El Barcelona fa rotacions i avalua els migcampist­es per trobar l’acompanyan­t d’Iniesta i Busquets els dies grans

- Barcelona

16 COMBINACIO­NS DIFERENTS

CANVI DE PAPERS

Fa onze partits que Luis Enrique no repeteix medul·lar; des dels empats a Anoeta i el clàssic

Rakitic i Denis Suárez desapareix­en, Rafinha encadena dues titularita­ts seguides i Gomes s’atreveix

Al Barcelona se sap que el trident juga i marca gairebé sempre, que quan la defensa està bé és més fàcil deixar la porteria a zero (ja són 14 clean sheets) i que les rotacions són un manament al mig del camp, perquè és la zona que més pateix, ja que els seus integrants estan obligats a jugar en espais molt reduïts, a pensar ràpid i a no perdre la posició perquè l’equip no es parteixi en dos. Aquí és on rau el mèrit i la dificultat per a Luis Enrique, que toca totes les tecles de la línia més delicada del dibuix, a la que se li demana precisió de rellotge i que defineix l’estil, sense que el resultat i el joc se’n ressentin.

El Barça neda en abundància al centre del camp. Té molt per elegir i per repartir, fins al punt que els barcelonis­tes es poden permetre el luxe de no haver repetit medul·lar en els onze últims matxs. L’última vegada que el tècnic asturià no va canviar res a la sala de màquines d’un partit a l’altre va ser en els empats a Anoeta i el clàssic (sengles 1-1).

Mentre la graella de televisió s’ha omplert de realities d’aptituds com Masterchef, La Voz o Tú sí que vales, al Camp Nou s’està produint un càsting per optar a ser l’interior que acompanyi els teòrics titulars Iniesta i Busquets quan arribin els partits grans, com els vuitens de la Champions. Fins aquell moment, depenent de les caracterís­tiques del rival i sempre pendent de l’Excel on controla el desgast de la plantilla, l’entrenador va dosificant els seus homes, escollint entre els seus ingredient­s i barrejant-los, mentre ells guanyen confiança. En total, en els 30 partits disputats, Luis Enrique ja ha utilitzat 16 combinacio­ns diferents, incloent els dos partits en què va provar un 3-4-3 (Leganés i Deportivo).

La gran conseqüènc­ia de l’arribada, a l’estiu, d’André Gomes i Denis Suárez és que Ivan Rakitic (1.522 minuts) ha deixat de ser indiscutib­le, tot i que el centre del camp de Berlín continua sent el més utilitzat, amb 5 partits, igual que el format per Busquets, el croat i Gomes. “Això és un equip de futbol i no es poden repartir els minuts de manera igualitàri­a. Si fos una oenagé potser es podria fer d’una altra manera. No tinc un jugador de la plantilla content amb els seus minuts. Tots volen jugar més”, revela l’asturià, que creu molt en les rotacions i gaudeix veient com els seus futboliste­s no poden acomodar-se.

De fet, aquest inici del 2017 sembla que ha significat un canvi en l’equilibri de forces, excepte per Busquets, que juga més que ningú (2.063 minuts), i Iniesta, amo de l’interior esquerre (11 partits malgrat les dues lesions), perquè canvia la cara a l’equip. Aquells que partien com a favorits per condicions a l’inici del curs han estat descavalca­ts. Rakitic ha desaparegu­t

de les alineacion­s en els últims tres partits, mentre que Denis (1.089) encara no ha estat titular aquest any. Per contra, Rafinha i André Gomes, que semblava que començaven per darrere, ja que són menys acadèmics, han guanyat presència.

“Jo no jugaria ni un minut com a interior en aquest Barcelona”, sol dir el mateix Luis Enrique, que va ser un migcampist­a amb molta arribada (109 gols), caràcter guanyador i polivalent. Potser qui més se li assembla actualment és Rafinha, una de les ninetes dels seus ulls. Rares vegades el desconvoca. Li agrada tenir-lo a mà, perquè pot trencar línies i fer de revulsiu. I el brasiler, l’únic que no ha assolit els mil minuts, ja encadena dos partits a l’onze.

Per la seva banda, André Gomes (1.319 minuts) ja ha provat les tres posicions de la medul·lar. El portuguès està fent un postgrau accelerat. Ha jugat set vegades com a interior esquerre, cinc partits com a volant dret i dues vegades ha fet de pivot, una posició on se’l va veure còmode contra un tímid Borussia i contra l’Hèrcules, de Segona B. En canvi, fins al vint-i-tresè partit, dissabte contra el Las Palmas, no va donar la primera assistènci­a, a Suárez al primer gol.

Fins ara eren vuit jugadors, comptant Arda Turan, per a tres llocs, però la recuperaci­ó d’Aleix Vidal per la causa pot alliberar algun dia Sergi Roberto del lateral i avançar el de Reus a la zona on es va formar a la Masia. Seria un altre convidat en un càsting sense fi.