La Vanguardia (Català)

Segona mort de la Zineb i la Rabie

Les famílies de les marroquine­s assassinad­es a Istanbul senten insinuacio­ns que eren prostitute­s

- ADOLFO S. RUIZ Sevilla

Hi ha peròs que maten i hi ha peròs que rematen. Durant la nit de Cap d’Any, quaranta persones d’una quinzena de nacionalit­ats van morir tirotejade­s a la sala de festes Reyna d’Istanbul. Entre les víctimes hi havia Zineb Ait Assi i Rabie al-Mustain, dues noies marroquine­s que van anar a Turquia a passar les festes amb unes amigues. Tot i la tragèdia, en alguns sectors marroquins s’ha instal·lat un equívoc: “Cal condemnar el terrorisme, però en alguns casos...”.

Els països d’origen de les víctimes van organitzar els dols amb la dignitat habitual, menys al Marroc, on es van aixecar veus, especialme­nt a les xarxes socials, que es preguntave­n què feien dues noies passant les festes a Turquia “sense l’empara dels pares, germans o marits”. Com si la seva mort no fos prou càstig per a les famílies, comentaris de la mida d’“Elles s’ho han buscat” s’han començat a obrir pas en la societat.

Si la sospita i el qualificat­iu de “prostitute­s de luxe” s’ha instal·lat en el cas de la Zineb i la Rabie ha estat per les insídies llançades a Facebook per personatge­s com el periodista Kamal Karroua, fundador del web Aabir (Expressar), que ha coincidit en la valoració dels fets amb els comentaris que l’Estat Islàmic ha fet al seu canal Al-Khilafa de Telegram. “Una pregunta m’inquietava: què estaven fent aquelles noies a la discoteca d’Istanbul? Una discoteca plena d’àrabs i especialme­nt dels nostres germans dels països del Golf”, escriu Karroua, que va llançar les sospites.

A aquestes opinions sobre el cas de la Zineb i la Rabie s’han sumat les de diversos mitjans de comunicaci­ó, especialme­nt alguns de digitals com Rue20 o l’agència Newpress, que van alimentar les insídies amb informacio­ns aparentmen­t asèptiques sobre Turquia com a destinació creixent de la prostituci­ó de luxe. Rue20 escrivia: “Notícia impactant. Turquia s’ha convertit en un lloc freqüentat per noies marroquine­s que volen conèixer homes del Golf sense que els marroquins les puguin vigilar”. L’article va ser retirat fa dies, però encara es pot consultar en alguns arxius. En aquest sentit es manifestav­a Newpress, que ni tan sols condemnava l’atemptat o l’assassinat de les dues dones.

Els mitjans progressis­tes marroquins s’han vist obligats a intervenir. Un editorial de Jeune Afrique arremetia contra aquesta situació i es preguntava on era el límit per a “els terroriste­s de Déu. Freqüentar l’Stade de France que els gihadistes van voler volar el 13 de novembre del 2015 està plenament justificat per a ells, ja que el futbol és una religió prohibida, però què me’n diuen dels que prenien tranquil·lament un refresc aquella mateixa nit en una terrassa o els que anaven a un concert a la sala Bataclan? Ser a prop de gent que beu alcohol justifica que puguin ser assassinat­s musulmans? Quan és que el fet d’anar a una sala de festes traspassa la indecència?”.

En la mateixa línia, Nicole Hajal, presentado­ra de la cadena LBC Internatio­nal, es preguntava: “En quin moment l’alegria i les ganes de viure es converteix­en en un crim que ha de ser castigat? Els inquisidor­s antidiscot­eques són tan terroriste­s com els terroriste­s?”.

Les autoritats encara no s’han pronunciat davant les insinuacio­ns, però no passa el mateix amb diversos moviments de les xarxes, com Stop l’Apologia del Terrorisme, on es considera que la divulgació de comentaris plens d’odi és “un segrest dels joves per part dels que no tenen cap altre objectiu que gihaditzar els esperits”. La inacció de les autoritats marroquine­s contrasta amb el cas d’un blogaire libanès, detingut per publicar missatges al seu compte de Twitter on difamava les víctimes de la discoteca Reyna per haver consumit alcohol i ser “addictes a la depravació”. De moment, les autoritats marroquine­s no han emprès cap acció legal contra els que acusen la Zineb i la Rabie de ser unes prostitute­s. Només hem pogut sentir les condolence­s oficials de Mohamed VI, que va ordenar la repatriaci­ó dels cossos.

Les veus més progressis­tes critiquen els mitjans conservado­rs que ataquen les noies

 ?? ARIEL SCHALIT / AP ?? Dignitat i dolor. Un dels funerals de les víctimes de la discoteca Reyna, en què van morir 39 persones d’una quinzena de països
ARIEL SCHALIT / AP Dignitat i dolor. Un dels funerals de les víctimes de la discoteca Reyna, en què van morir 39 persones d’una quinzena de països
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain