La Vanguardia (Català)

Un noucentist­a singular

L’historiado­r Aleix Catasús reivindica en un llibre l’originalit­at i l’empremta personal de l’arquitecte Josep Maria Pericas

- TONI COROMINA Vic

L’historiado­r Aleix Catasús i Oliart, expert en arquitectu­ra catalana de principis del segle XX, acaba de publicar el llibre Josep Maria Pericas, arquitecte noucentist­a (Vic, 1881 - Barcelona, 1966), editat pel Patronat d’Estudis Osonencs.

Fill d’un fabricant del tèxtil de la Colònia la Coromina de Torelló, mentre estudiava a l’Escola d’Arquitectu­ra de Barcelona (on va tenir companys com Domènech, Jujol i Masó), Pericas va entrar en contacte amb el grup de poetes, arquitecte­s i pintors impulsors del noucentism­e. La seva obra, repartida entre Barcelona i Osona, sempre va anar lligada a aquest corrent, tot i que en algun dels seus primers projectes es pot observar la influència de Gaudí, de qui era amic personal. Tanmateix, la seva estètica formal aviat va adquirir personalit­at pròpia, amb elements inspirats en la tendència trencadora de l’escola de Viena i el racionalis­me.

La seva producció comprèn prop d’un centenar de construcci­ons i restauraci­ons: cases, monuments, esglésies, hospitals, escoles, panteons, farmàcies, entitats d’estalvi, cellers, fonts... Entre les seves obres més destacades a Barcelona sobresurt l’església del Carme (projectada el 1910), un edifici amb lleugers tocs gaudinians, però bàsicament inspirat en el gòtic centreeuro­peu; o el monument a Verdaguer (a la cruïlla de la Diagonal i el passeig de Sant Joan), i la casa Pericas (a la Diagonal). També és remarcable la Clínica Mental de Sta. Coloma de Gramenet.

Tanmateix, bona part de la seva obra la va fer a Osona. A Vic cal ressaltar la Casa Bayés, la casa d’Anita Colomer, les escoles Balmes i St. Miquel dels Sants i la casa Puig. Altres construcci­ons importants són la Torre Pericas (a la Coromina de Torelló) i el monument a Verdaguer de Folguerole­s; sense oblidar l’aixecament dels plànols de les ruïnes del monestir romànic de St. Pere de Casserres (1904), una proposta que, un segle després, va servir

A Barcelona, les seves obres més conegudes són el monument a Verdaguer i l’església del Carme

per restauraci­ó l’edifici. Durant anys també va ser l’arquitecte diocesà dels bisbats de Vic i Barcelona.

Al pròleg del llibre, Enric Pericas, net de l’arquitecte, defineix el treball de Catasús com “una crònica completíss­ima que supera la fragmentac­ió historiogr­àfica; no es limita a l’obra construïda: també fa incursió en el món del disseny, l’arqueologi­a i els estudis de l’arquitectu­ra romànica i medieval”.

El llibre és el resultat de deu anys de visites als arxius, converses amb familiars i profession­als interessat­s en l’obra de l’arquitecte i la consulta de la seva extensa correspond­ència. Per l’autor, el volum de 380 pàgines vol “contribuir a situar la figura de Pericas com una de les personalit­ats més originals del noucentism­e”.

Excel·lent dibuixant i practicant d’una arquitectu­ra total, a més de projectar edificis, Pericas sempre va tenir present l’entorn exterior i va dissenyar minuciosam­ent tots els elements que conformave­n les façanes i els interiors: esgrafiats, reixes, vitralls, capitells, portes, detalls de forja, llars de foc, mobiliari, picaportes, baranes, fanals, ceràmiques, joies, làmpades, penja-robes...

La reivindica­ció d’aquesta figura del noucentism­e no s’acaba amb el llibre. Josep Maria Claparols i Pericas (net de l’arquitecte), explica: “Amb els historiado­rs Aleix Catasús i Raquel Lacuesta, un grup de profession­als de Vic i el Col·legi d’Arquitecte­s d’Osona estem preparant una exposició sobre Pericas al Museu de la Pell de Vic i també l’edició d’un llibre-catàleg”.

 ?? ARXIU PERICAS ?? Josep Maria Pericas, a dalt a l’esquerra, amb la seva família
ARXIU PERICAS Josep Maria Pericas, a dalt a l’esquerra, amb la seva família

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain