La Vanguardia (Català)

Salman assigna al Rei i a Espanya el paper d’amics de l’Aràbia Saudita

Felip VI avala la competitiv­itat i l’eficàcia de les empreses espanyoles

- MARIÁNGEL ALCÁZAR Riad Enviada especial

L’Aràbia Saudita és el regne dels gestos en què encara regeixen les regles d’hospitalit­at dels antics beduïns, els amics dels quals compliment­ava tota la família. Ahir, el rei Salman, en presència de tres-cents jerarques del règim saudita, va marcar el nivell de relació amb el rei Felip i amb Espanya rebent-lo amb els honors d’un cap d’Estat i la deferència cap a un amic, fill, a més, d’un rei a qui sempre se’l va considerar un germà. El rei Salman va segellar la seva posició subratllan­t, en la trobada que va mantenir amb Felip VI, que Espanya té un “paper molt important com a pont entre el món àrab i Europa”, i, a més, va lloar la feina que les empreses espanyoles han desenvolup­at a l’Aràbia Saudita i va mostrar la seva confiança que aquesta relació es vegi reforçada.

A la cort saudita, la importànci­a del convidat es mesura per la quantitat de persones que van a rebre’l i, aquesta vegada, es va assolir la màxima capacitat del gran saló del palau. Al voltant del perímetre dels 3.000 metres quadrats del saló, s’hi van ubicar dues files de butaques, on van seure els tres-cents assistents, al voltant dels dos seients principals, on es van situar, sota un retrat del rei Abdulaziz, el rei Salman i el rei Felip. Així es va escenifica­r la que va ser la imatge del viatge: el reconeixem­ent de la màxima autoritat saudita al Rei d’Espanya davant de tots els cortesans.

Els presents, abans d’abandonar el saló per dirigir-se al del dinar, van compliment­ar els dos monarques vestits amb la indumentàr­ia saudita, composta per una túnica blanca llarga de cotó, anomenada

El monarca saudita reconeix la posició d’Espanya com a pont entre el món àrab i Europa

thawb, i una capa de pèl de camell de color negre o marró rivetejada amb passamaner­ia daurada, anomenada bisht, i amb el cap tapat amb un mocador de cotó blanc o teixit amb vermell, subjectat al front amb cordons, anomenats ghutra. Com a gest d’especial deferència, el rei Salman va lliurar a Felip VI el gran collar del rei Abdulaziz.

El fet que el rei Salman fes referència expressa a la tasca de les empreses espanyoles a l’Aràbia Saudita marca, igualment, una posició de privilegi. El Rei Felip, qui al matí, en les seves paraules en l’ambaixada d’Espanya a Riad, va destacar el paper clau de l’Aràbia Saudita a l’Orient Mitjà i va recordar l’herència àrab d’Espanya, va defensar davant el rei Salman l’eficàcia i la competitiv­itat de les empreses espanyoles, i no únicament de les grans corporacio­ns, sinó també de les mitjanes i petites empreses i societats que fabriquen productes que són molt valorats a l’Aràbia Saudita. El Rei, que també va mantenir reunions amb els ministres de Finances i Infraestru­ctures, va saber de la passió dels saudites pel futbol espanyol i de la seva preferènci­a per passar les vacances a Espanya.

El Rei va estar acompanyat pels ministres d’Afers Exteriors, Alfonso Dastis, (que ahir va deixar la delegació per anar a Brussel·les), el de Foment, Íñigo de la Serna, i els secretaris d’Estat de Comerç, María Luisa Poncela; d’Infraestru­ctures, Julio Gómez-Pomar, i de Defensa, Agustín Conde, a més de l’ambaixador d’Espanya a l’Aràbia Saudita, Joaquín Pérez Villanueva, un veterà diplomàtic que es jubilarà immediatam­ent després de la visita del Rei.

 ?? FRANCISCO GÓMEZ / EFE ?? Salman posa a Felip VI el collar del rei Abdulaziz, la màxima distinció de l’Aràbia Saudita
FRANCISCO GÓMEZ / EFE Salman posa a Felip VI el collar del rei Abdulaziz, la màxima distinció de l’Aràbia Saudita
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain