La Vanguardia (Català)

L’atemptat fallit a Tiffany’s

Joan Gasull novel·la l’intent de volar la discoteca de Platja d’Aro el 1969

- JOSEP PLAYÀ MASET Barcelona

Va ser el 24 d’agost del 1969. Feia sis dies que havia fet 18 anys. Indocument­at i sense permís de conduir, vaig agafar la Vespa del meu pare i a mitjanit, em vaig dirigir, per carreteres que ara trobo elementals però que en aquells moments desconeixi­a, a la discoteca Tiffany’s de Platja d’Aro. Portava vuit cartutxos de dinamita, quatre metres i mig de metxa i un fulminant. Tenia la intenció de fer volar l’edifici”. Així comença la novel·la El pacifista que pretenia volar una discoteca (Editorial Llibres del Segle), de Joan Gasull (Viladamat, 1949).

Aquell inici de relat no és ficció. Tampoc el que va passar a continuaci­ó. El jove, que no portava a la butxaca ni les 150 pessetes que costava l’entrada de la discoteca, convertida pel turisme local i internacio­nal en el temple de les nits de la Costa Brava, va pujar a una de les terrasses per col·locar la dinamita. Descobert per un cambrer que creia que es tractava d’un lladregot, va saltar des d’una alçada de cinc metres i el seu cos va xocar contra el capó d’un cotxe. Va quedar semiincons­cient i es va despertar en dependènci­es de la Guàrdia Civil. A la butxaca hi portava un pamflet reivindica­tiu que pretenia deixar al lloc dels fets i acabava amb un “Visca la revolució socialista dels pobles ibèrics”.

Aquest esperpènti­c intent d’atemptat, completame­nt fallit i probableme­nt impossible perquè no és clar que funcionés amb aquell detonador, es va saldar amb un consell de guerra sumaríssim; igual que la condemna del seu autor, Francesc Tubau, a 18 anys de presó per delicte de terrorisme, que van quedar reduïts a set per una posterior amnistia. Però el fet va ser pràcticame­nt silenciat per la premsa, sorpresa per la confessió d’aquell jove que va dir que ho feia “per perjudicar el turisme i enfonsar la dictadura” i del qual amb prou feines se sabia que pertanyia a uns Comitès d’Acció Revolucion­ària, una organitzac­ió que era només al cap d’un reduït grup autodenomi­nat també Joventut Indiketa Llibertàri­a . Al judici es va dir que en el moment de ser detingut Tubau, hi havia entre 500 i 800 persones a la discoteca, però ell va dir que no sabia la gent que hi havia i que hauria actuat quan ja no hi quedés ningú.

Excepte algun article aïllat, fins ara aquesta acció havia quedat entre la confusió i la llegenda. Joan Gasull, que també va ser jutjat com a còmplice, juntament amb Miquel Didac Piñeiro –tots dos van ser absolts després de passar dos mesos a la presó–, s’ha decidit a reviure aquells fets amb un relat tan reflexiu com descriptiu que intenta acostar-se a les causes col·lectives i a les conseqüènc­ies personals que va tenir per als seus protagonis­tes. Ho ha fet posantse a la pell del seu company Francesc Tubau i amb la inclusió fictícia d’alguns amics que l’ajuden a organitzar la versió novel·lada.

El relat explica el despertar “revolucion­ari” de tres estudiants de batxillera­t a Figueres. Les lectures de Marcuse i el marxisme, els recitals de la nova cançó, les classes de català, els capellans progres, la fascinació per les pintades del maig del 1968, l’impacte dels tancs soviètics a Praga, els hippies, Ràdio Pirinenca, Moustaki, els contactes amb gent del PSUC com Carles Caussa i Jordi Dagà... Aquest era l’ambient que va propiciar uns ideals més pròxims a les idees llibertàri­es que a les comunistes en uns moments en què la dictadura començava a mostrar algunes esquerdes. ETA acabava de matar l’inspector Melitón Manzanas i la Costa Brava s’omplia de turistes procedents de l’Europa democràtic­a.

Els efectes del maig del 1968 també arribaven, tot i que atenuats, al nostre país. Tot i així, com s’explica l’acció d’aquell jove sense cap tipus d’experiènci­a ni política ni violenta? Aquesta és la gran pregunta que intenta respondre Joan Gasull. Sense estridènci­es, sense dogmatisme­s. Remet encertadam­ent al paper dels capellans guerriller­s d’Amèrica del Sud. I es pregunta també: “Com podia ser que uns sacerdots, compromeso­s a predicar la bondat i l’amor a Déu i al proïsme, optessin per la violència?”.

La novel·la, la primera de Joan Gasull –que ha declarat que la va deixar llegir a Tubau– té una segona part encara més reflexiva sobre el sentiment de culpabilit­at i la vida a la presó. I ens ofereix una altra sorpresa a través de la correspond­ència, fins ara desconegud­a, de Francesc Tubau amb la seva professora, l’escriptora i poetessa Maria Àngels Anglada.

Les cartes enviades per la professora Maria Àngels Anglada posen el colofó als anys de presó del protagonis­ta

Resulta que la dinamita va ser robada d’una pedrera de Roses, però Piñero havia aconseguit el fulminant en una visita al Cercle Bakunin de Roma, aprofitant un viatge de final de curs dels alumnes de l’institut de Figueres, acompanyat­s precisamen­t per Maria Àngels Anglada, que naturalmen­t no en sabia res. Aquest detall tampoc no es va conèixer al judici, ni hi va haver interès tampoc per esbrinar l’origen de la dinamitat i el detonador. La connexió italiana també es planteja a la novel·la: “Si des d’un punt de vista intel·lectual Tiffany’s s’alimentava d’aquell context europeu d’aparició de grups radicals que opten per la violència com a estratègia de lluita política, des d’un punt de vista orgànic s’havia de considerar una acció desvincula­da de relacions amb qualsevol estructura externa”. Fins i tot s’apunta si no va poder ser algun infiltrat el que donés accés a aquell material amb tanta facilitat des del nucli anarquista romà.

Maria Àngels Anglada es va cartejar amb Tubau durant la seva estada a la presó. Li aconsellav­a lectures (Rilke, Espriu, Incerta glòria...) i li va fer arribar regals (llibres, bombons, unes botes...) per atenuar la solitud i el trauma de la presó. També va fer gestions per aconseguir l’indult, en les que va participar el bisbe Camprodon, sense èxit. És la part final d’una novel·la que també es podria dir que no ho és, sinó que només busca fer realitat les paraules de la poetessa: “Et deixaré, si vols, la veu, / mentre tu tens els llavis closos”.

 ?? . ?? Cartell publicitar­i de la discoteca Tiffany’s amb el seu popular logo
. Cartell publicitar­i de la discoteca Tiffany’s amb el seu popular logo
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain