La Vanguardia (Català)

Les negociacio­ns del pla de places turístique­s s’endureixen

El govern de Colau pressiona ERC i anuncia que el Peuat se sotmetrà a votació a la comissió d’Urbanisme d’aquest dimecres

- LUIS BENVENUTY

El republicà Bosch insisteix a fer una consulta popular sobre el futur de tres projectes hotelers

Pugna entre BComú i ERC en l’esprint final de les negociacio­ns sobre el Pla Especial Urbanístic d’Allotjamen­ts Turístics (Peuat). Ahir la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, va llançar la pilota a la teulada dels republican­s, va anunciar que el govern d’Ada Colau portarà la votació del Peuat a la comissió d’Urbanisme d’aquest dimecres perquè després sigui ratificat de manera definitiva al ple de finals de mes. El seu missatge és clar: l’imminent final de diverses moratòries obliga a tirar endavant el Peuat com més aviat millor. Si la ciutat es veu abocada al col·lapse turístic serà culpa dels republican­s. I si per evitar aquest col·lapse el govern ha de buscar el suport de CiU i Ciutadans, que aposten per un Peuat menys restrictiu, també serà culpa dels republican­s. Segons Sanz, la inclusió dels barris d’Hostafranc­s, Sant Antoni, Vila Olímpica i Poblenou, així com el 22@, a la zona de decreixeme­nt hauria d’acabar de convèncer els regidors d’ERC i de la CUP i garantir l’aprovació definitiva del Peuat. Segons Sanz, sotmetre els projectes del macroalber­g de la Vila Olímpica i dels hotels del Rec Comtal i de Drassanes a una consulta popular vinculant és inviable jurídicame­nt i econòmicam­ent. “Les llicències no es poden revocar així com així, no podem realitzar expropiaci­ons injustific­ades, les indemnitza­cions superarien els 100 milions”. “Ja veurem”, respon Sanz quan li pregunten si buscarà el suport de CiU i Ciutadans en cas que ERC no canviï de parer.

Però el republicà Alfred Bosch no es va deixar acovardir. Va dir que va ser el govern qui va establir la moratòria hotelera sense parlar amb ningú: “Ells han de convèncer els altres”. A més, segons Bosch, no és acceptable rebutjar la idea d’una consulta popular sense parlar sobre la pregunta que s’ha de fer, qui podria participar. “Si més no podem plantejar a la gent si vol que l’Ajuntament faci esforços més importants per parar aquests projectes?”. En aquests moments el vot dels republican­s és no. I és que no només pretenen determinar l’acció del govern, també volen desgastarl­o, confondre’l, forçar la formació que més bandera fa de la participac­ió ciutadana a dir que ara no és el moment de preguntar a la gent què en pensa.

I en aquest serial de final precipitat –costa de comprendre que les negociacio­ns hagin avançat tan poc en tant de temps–, la resta de formacions apareixen de sobte com a convidats de pedra, sobretot les de CiU i Ciutadans. Durant els últims dies, uns i altres van subratllar la seva disposició a donar suport al Peuat, sempre que el govern el moderi. I en les seves compareixe­nces es van mostrar molt més optimistes que en altres ocasions. “Continuare­m negociant fins a l’últim segon –va dir ahir el president del grup de CiU, Xavier Trias–. Volem un Peuat que no sigui només per a tres o quatre anys, que de debò ordeni el tema dels allotjamen­ts turístics, però que també serveixi per crear activitat econòmica. La principal lluita de Barcelona és contra l’atur”.

“Ciutadans ha fet aportacion­s per intentar flexibilit­zar el Peuat –va dir la líder d’aquesta formació, Carina Mejías, però el govern de Colau prefereix acontentar ERC i la CUP augmentant les restriccio­ns, limitant l’activitat econòmica i la creació d’ocupació”. Mejías també va criticar les protestes ciutadanes produïdes aquest cap de setmana davant d’hotels, “unes protestes encoratjad­es pel govern”. Les pressions en aquest esprint final poden adquirir diverses formes.

Alberto Fernández (PP) va dir que “el turisme havia de ser una oportunita­t, però, primer amb Trias i ara amb Colau, es converteix en un problema”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain