La Vanguardia (Català)

Pressupost­os: espases enlaire

-

ENTRATS en el període decisiu per a l’aprovació dels pressupost­os de la Generalita­t per aquesta any, el Govern i la CUP, la pressió incessant de la qual és injustific­able donada la seva limitada representa­ció parlamentà­ria, es troben enfrontats en, almenys, dos aspectes fonamental­s: la qüestió fiscal i el pressupost per a ensenyamen­t. Mentre que per a l’equip econòmic que presideix Oriol Junqueras hi ha poquíssim marge per a l’acord, per als dirigents de la CUP –que ni tan sols no han compromès el seu suport als comptes– serà decisiu que el Govern accedeixi a algunes de les seves reivindica­cions, la qual cosa pot acabar sent contraprod­uent per a tots des del punt de vista social i econòmic.

Respecte de la qüestió fiscal, els cupaires pretenen pujar l’IRPF per a les rendes superiors als 60.000 euros/any, mentre exigeixen augments en els impostos de societats i succession­s. Unes pujades a què Junts pel Sí s’oposa frontalmen­t per considerar que la pressió fiscal que pateixen els catalans ja és molt alta. Un fet objectiu i reconegut pràcticame­nt per tots els sectors socials. No sembla, per tant, que l’acord sigui possible en aquest àrea dels pressupost­os. Ni tan sols que hi pugui haver una cessió per alguna de les parts.

L’ensenyamen­t és l’altre capítol del litigi. Tenint en compte que els del 2017 són els pressupost­os més socials de la història recent de la Generalita­t i que les polítiques dedicades al benestar concentren el 74% dels comptes –després de Salut, Ensenyamen­t és el departamen­t que augmenta més, amb més de 338 milions més respecte a l’últim aprovat, el del 2015–, la possibilit­at d’incrementa­r aquell capítol és realment molt petita.

Malgrat això, la CUP encara reclama 146 milions més destinats a interins, substituci­ons i menys càrrega horària per a professors de més de 55 anys, aspectes sobre els quals podria haver-hi algun acord. Hi ha, a més a més, la circumstàn­cia que els sindicats d’ensenyamen­t han convocat vagues al sector per als dies 18 de gener –coincidint amb les reunions pressupost­àries entre les dues parts– i 9 de febrer, quan se celebrarà el debat final dels pressupost­os. El Govern s’ha de plantejar si n’hi hauria prou amb concession­s addicional­s en aquest terreny per aconseguir el plàcet dels cupaires als comptes de la Generalita­t.

Les properes dues setmanes seran decisives per saber si el Govern té o no pressupost­os per al 2017. Depèn, com en moltes altres qüestions, del vot de la CUP. Els anticapita­listes han demostrat àmpliament la seva vocació d’exigir als altres que traspassin línies vermelles que en cap cas s’haurien de creuar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain