La Vanguardia (Català)

Embaràs i oportunita­t

- Enric Sierra

Ada Colau passarà a la història, entre altres coses, per haver estat la primera dona que va accedir al càrrec d’alcaldessa de Barcelona i també per haver estat la primera que haurà tingut un fill durant el seu mandat. No hi ha precedents al despatx de l’alcaldia barcelonin­a per a un fet tan natural i antic com la humanitat però que la lamentable relegació històrica de la dona als òrgans de poder ha convertit en una raresa. Em consta que Colau vol portar el seu embaràs amb normalitat i se sent incòmoda cada vegada que li pregunten sobre el seu estat i sobre com administra­rà la seva baixa de maternitat. Però ha de comprendre l’expectació social i política que genera aquest fet inèdit a l’alcaldia del Consistori.

Tot i que hi ha hagut altres regidores a Barcelona que han compatibil­itzat els seus embarassos amb la tasca consistori­al, les responsabi­litats que tenien no són comparable­s amb la que implica l’alcaldia. Malgrat això, l’experiènci­a d’aquestes dones pot servir a l’alcaldessa tant per afrontar qüestions quotidiane­s com per impulsar d’una vegada mesures que ajudin la conciliaci­ó de la maternitat i la política. Per exemple, ja és hora de treure la pols a la proposta per derogar, en certes circumstàn­cies, l’obligació de ser present en les votacions als plens. Fa uns anys es va estar a punt d’aprovar un reglament municipal que facilitava la votació delegada i

L’Ajuntament ha de resoldre d’una vegada la votació telemàtica per a casos com la baixa de maternitat de Colau

el vot telemàtic. Fins i tot es preveia facilitar un ordinador amb connexió segura per poder seguir el ple i votar a distància. Al Parlament de Catalunya, Dolors Camats va ser la primera a utilitzar la delegació de vot durant la seva baixa de maternitat. D’això ja fa deu anys, però aquesta possibilit­at brilla per la seva absència a l’Ajuntament de Barcelona, i el govern municipal no pensa reobrir aquesta carpeta per evitar que es malinterpr­eti com una mesura que es pren ara perquè l’alcaldessa ho necessita. Crec que és un error perquè és justament ara quan s’hauria de plantejar aquesta qüestió per resoldre-la d’una vegada. No s’ha de fer només per Colau, sinó per totes les dones que en el futur es trobaran davant del mateix problema, i per evitar situacions que van afectar moltes altres regidores de Barcelona que van haver d’assistir als plens quan acabaven de donar a llum o que havien de deixar els seus nadons en algun despatx on els donaven el pit mentre hi havia una pausa al ple.

Malgrat això, al Consistori hi ha una norma no escrita segons la qual les absències de regidors al plens per força major no s’aprofiten per obtenir avantatge polític. Tot i això, Colau està decidida a intentar combinar la seva maternitat amb l’assistènci­a als plens, tenint en compte que se celebren una vegada al mes. Però si ho fa, ja sap que serà criticada per part dels sectors que defensen que l’alcaldessa ha de donar exemple en el compliment dels permisos de maternitat, i li retrauran que vulgui continuar exercint el seu càrrec durant la seva baixa. Ja es veurà. Fins aleshores, tal com diuen les àvies, que tingui una hora curta.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain