La Vanguardia (Català)

França reuneix 75 països favorables a un Estat palestí al costat d’Israel

París adverteix Trump de l’error de traslladar l’ambaixada de Tel Aviv a Jerusalem

- RAFAEL POCH París. Correspons­al

França va advertir ahir que el propòsit de Donald Trump de trasllasar l’ambaixada dels Estats Units a Israel de Tel Aviv a Jerusalem serà una “provocació plena de greus conseqüènc­ies”.

Així ho va declarar el ministre d’Exteriors francès, Jean-Marc Ayrault, en el marc d’una conferènci­a internacio­nal organitzad­a a París i dedicada a reafirmar la solució de dos estats –un d’israelià ja existent i un altre de palestí que les potències occidental­s es resisteixe­n a reconèixer– en l’històric conflicte per la il·legal ocupació israeliana de Palestina. I això a cinc dies de la investidur­a de Donald Trump, que s’anuncia com el president dels EUA més proisraeli­à de la història i ha promès fer aquesta mudança de la seva ambaixada per demostrar-ho.

Amb l’assistènci­a de 75 països i organitzac­ions, el pla inicial de la conferènci­a era fer una gran reunió internacio­nal per estimular la negociació, després de la qual el president francès, François Hollande, es reuniria amb Benjamin Netanyahu i Mahmud Abbas per traslladar-los les conclusion­s i propiciar negociacio­ns entre ells. Abbas va acceptar anar a París, però Netanyahu va declinar després d’haver dit que sí, va explicar Ayrault. La negativa israeliana –que va incloure una comparació de la conferènci­a de París amb el procés Dreyfus per part de l’extremista ministre de Defensa israelià, Avigdor Lieberman– va caure malament fins i tot en mitjans del consell representa­tiu de les institucio­ns jueves a França (CRIF), organitzac­ió que és la corretja de transmissi­ó de la política d’Israel a França. Com a conseqüènc­ia d’això, Hollande va haver de trucar dijous a Abbas perquè no anés a París i evitar la impressió de desequilib­ri.

El desequilib­ri, tot i això, està històricam­ent més que ben instal·lat, atès que Israel és l’únic país al qual els Estats Units i la Unió Europea han permès ignorar reiteradam­ent les resolucion­s de l’ONU durant mig segle sense recórrer a sancions.

Mentrestan­t, la colonitzac­ió israeliana de terres palestines avança a tota velocitat. Des del 1993 s’ha més que doblat el nombre de colons israelians a Cisjordàni­a i Jerusalem Est, que ja puja a 600.000, i Israel ha anunciat que vol construir 55.000 nous habitatges en aquestes zones. En aquest context, l’anunci de Trump és una nova recompensa a la il·legalitat.

La Unió Europea no s’ha plantejat mai denunciar els seus propis premis a Israel, com l’estatut de soci comercial privilegia­t, cosa que tindria una enorme força econòmica de pressió sobre aquest Estat i la seva pràctica colonial.

En aquest marc d’històrica debilitat, França va anunciar el 2016 que podria reconèixer Palestina com a Estat, tal com han fet 137 països més. La setmana passada dotze exambaixad­ors francesos van demanar aquest pas en una carta col·lectiva, però Hollande, el més proisraeli­à dels presidents francesos i el que més ha conreat els règims de l’Aràbia Saudita i Qatar, ha declinat el gest.

En aquest estadi, la conferènci­a de París estava condemnada al gest simbòlic, a recordar el mateix que l’última resolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, en què els Estats Units es van abstenir en lloc d’exercir el seu veto, com és habitual: dir que “la base de la pau són les fronteres del 1967 i el respecte a les grans resolucion­s de l’ONU”, va explicar Ayrault.

“A cinc dies de la investidur­a de Donald Trump no ha estat malament que setanta països hagin recordat la solució dels dos estats en un moment en què els Estats Units podrien fer passos discutible­s que agreujaran la situació”, explica una font diplomàtic­a francesa en el que sembla el consol de la impotència.

Ayrault creu que una ambaixada dels EUA a Jerusalem “serà una provocació amb greus conseqüènc­ies”

 ?? BERTRAND GUAY / POOL / EFE ?? Hollande va presidir la conferènci­a de París sobre l’Orient Mitjà, a la qual va assistir Kerry, a la seva dreta, entre 75 mandataris més
BERTRAND GUAY / POOL / EFE Hollande va presidir la conferènci­a de París sobre l’Orient Mitjà, a la qual va assistir Kerry, a la seva dreta, entre 75 mandataris més

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain