La Vanguardia (Català)

“Les guerres carlines van ser el dolor de part de la modernitat”

Raül Garrigasai­t debuta en la ficció amb ‘Els estranys’, ambientada en el 1837

- Barcelona

Hi ha un ressorgime­nt a Catalunya de la literatura inspirada en les guerres carlines. Es torna a llegir Marian Vayreda i Joan Perucho. Més que una fatiga de tant llibre sobre la Guerra Civil del 36 i recerca de material narratiu en altres guerres civils oblidades, reverdeix el debat entre el que és vell i el que és nou, les arrels conegudes de la tradició i l’aventura incerta del progrés, el sentiment populista i la raó il·lustrada. Per aquest camí va Els estranys (Edicions de 1984), debut en la ficció de Raül Garrigasai­t (Solsona, 1979), un erudit coneixedor de les literature­s clàssiques i germànique­s, director de l’editorial Alpha i autor de l’exquisit El gos cosmopolit­a i dos espècimens més (A Contravent).

Un jove nascut a la guerrera Prússia, Rudolf von Wielemann, es dirigeix el 1837 a Solsona per lluitar amb els carlins contra els liberals. No és una novel·la d’idees amb personatge­s al·legòrics; tots ells tenen llums i ombres. El soldat tradiciona­lista, entrenat per matar, però que toca meravellos­ament les sonates de Beethoven es troba amb Miquel Forasté, un metge ambiguamen­t liberal, entrenat per salvar vides, que creu en la ciència i que dona cops penosament al piano, però que fa visques a la Santa Inquisició i creu que el catolicism­e és cinisme, però un cinisme necessari. Tots dos pensen de manera oposada, però els uneix la música. Una música que l’autor vol traslladar a la seva escriptura.

“Hi ha dues històries”, diu Garrigasai­t”. La del jove militar prussià és la principal i, després, hi ha una altra història, breu, esquemàtic­a, situada en el present, d’un noi que rep l’encàrrec de traduir les memòries del príncep alemany Felix von Lichnowsky, un personatge real. I després, com a les obres de Cunqueiro o Cervantes, hi ha moltes altres històries orals de personatge­s secundaris. “Aquest plantejame­nt -diu Garrigasai­t– em permet vincular la història amb el món contempora­ni i expressar dilemes del present. Per exemple, quant de dolor és necessari per modernitza­r una societat? Les guerres carlines van ser el dolor de part de la modernitat, però al llibre no queda clar quin dels dos bàndols és més modern. A mi m’agrada que la literatura expressi el que no acaba de quadrar en el pla teòric teòric. I aquest debat entre retòrica il·lustrada i, diguem-ne, sentiment popular, per no anomenar-lo, sisplau, populisme o trumpisme, és molt contempora­ni, perquè vivim un moment en què aquest discurs il·lustrat ha fracassat”. Garrigasai­t diu que la primera guerra carlina coincideix en l’època amb el romanticis­me alemany d’E.T.A. Hoffmann i Kleist i la van alimentar els professors de la Universita­t de Cervera, que després van fundar la nova Universita­t de Barcelona. “La primera guerra no va tenir res a veure amb el regionalis­me. Els seus teòrics oficials utilitzave­n una retòrica grandiloqü­ent que no era seguida pel poble. És el que Eric Hobsbawm anomena ‘rebels primitius’, rebels sense ideologia, una revolta visceral com a manera de lluitar contra l’Estat modern, que crea jutges, funcionari­s, notaris, la necessitat d’impostos, i llavors els que s’hi oposen agafen el trabuc.”

El jove prussià, quan arriba a Solsona, té les idees clares, una ideologia estricta, però a poc a poc, quan entra en contacte amb la realitat, la seva visió del món, el seu esquema mental d’ordre i lògica es va esfondrant. “La literatura -diu Garrigasai­t– mostra que les ideologies només són interpreta­cions esquemàtiq­ues de la realitat”.

La novel·la té un to de comicitat tràgica -“he rigut molt mentre l’escrivia”- i hi dominen els personatge­s masculins. Els femenins callen: “els testimonis de la història -comenta l’autor- no donaven veu a les dones i he volgut convertir aquesta absència, aquest silenci, en un tema de la novel·la”.

“Avui vivim un moment en què el discurs il·lustrat ha fracassat”, diu l’escriptor

 ?? XAVIER CERVERA ?? Raül Garrigasai­t (Solsona, 1979), autor d’Els estranys, les desventure­s d’un jove prussià a la primera guerra carlina
XAVIER CERVERA Raül Garrigasai­t (Solsona, 1979), autor d’Els estranys, les desventure­s d’un jove prussià a la primera guerra carlina

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain