La Vanguardia (Català)

L’any 2016 va ser el sisè més calorós a Espanya en cinquanta anys

Les temperatur­es registrade­s van estar 0,7ºC per sobre de la mitjana

- ANTONIO CERRILLO Barcelona

L’any 2016 ha estat catalogat com un any “molt càlid” a Espanya. Ha estat el sisè any més calorós des que van començar els registres sistemàtic­s el 1965 i el cinquè més càlid del que va de segle XXI. Així ho indica un informe de l’Agència Estatal de Meteorolog­ia (AEMET) que avalua el comportame­nt meteorològ­ic de l’any que queda enrere. L’estadístic­a permet visualitza­r com els últims 20 anys han estat molt més calorosos que els anteriors.

La temperatur­a mitjana del 2016 va ser de 15,8ºC, la qual cosa suposa 0,7ºC per sobre del valor de referència (1981-2010). L’any 2016 va ser “molt càlid o extremadam­ent càlid” a Catalunya, València, Múrcia, centre i est d’Andalusia, i entre “càlid i molt càlid” a la resta de la Península i les Balears. La major part de les zones van registrar entre 0,5ºC i 1ºC per sobre de la mitjana, mentre que en d’altres fins i tot es va superar en 1 grau aquesta mitjana (en alguns punts de la costa mediterràn­ia i del Pirineu).

Després d’un inici d’any extremadam­ent càlid –va ser el gener més càlid des del començamen­t de la sèrie el 1965–, la primavera va ser freda, ja que va registrar 0,5 graus per sota de la mitjana, mentre que l’estiu va resultar molt càlid. Els mesos estivals van ser els tercers més càlids des del 1965, amb una temperatur­a mitjana que va quedar 1,2ºC per sobre de la mitjana d’aquesta estació.

L’informe climatològ­ic destaca l’onada de calor de principis de setembre a la Península i les Balears, quan es van superar els màxims absoluts per a aquell mes en 36 observator­is (amb valors de més de 3ºC per sobre dels anteriors rècords mensuals).

Les temperatur­es rècords que van tenir lloc entre el 3 i el 7 de setembre van arribar als 45,4ºC a l’aeroport de Còrdova; als 44,8ºC a Sevilla i als 44,6ºC a Múrcia. També a Galícia es van superar els 40ºC durant aquells dies. Al contrari, l’episodi de baixes temperatur­es més rellevant es va donar entre els dies 15 i 20 de febrer a causa de l’entrada d’aire polar va afectar tot Espanya.

L’any passat va ser “humit” en el conjunt d’Espanya, amb una precipitac­ió mitjana de 682 l/m2,, és a dir, un 5% per sobre del valor normal del període de referència (1981-2010). En la major part de territori de Catalunya, el registre de precipitac­ions va ser un 25% per sota de la mitjana, encara que a la comarca del Barcelonès, Vallès i el Maresme es va situar en la meitat del que és habitual.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain