La Vanguardia (Català)

Paradoxes de la sexualitat

- José Ignacio González Faus

Buscant una reflexió no clerical ni cristiana, sinó purament humana, partirem d’un conegut mite pagà. 1. Al poeta-músic Orfeu se li va permetre treure de l’inframon la seva estimada Eurídice, morta en ple idil·li, a condició que durant tot el camí de sortida ella aniria darrere i ell no es podia girar per mirar-la, sota pena de perdre-la. Així anaven pujant quan va arribar un moment en què Orfeu, exultant per haver recobrat el seu amor, no va saber resistir el desig de veure-la: va mirar enrere i, en aquell moment, Eurídice va desaparèix­er, engolida pels inferns mentre cridava: “M’has perdut a mi, desgraciad­a, i a tu”. Orfeu va plorar tota la vida aquella relliscada. I Virgili, en les seves Geòrgiques, va pintar un Orfeu que repeteix desesperat el nom d’Eurídice, el ressò del qual se sent per tota la natura.

És un mite grec, sense pretension­s religioses ni morals: busca descriure una experiènci­a humana. Orfeu mata el seu amor per no saber resistir l’afany de posseir-la. Anteposant el seu desig a la vida d’ella, la perd i la condemna.

Per aquí va el nostre drama humà: el desig és, alhora, irresistib­le i autodestru­ctor. El filòsof G. Marcel deia que aquest mite havia estat fonamental per a la seva vida i el seu pensament: li va ensenyar a discernir entre l’amor possessiu i l’amor oblatiu. Li va fer comprendre que estimar no és desitjar sinó aprendre a voler. L’amor només arribarà a ser humanament possessiu si abans ha estat oblatiu: si posa el bé de l’estimada per davant del mateix desig.

2. Un contrapès d’això pot ser... la Bíblia!: el Càntic dels Càntics exalta una estimada “bella com la lluna, escollida com el sol i abassegado­ra com un exèrcit ben aguerrit”. Un text desinhibid­ament eròtic, farcit d’al·lusions físiques tan explícites com no sé si apareixen en tota la literatura grecollati­na (excepte en actitud de burla grollera, com en Aristòfane­s o Marcial): els pits saltironan­ts o el camp de blat del teu ventre (que m’evoca la Preciosa de Lorca: “Abre en mis dedos antiguos la rosa azul de tu vientre”)...

Però nova sorpresa: malgrat la sublim intensitat de la passió que pinta, el Càntic ocupa una part mínima del text bíblic: com marcant que l’amor sexual no és el camp de la vida sinó la força per viure-la. Al revés del pansexuali­sme de la nostra cultura en què l’aspecte sexual ocupa gairebé tot l’espai, i perd intensitat quan guanya en extensió i ajudat en això per la publicitat.

3. Sumant les lliçons d’Orfeu i el Càntic podem concloure que la sexualitat té una mica de diabòlica i una mica de divina: “Cruel com l’abisme i flamarada divina”, diu el Càntic (8,6).

Això pot explicar aquell llenguatge malsonant que pren el sexe com a material de burla, enuig o menyspreu; i que gent pudibunda condemna, contribuin­t així a l’absolutitz­ació del sexe. Fa anys, en una trobada amb nois de la Joventut Obrera Cristiana (JOC) vaig conèixer en converses particular­s la seva lluita per respectar les dones (“encara que algunes estan per menjar-se-les”), argumentan­tse que ells també volien que el patró els respectés: perquè, com a “exèrcit de reserva” eren prou apetitosos per a molts empresaris. Després de missa, vam sortir a prendre alguna cosa en un bar, a la glorieta de Bilbao. Els meus jocistes van començar a cantar cançons i a explicar cridant acudits verds, mentre jo pensava com aquella suposada mala educació els servia d’escut protector contra l’absolutitz­ació de l’aspecte sexual. I mentrestan­t entrava gent de casa bona que els mirava amb desdeny, i pensava: si sabessin que som un grup de nois catòlics i un capellà, sortim demà a la primera pàgina d’El País... També Max Scheler preguntava com és que, al cos humà, els òrgans del més sublim coincideix­en amb els del més ridícul; i responia: perquè, si no ens guia el pudor, almenys ens freni la vergonya.

4. La gran paradoxa de la sexualitat humana és la seva incapacita­t per realitzar plenament l’amor. L’amor té una trajectòri­a preciosa que va de l’admiració i l’atracció a la gratuïtat (que converteix l’atracció en crida), l’entrega i la unió. Però la unió sexual, per la seva naturalesa, és molt més reproducti­va que unitiva: ho exemplific­a la brevetat de l’èxtasi, i que té el seu cim precisamen­t en la “sembra”. L’ésser humà buscarà sempre en la unió sexual més del que pot donar, amb perill de degradar-la. I que consti que l’atracció personal i corporal és en si mateixa preciosa: però acaba mostrant que, o no estem ben fets, o no estem fets per a una plenitud que no pertany a aquesta dimensió sinó a una altra.

5. Resumint: el sexe pot ser meravellós, com utilíssims poden ser els diners. Però l’experiènci­a ensenya que, precisamen­t per això, la seva activació veritablem­ent humana exigeix esforços que ens semblen molt severs. La suposada “innocència sexual” que predica la nostra cultura és bessona d’aquell alliberame­nt total d’impostos que reclamen tants milionaris nordameric­ans. Perquè, a més, la sexualitat té sempre una dimensió social, per molt personal i íntima que sigui (o millor, parlant com Mounier: precisamen­t per això). Això ho obliden moltes esquerres que, parlant de socialisme, practiquen una mena de “capitalism­e sexual”. Mentre altres dretes, que tant parlen de moralitat, practiquen una autèntica “luxúria econòmica”.

En la nostra cultura l’aspecte sexual ocupa gairebé tot l’espai, i perd intensitat quan guanya en extensió La gran paradoxa de la sexualitat humana és la seva incapacita­t per realitzar plenament l’amor

 ?? IGNOT ??
IGNOT

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain