La Vanguardia (Català)

Com arrossegar un marit al cine

- Joaquín Luna

Corre per casa el meu germà Alfonso, que viu a Londres, i en el dinar de dissabte va sortir a escena La ciutat de les estrelles: La La Land, –ho deixarem en La La Land, haver estudiat anglès de petitons–.

–Em temo que la meva senyora voldrà veure-la...

Per tradició familiar, tenim prohibit pronunciar senyora i només recorrem a aquest sinònim d’esposa tan feudal en casos extrems: l’acceptació d’una obligació conjugal contrària a la nostra voluntat.

Com a padrí de l’Alfonso em vaig oferir a veure la pel·lícula a la nit a fi de regalar-li arguments per al no: una altra llauna de musical, noi troba noia, fum, pirotècnia i màrqueting. –Només queda fila 1. –Formidable! Doni’m una entrada. La sala 1 del Verdi estava a vessar a les deu de la nit, amb predomini de gènere femení i acusada presència de parelles. La fila 1 era ideal per aixecar-se a mitja projecció i abandonar la sala ostentosam­ent, convertit en l’enveja de tots els marits arrossegat­s.

La primera escena –i última que els explico– em va fer compadir de generacion­s de marits conduïts al cinema en contra la seva voluntat, insultats per fer una becaina i titllats d’insensible­s per considerar una ximpleria la majoria de musicals.

Sí, estimat lector, sí. Hi ha un embús a Los Angeles, una ciutat que deu tenir la seva gràcia però no l’he trobada mai, i anglos, xicanos, afroameric­ans, asiàtics i la mare que els va parir es posen a cantar i ballar, fins i tot sobre els cotxes. No recordo un inici més vomitiu, amenaçador, cursi i menyspreab­le des de Somriures i llàgrimes, que, modèstia a part, només he vist una vegada i de petitó.

Jo porto molt malament això del matrimoni. Em falten facultats i al màxim que podria aspirar és a ser un marit defectuós, d’aquests que es resisteixe­n a anar al súper amb llista i al cinema per costum. Empassant bilis a primera fila, al costat d’una parelleta, amb un grup de noies darrere, vaig decidir immolar-me i salvar no només el meu apadrinat sinó tots els lectors a qui la seva dona ja els ha dit que vol anar a veure La, La Land i saben que no hi ha escapatòri­a.

A tots ells, només puc dir-los que ho sento molt. No tinc arguments. Canten? Sí. Hi ha enamoramen­ts sota les estrelles? Sí. Li muntaran un merder a Donald Trump quan ploguin Oscar malgrat que és una cinta sense picades d’ullet socials? Sí.

Jo els aconsellar­ia que ronsegin, al·leguin la seva aversió a l’almívar i es facin l’espòs màrtir. Però aquesta vegada, la meva cunyada farà bé d’arrossegar l’Alfons al cinema. He vist poques pel·lícules amb un principi tan lamentable i un final tan superb.

Un últim consell: no obrin debats perillosos quan surtin del cinema, que el final pot atiar una crisi. Facin com va fer ahir el CE Europa: un gol al líder, el Peralada, tres punts i tots feliços.

Jo l’entenc però deixi’s manar i vegi ‘La La Land’: l’inici és per fugir, el final per estimar el cinema

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain