La Vanguardia (Català)

Com ens afecta

-

CALOR Ensopits i poca atenció

Durant les onades de calor la tensió i la glucosa baixen, afirma Miguel Ángel Rizaldos. La sensació és que un té menys energia i disminueix la capacitat d’atenció. Una letargia que ens fa més matussers a l’hora d’anticipar possibles riscos. Està demostrat, així mateix, segons aquest psicòleg, que amb el mercuri del termòmetre disparat cap a dalt augmenten els casos de suïcidi.

FRED Angoixa i aïllament

Un descens brusc de les temperatur­es pot tenir conseqüènc­ies immediates en l’estat d’ànim. L’ambient gèlid, com el que s’espera els propers dies, provoca en algunes persones sensació d’angoixa, aïllament o solitud. El fred disminueix, així mateix, la capacitat d’esforç, i pot convertirn­os en més vulnerable­s davant d’altres persones perquè el malestar i el mal humor augmenten.

BOIRA Tristesa per la falta de sol

La boira persistent, que tant s’ha patit per exemple a Lleida, pot provocar en aquelles persones més susceptibl­es als canvis climàtics un estat de tristesa amb risc de desembocar en depressió. El cos necessita el sol com si fos un carburant que afavoreix l’energia. Els dies grisos continuats afecten, per tant, l’estat d’ànim, que sempre serà més baix que en una jornada assolellad­a.

DIA GRIS Irritables i més nerviosos

En un dia gris, abans de la pluja, l’atmosfera està carregada d’ions positius, la qual cosa provoca estats d’ànim irritables i nerviosos. Pot augmentar la pressió arterial i algunes persones noten, abans fins i tot que plogui, un engarrotam­ent en els membres o dolors als ossos. Si la pluja va acompanyad­a de vent, sorgeixen les migranyes i baixa la capacitat de concentrac­ió.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain