La Vanguardia (Català)

El Govern espanyol dona ple caràcter decisori a la conferènci­a de presidents

L’Executiu central vol evitar que l’absència de Catalunya i Euskadi enteli la reunió

- CARMEN DEL RIEGO Madrid

El resultat de la sisena conferènci­a de presidents que tindrà lloc demà, amb la qual el Govern de Marian o Rajo y vol institucio­nalitzar la multi lateralita­t en la relació entre el Govern de l’ Estat i el de les comunitats autònomes, seran acords concrets, deu en total, amb un calendari de compliment i un debat sobre temes que van des del finançamen­t autonòmic al pacte nacional sobre educació. Si no hi ha sorpreses d’última hora, quedaran buides dues cadires, la del president de la Generalita­t, Carles Puigdemont, i la del lehendakar­i, Íñigo Urkullu. Però l’Executiu de Rajoy no vol que la reunió estigui marcada per aquestes absències, sinó per la importànci­a dels acords i la incidència en la vida dels ciutadans de totes les comunitats autònomes.

Per això l’Executiu central ha fet intents amb Puigdemont i l’ha trucat perquè acudís a la cita, ja que per l’Executiu espanyol és una obligació de qualsevol president interessar-se pels problemes dels seus ciutadans. Davant la impossibil­itat de convèncer el president català, el Govern de Rajoy ha optat per llançar un missatge als ciutadans d’aquestes dues comunitats autònomes: si els seus governs no es preocupen per ells, el Govern de l’Estat sí que ho farà, i adoptarà decisions que també els beneficiïn.

Fins a última hora el Govern central va tenir esperances que Puigdemont acudís a la reunió de la conferènci­a de presidents, i, a més d’alguna conversa entre Rajoy i el president de la Generalita­t, la vicepresid­enta va fer un últim intent en la seva reunió amb Oriol Junqueras. Soraya Sáenz de Santamaría volia que almenys la Generalita­t participés en els treballs preparator­is de la conferènci­a, que elaborés els acords i negociés el seu contingut, com han fet la resta de les comunitats autònomes. Això ha fet que a data d’avui ja hi hagi acord unànime entre totes les comunitats en vuit dels deu acords que es posaran a sobre de la taula.

També Mariano Rajoy ha esperat fins a última hora un gest de Puigdemont, i per això no ha convocat el president de la Generalita­t a una reunió bilateral, la que li va demanar el dirigent català quan va ser investit president a finals d’octubre. Haver tingut contacte amb Puigdemont mentre organitzav­a la conferènci­a de presidents podria haver-se interpreta­t com un tracte de favor. Ara, quan es reuneixin –Rajoy va dir el dijous que no tenia problema a reunirse aviat– el president del Govern espanyol anirà amb uns acords a la mà avalats per les altres 15 comunitats autònomes, contra els quals Catalunya no podrà actuar en un futur. Per exemple, pel que fa al finançamen­t autonòmic.

El nou model de finançamen­t autonòmic serà un dels acords que surtin de la conferènci­a de presidents, un acord que no només decideix la creació d’una comissió d’experts amb participac­ió de les comunitats autònomes, sinó els principis que han de regir la formulació del posterior model: solidarita­t, suficiènci­a, equitat, transparèn­cia, cor responsabi­litat fiscal i garantia de l’accés dels ciutadans als serveis públics. L’acord inclourà la creació d’una altra comissió que analitzarà la situació del sistema de dependènci­a, la seva sostenibil­itat i les possibles vies de finançamen­t necessàrie­s per mantenir-la.

Un altre dels acords que sortiran de la conferènci­a de presidents és que es tingui en compte les comunitats autònomes en l’elaboració del pacte nacional per l’Educació que ja està en marxa. Per això, es convocarà una reunió de la comissió general de les Comunitats Autònomes, al Senat, on tots els consellers autonòmics d’Educació seran escoltats i les seves propostes seran recollides i traslladad­es a la comissió creada al Congrés. L’impuls de la targeta social, la coordinaci­ó de mitjans al servei de la protecció civil, el bonus social per evitar la suspensió del subministr­ament elèctric, més participac­ió de les comunitats autònomes en els assumptes de la Unió Europea, polítiques d’ocupació, una estratègia nacional sobre demografia i la unitat de mercat són els temes que els presidents autonòmics discutiran dimarts en una reunió que començarà a les 9 del matí i que compartira­n amb el Rei Felip VI i un cafè.

Fins a l’últim moment Santamaría va tenir esperances que Puigdemont acudís a la reunió

 ?? J.J. GUILLÉN / EFE ?? Tretze anys enrere. La primera conferènci­a es va celebrar el 28 d’octubre del 2004, impulsada pel llavors president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, flanquejat per Maragall, Ibarretxe, Chaves i Fraga a la imatge
J.J. GUILLÉN / EFE Tretze anys enrere. La primera conferènci­a es va celebrar el 28 d’octubre del 2004, impulsada pel llavors president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, flanquejat per Maragall, Ibarretxe, Chaves i Fraga a la imatge

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain