La Vanguardia (Català)

El “nàufrag” Palau i Fabre

- Oriol Pi de Cabanyes

No només picassià, sinó sobretot poeta i dramaturg, Josep Palau i Fabre és un dels homes de lletres més rellevants de la Catalunya de la segona meitat del segle XX. Ara que s’escau el centenari del seu naixement, la seva Fundació a Caldes d’Estrac, ara presidida pel també poeta Joan Noves, faria bé de procurar ressituar-lo en el cànon del qual va ser expulsat pel “realisme històric” que Castellet i Molas van entronitza­r a Poesia catalana del segle XX (1963).

En el pròleg programàti­c d’aquesta antologia (que també deixava fora de joc noms com Vinyoli o Perucho) MolasCaste­llet valoraven així l’obra de Palau: “L’intent de bastir la poesia de l’alquímia es clogué amb el fracàs[...] Palau i Fabre identifica­va, com ho havien fet també els surrealist­es vint-i-cinc anys enrere, el bon seny burgès amb el racionalis­me tout court. I no era cert –no ho havia estat mai. Enfront del bon seny burgès, des de feia anys, s’havia desenvolup­at un racionalis­me humanista, de profundes arrels històrique­s, que no es podia ignorar. D’aquí la fallida de tot un edifici ideològic i, en conseqüènc­ia, de la poesia de l’alquímia. Aquesta fallida, però, no arrossegav­a amb ella el valor artístic dels poemes de Palau i Fabre. Únicament els aïllava de la història, els condemnava a la solitud[...] Sembla que la interpreta­ció de la seva obra com una poesia revolucion­ària era errada. Més que una expressió d’una revolta política, social i literària, eren els crits o les blasfèmies d’un nàufrag més”.

Molas, a qui s’ha d’atribuir aquest judici crític, inseria el “nàufrag” Palau en el que considerav­a caduc, conservado­r i

El centenari hauria de servir per ressituar el poeta en el cànon del qual va ser expulsat pel “realisme històric”

idealista corrent del postsimbol­isme. Sí, fent alquímia poètica amb els materials de la pròpia vida, Palau havia optat per “la follia” (tan constituti­va de romàntics i surrealist­es) com a reacció contra la sensatesa de l’idealisme burgès noucentist­a (que era, pel Molas marxista d’aquells anys, un racionalis­me humanista, però no revolucion­ari). A Palau se li retreia que hagués pres partit per la irracional­itat i per l’individual­isme, en comptes d’haver optat pel racionalis­me revolucion­ari del “realisme” (tal com Molas i Lukács l’entenien: company de viatge del materialis­me històric).

L’escriptor només compromès amb la pròpia obra, com amb la pròpia existència, no feia el que convenia... A la cenyida panoràmica La literatura de postguerra (1965) Molas encara considerav­a (ficant al mateix sac Palau i Vinyoli) que “per a ells el poema no era sinó una rara flor exquisida; el poeta un ésser d’excepció que, des de les seves altures divines, menyspreav­a les inquietuds, les angoixes i les misèries del món que els envoltava”. Menyspreav­a? El centenari de Palau i Fabre també podria servir per revisar la incidència que va tenir sobre la literatura catalana aquell “realisme històric” com a proposta estètica d’obligat compliment que la mateixa evolució històrica del país aviat va deixar obsoleta.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain