)

López defensa que el PSC participi en les primàries

El candidat rebutja que la gestora defineixi la relació amb els socialiste­s catalans

- JUAN CARLOS MERINO Madrid TONI BATLLORI

El polític basc postula un socialisme sense “complexos ni terceres vies”

“Avui he decidit venir sol”, va ressaltar Patxi López a l’hora d’anunciar públicamen­t que presentarà la seva candidatur­a al lideratge del PSOE. Sense exhibir suports orgànics ni suports llampants, l’exlehendak­ari i expresiden­t del Congrés va arribar i se’n va anar de l’acte que va convocar a Madrid per formalitza­r la bona nova amb la seva dona, Begoña Gil, i només acompanyat pel nucli dur de la seva campanya cap a les primàries del maig: Rodolfo Ares i Óscar López. “Avui he començat sol, però vull arribar al final amb milers i milers de companys darrere. I estic convençut de poder-ho fer!”, va assegurar. El seu primer acte amb militants serà el pròxim cap de setmana a la seva ciutat natal, Portugalet­e.

“Si s’hi ha llançat és perquè té bons números”, diuen al PSOE. “No aixeca passions”, adverteixe­n uns. “Però no desperta odis”, matisen d’altres. I aquesta serà la seva millor bandera, tenir en compte les fílies però també les molt agudes fòbies que generen tant Susana Díaz com Pedro Sánchez, als quals alguns veuen “carbonitza­ts” després de la cruenta batalla campal que van protagonit­zar al comitè federal de l’1 d’octubre passat que va culminar amb l’enderrocam­ent del segon. “Ningú no vol cap altra guerra”, conclouen.

Patxi López es va presentar així, “amb humilitat i sense dramatisme­s”, com el líder capaç d’enterrar la destral de guerra. “La meva prioritat serà recuperar la unitat: no podem sortir del congrés vencedors ni vençuts”. Ni pretén pactar amb Díaz ni frenar Sánchez, va dir. Van ser constants les seves apel·lacions a la unitat, a la cohesió i a tornar a construir el partit amb una pau duradora. Només així es podrà aconseguir el gran objectiu: “Derrotar la dreta”. “Em sento amb forces per intentar reconstrui­r el PSOE i tornar a unir tothom en el mateix projecte”, va assegurar.

Com a veterà en el que a l’organitzac­ió anomenen “cultura de partit” –una mancança que li van retreure a Sánchez–, Patxi López va assumir “tot el llegat” del PSOE, “tant els encerts com els errors”, el de tots els exsecretar­is generals –ja es diguin Felipe González, Zapatero, Rubalcaba o Sánchez–, a qui la vigília va telefonar per avançar-los el seu propòsit, així com als presidents autonòmics i líders territoria­ls socialiste­s –inclosa Susana Díaz–, cosa que per a molts demostra la seva voluntat de posar fi als enfrontame­nts caïnites que des de fa anys dessagnen al PSOE.

I sense exclusions: “No podem i no prescindir­em absolutame­nt de ningú”. Ni de bon tros del PSC, que segons el seu parer ha de continuar sent carn i ungla amb el PSOE. Patxi López va exigir que els més de 17.000 militants del PSC puguin votar a les primàries del PSOE: “No entendria que el secretari general del PSOE pugui ser escollit sense el PSC”. I va confiar que ningú no estigui pensant a excloure de la votació els militants catalans. “Seria un error majúscul; jo m’hi oposaré radicalmen­t si algú ho planteja”, va afegir. És més, també va rebutjar que la gestora de Ferraz, quan culmini la negociació de la comissió bilateral entre el PSOE i el PSC, decideixi com es revisarà el protocol de relació que els dos partits tenen subscrit des del 1978. “No correspon adoptar cap decisió abans del

congrés del PSOE”, va concloure. I el seu model territoria­l, amb “Espanya com casa comuna de tots”, també dista del model “jacobí” que representa Díaz.

A més, Patxi López va traçar a grans trets el seu projecte polític, que és molt senzill d’enunciar: “Tornar al socialisme, als seus principis clàssics”. “Una socialdemo­cràcia sense matisos”, “sense complexos” i sense “terceres vies”, que només són excuses, va dir, “per fer polítiques de dretes”. “Hem de ser una esquerra exigent. No una esquerra que actua com a analgèsic temperador de les polítiques de la dreta”, va destacar. I va posar un exemple que marca una diferència amb el rumb actual del PSOE en mans de la gestora de Ferraz: la seva proposta no seria intentar descafeïna­r o modular la reforma laboral del PP, sinó derogar-la.

El primer aspirant a les primàries va voler començar a capitalitz­ar el descontent­ament de la militància socialista després d’haver facilitat la investidur­a de Mariano Rajoy, que fins ara acumulava Pedro Sánchez. “Va ser un error abstenirse per donar el Govern a Rajoy. No vaig compartir aquesta decisió, però la vaig respectar”. La va acatar, però, tot i que va rebutjar que el PSOE presenti ara una moció de censura contra Rajoy i va defensar els espais d’entesa amb el PP, va esgrimir “un projecte clarament progressis­ta i d’esquerres”. I sense cap por de Podem.

Pot ser que, com assenyalen alguns, el vent bufi a favor de Susana Díaz en aquesta contesa. Però res no està escrit: “Això és el PSOE”, adverteixe­n.

 ??  ??
 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Patxi López després d’anunciar ahir la seva candidatur­a
EMILIA GUTIÉRREZ Patxi López després d’anunciar ahir la seva candidatur­a
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain