La Vanguardia (Català)

Els comuns aposten per una relació confederal amb Espanya

La ponència del nou partit de Colau defineix Catalunya com a “subjecte sobirà”

- MAITE GUTIÉRREZ Barcelona

Els comuns, l’espai que agrupa les formacions que construira­n el nou partit que impulsa Ada Colau, ja tenen a punt la seva proposta nacional per a Catalunya. L’esborrany de la ponència política que debatran en la seva assemblea fundaciona­l, prevista per a l’1 d’abril, aposta per una relació de tipus confederal entre Catalunya i Espanya. El terme confederal no apareix de manera explícita en el redactat, però a la sala de màquines de la confluènci­a d’esquerres reconeixen que el model proposat s’inspira en aquest concepte i és el que més s’acosta al que s’ha acordat.

El text defineix Catalunya com un “subjecte polític sobirà” amb capacitat per decidir lliurement la seva relació amb l’Estat. En aquest sentit, advoquen per les “sobiranies compartide­s” amb la resta de “pobles” d’Espanya, i proposen un nou tipus de relació en clau plurinacio­nal, la idea que sempre han defensat la suma dels comuns (Podem, ICV, EUiA i BComú) i que ha de superar l’estat de les autonomies actual. En síntesi, la relació amb l’Estat espanyol hauria de ser d’igual a igual, en el marc d’un pacte en què es decidirien quins poders es comparteix­en.

Un equip encapçalat pel portaveu d’En Comú Podem al Congrés, Xavier Domènech, es va encarregar de donar les últimes pinzellade­s al text la setmana passada. A finals d’aquesta, l’esborrany passarà per la coordinado­ra d’En Comú Podem, en què estan representa­ts tots els partits confluents, perquè hi doni el vistiplau. Una vegada superat aquest tràmit, el text de la ponència s’obrirà al debat ciutadà per recollir aportacion­s. Els membres del nou partit podran presentar esmenes, que es debatran i votaran a l’assemblea del mes d’abril. D’allà en sortirà el text definitiu, però els comuns no esperen que la seva aposta territoria­l variï excessivam­ent del que recull l’esborrany de la ponència política. La part fonamental, probableme­nt, es mantindrà intacta, expliquen.

El redactat és prou ambigu per recollir les diverses sensibilit­ats respecte al tema nacional que conviuen en la confluènci­a. No s’ha pogut concretar més, raonen, perquè a les seves files hi conviuen des d’autonomist­es fins a federalist­es, confederal­istes i independen­tistes. Per tant, s’ha hagut de buscar una fórmula oberta, una espècie de punt mitjà entre totes les opcions perquè el conjunt dels seus integrants se sentin representa­ts. El text de la ponència també reitera el compromís dels comuns amb el referèndum sobre la independèn­cia, a més d’establir els eixos socials i econòmics sobre els quals pivotarà la nova formació.

Aquests últims punts han estat de fàcil consens. En canvi, el tema nacional, sobre el qual els ha costat tant de definir-se, ha resultat un mica difícil. Els socis han hagut d’adaptar els treballs ja fets i buscar una via alternativ­a. Iniciativa i EUiA havien treballat amb més profundita­t l’aposta territoria­l. Els ecosociali­stes van fixar el seu model en una convenció nacional el 2015 en què van proposar un model confederal, un Estat català “lliure” en el marc d’un Estat espanyol “plurinacio­nal”.

En el cas d’EUiA, la formació va aprovar a l’octubre un document també de tall confederal en què apostaven per avançar cap a una “República catalana lliurement federada amb la resta de pobles de l’Estat espanyol”. A Podem encara no han abordat aquest punt, tot i que una enquesta recent als militants catalans indicava que aquests s’inclinen pel federalism­e. BComú tampoc no ha plasmat aquest debat en un document de partit.

La ponència política que ja tenen a punt els comuns supera aquestes posicions prèvies i marcarà el camí que seguiran a partir d’ara tots els implicats. S’espera

El document ha de ser ratificat en comissió i se sotmetrà a debat ciutadà per acabar en una votació a l’abril

que entre 3.000 i 4.000 persones assisteixi­n a l’assemblea del mes d’abril i puguin participar en la votació del document. Una vegada aprovada la part programàti­ca, s’abordarà l’organitzat­iva, que promet tantes giragonses com la qüestió territoria­l o més. Tots els partits volen quedar ben representa­ts en la direcció de la nova formació i no diluir-s’hi.

 ?? ALEJANDRO GARCIA / EFE ?? Domènech i Colau durant la presentaci­ó del nucli impulsor del partit
ALEJANDRO GARCIA / EFE Domènech i Colau durant la presentaci­ó del nucli impulsor del partit

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain