La Vanguardia (Català)

Iglesias viatja al centre de Podem

El gir a la dreta d’Errejón porta el líder a erigir-se en síntesi

- PEDRO VALLÍN Madrid

Pablo Iglesias, secretari general de Podem, es manté ferm a l’hora d’evitar la confrontac­ió amb el seu número dos, Íñigo Errejón, que a través del seu document polític impugna totes les decisions polítiques de la formació des del 20-D, davant la cita de Vistalegre. Errejón reprova en el seu text la direcció política de Podem des que Iglesias, incòmode amb el poderós aparell del partit dissenyat per Errejón mentre ell ocupava el seu escó europeu, va decidir agafar el comandamen­t de la nau. De fet, el més sorprenent dels dos documents són els desplaçame­nts polítics respectius: el d’Iglesias, cap a la conciliaci­ó amb l’errejonism­e, i el d’Errejón, cap a l’ala dreta –per utilitzar termes convencion­als– de Podem; ras i curt, cap a una nova cordialita­t amb els de Ferraz.

Però Iglesias eludeix entrar al debat en públic, sigui per convencime­nt o tàctica, i es nega a polemitzar amb el document d’Errejón, tan poc generós amb l’acció política de Podem des que Teresa Rodríguez es va negar a substituir IU com a bastó del PSOE andalús, i que critica amb duresa les decisions que van prendre les bases de Podem, que van votar contra el pacte PSOECiutad­ans i van beneir l’aliança amb IU. Complagut amb l’ampli espai que anticapita­listes i errejonist­es li han regalat situant-lo com el centre de Podem, Iglesias els convoca a la síntesi.

Dissabte deia sobre Íñigo Errejón i Miguel Urbán, líder dels anticapita­listes: “No hi sobra ningú. És veritat que sembla que nosaltres som al mig, que sembla com si la gent d’Errejón estigués més a prop del PSOE o que la gent d’anticapita­listes s’hagués radicalitz­at, però jo crec que aquestes caricature­s no responen a la realitat i que tots dos tenen bones idees. Crec que és important, per exemple, com els companys d’anticapita­listes posen l’accent en la mobilitzac­ió social, en el repartimen­t del poder intern i en el fet que hi hagi un sistema de chek

and balance; i crec que el que planteja el corrent de l’Íñigo i la Tania (Sánchez) sobre la importànci­a del treball institucio­nal és molt necessari. Si nosaltres som al mig, ens interessa incorporar tant els uns com els altres”.

Aquesta recerca de la síntesi de les diferents sensibilit­ats dins de la formació lila per evitar el costós enfrontame­nt intern a l’assemblea de Vistalegre, l’èxit de la qual és una incògnita, el porta a assegurar que assumirà bona part de les idees de les dues famílies i a descartar la seva mútua incompatib­ilitat.

Ahir durant la concentrac­ió dels treballado­rs de Telemadrid, repetia que no parlarà malament de cap company i insistia que la convergènc­ia interna és possible, tot i que Íñigo Errejón, alhora que participav­a en una manifestac­ió a Màlaga contra el govern de Susana Díaz, insistia que els acords amb els socialiste­s són imprescind­ibles per no deixar passar la legislatur­a sense participar de mesures que els facin presentar-se com a útils per als espanyols.

L’errejonism­e, doncs, no sembla convençut amb el canvi retòric i, en certa mesura, estratègic d’Iglesias en el seu document, ni tampoc considera sincera la seva renúncia al discurs de “les trinxeres i la resistènci­a”, i en la seva proposta política ataca en termes pejoratius aquest relat, ja que acusa l’actual secretari general de pretendre parapetar-se en l’extrem esquerre de l’arc parlamenta­ri, renunciant a la vocació de victòria. Tot i que Pablo Iglesias s’esforça molt a dir tot contrari.

Encara que la relació amb el PSOE es presenta com una línia de xoc, ja que Iglesias, tot i l’ajust del seu relat, considera –sobretot, després dels fets de Ferraz– que forma part del problema i no pas de la solució, no és l’única col·lisió dels documents. La recuperaci­ó del 15-M i la disputa del seu sentit i la seva memòria formen part dels dos textos. Mentre que per Iglesias el que mereix ser recuperat és el seu poder impugnator­i i el desafiamen­t a l’ordre del 78, Errejón manté una actitud dual en què, alhora que vol rescatar aquella il·lusió, diu que amb un 15-M ja n’hi ha prou: “Històricam­ent res no ha espantat menys els de dalt que les minories sorolloses de protesta”, amb accions que titlla de “folklore”, impropi, doncs, del que, segons ell, ha de ser “un partit d’ordre”.

CONVERGÈNC­IA DE TEXTOS El líder assegura que incorporar­à “bona part de les idees” del seu número dos

CONSULTES A LES BASES

Errejón critica que la militància rebutgés el pacte PSOE-C’s i no l’aliança amb IU

DISPUTA DEL 15-M

Iglesias elogia el poder impugnator­i del 15-M i Errejón vol deixar el que anomena ‘folklore’

 ?? JUAN CARLOS HIDALGO / EFE ?? Pablo Iglesias, ahir, amb el president del comitè d’empresa de Telemadrid, Luis Lombardo
JUAN CARLOS HIDALGO / EFE Pablo Iglesias, ahir, amb el president del comitè d’empresa de Telemadrid, Luis Lombardo

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain