La Vanguardia (Català)

Herrero i la febre catalana

- Antoni Puigverd

Fa tants anys que discutim, especulem o xerrotegem sobre el plet entre Catalunya i Espanya que ens hem perdut. Certament la demanda que ara mateix hi ha sobre la taula és ben concreta: referèndum. Però molt pocs partidaris o antagonist­es del referèndum sabrien explicar bé per què hem arribat fins aquí. Discutim, no amb la pretensió d’arribar a aclarir la qüestió, sinó amb la intenció contrària: embolicar la troca, enrarir l’ambient, eixamplar el camp de mines, fer cada vegada més perillosa la circulació del problema pels carrils centrals. El camp de mines i els embolics constants forcen la circulació cap als extrems: o tot o res, o unionisme o separatism­e.

Enmig de la confusió, els implacable­s moviments judicials de l’immobilism­e i la febrosa agitació de l’independen­tisme acaparen l’atenció. Com si fossin les úniques vies possibles per a una societat tan complexa, matisada i plural com és la catalana (sinècdoque d’una Espanya que, per més que s’hi entestin els uniformado­rs tradiciona­ls o els jacobins d’escola francesa, porta als seus gens l’ADN de la diversitat des que la monarquia hispànica es va confederar).

Per sortir de la confusió i del soroll tremendist­a és fonamental afavorir un diagnòstic compartit sobre les causes que ens han portat fins aquí. Per què té febre, Catalunya? Per avaluar aquesta febre catalana en el context constituci­onal espanyol, no hi deu haver millor metge que un dels tres pares vius de la Constituci­ó. Algú que no solament tingui la fredor analítica, la base jurídica i el coneixemen­t empíric d’un Roca Junyent, sinó que, a més, no pugui ser acusat, en tant que català, de ser art i part. Per això és tan important valorar les declaracio­ns que Herrero de Miñón, jurista de gran prestigi, membre del Consell d’Estat i exdirigent d’UCD i Aliança Popular, ha fet al digital El Español, a propòsit del seu llibre Tres conferenci­as sobre la reforma constituci­onal (Ed. Tirant lo Blanch).

Herrero s’oposa a reformar la constituci­ó per resoldre el plet català i les altres febrades del moment com ara la corrupció: “El problema no está en la Constituci­ón; está en su desarrollo”. Pel que fa al clima tens que estem vivint, causat per la crisi i l’aparició de nous actors (Podem) que exigeixen canvis radicals, recorda, lúcid: “Dramatizar todo tiene el inconvenie­nte de que no se hace nada. Porque el drama asusta”. I entrant en tema català, desautorit­za d’entrada el clima de ruptura: “Negociar significa que no se puede partir de hechos consumados”. També desautorit­za els intents de començar altra vegada de zero tot iniciant un nou procés constituen­t.

Després de descartar els mots fetitxe com federalism­e perquè poden significar tantes coses que és com si no signifique­ssin res, Herrero comença a tombar tòpics molt freqüents en la retòrica anticatala­nista. Pregunta el periodista: “¿Hay algún país más descentral­izado que España en Europa?”. Contesta, secament: “Alemania”. I desplega el seu diagnòstic: “Aquí, indebidame­nte, se ha seguido una política ne o centr ali z adora que tampoc o se a cerca demasiado a lo que era el espíritu constituci­onal. Aquí las autonomías se considerab­an en su génesis como autonomías políticas. Luego las autonomías se multiplica­ron por 17 en los Pactos Autonómico­s de 1981, que fueron un desastre, en los que pusieron sus pecadoras manos los partidos entonces mayoritari­os, UCD y PSOE. Multiplica­r por 17 las autonomías es una ingeniosa forma de conjurar los males de tres... Así no se arregla nada”.

Després del cafè per a tothom va venir la Loapa, “una fórmula recentrali­zadora”, explica, que el TC va tombar, però que es va desplegar igualment per altres vies: “Sus principios, a través de la jurisprude­ncia y una serie de políticas concretas, han seguido la vía recentrali­zadora. Y claro, eso no sirve para todos, porque rompe la relación con Catalunya. El Estatuto de Catalunya de 1979 era un verdadero pacto de Estado. (...) El Estatuto de Catalunya, sea el que sea, debe ser siempre un pacto de Estado. Y hay que respetarlo como tal”.

Després de repassar molt críticamen­t la impugnació del PP del nou Estatut i la sentència del TC, proposa la seva fórmula per resoldre el problema. M’hi vaig referir en un article anterior: “Una Disposició­n Adicional de la Constituci­ón que reconocier­a la personalid­ad de Catalunya y las competenci­as inherentes a esa personalid­ad”. Però en aquest moment trobo que és més interessan­t el seu diagnòstic, ja que avalua les causes de la febre. Demanar la secessió, sosté, “es romper el pacto de Estado”. Però també trenca el pacte la lògica estatal: “Interpreta­ndo las leyes de bases de tal manera que la legislació­n catalana quede sin campo de desarrollo”.

Parlant de diàleg, recorda que no es tracta de donar més o menys competènci­es, ja que això seria com abordar les malalties pel símptoma. I de manera clara i sonora, aquest jurista i pare madrileny de la Constituci­ó conclou: “Si lo que se reclama es un reconocimi­ento de identidad, usted tiene que sentarse y reconocer la identidad de una vez por todas”.

“Si el que es reclama és un reconeixem­ent d’identitat, vostè ha d’asseure’s i reconèixer la identitat una vegada per totes”

 ?? RAÚL ??
RAÚL

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain