La Vanguardia (Català)

“Almenys soc aquí”

Després de la seva lesió al colze al novembre, Lindsey Vonn torna i acaba tretzena

- SERGIO HEREDIA

Toti Rosselló ho té clar:

–Al món de l’esquí necessitem gent com Lindsey Vonn. O com Alberto Tomba.

En termes de màrqueting, Toti Rosselló està format: és el cap de premsa de la Federació Espanyola d’Esquí.

N’hi ha prou amb un exemple. Vonn (32) ahir va quedar tretzena en el seu retorn a l’alta competició, el descens d’Altenmarkt-Zauchensee, a Àustria. Va quedar a gairebé dos segons (1s54) de la guanyadora, l’austríaca Christine Scheyer.

I, tot i això, la major part de les cròniques es limitaran a parlar d’ella, de Vonn.

Amb raó: amb les seves 76 victòries de la Copa del Món, es tracta de l’esquiadora més premiada de la història. No hi ha hagut cap esquiadora més glamurosa. Model de banyadors. Als Alps va jugar a tennis amb Roger Federer. Ha estat parella de Tiger Woods. Viatja pertot arreu amb un equip de deu assessors. Un fisioterap­euta, un preparador físic, un expert en màrqueting, un altre en logística de viatges, un preparador d’esquís...

Carolina Ruiz (35) és la directora tècnica de la Federació Andalusa d’Esquí. I també la millor especialis­ta en descens que hi ha hagut a Espanya.

Ahir es va aturar una estona davant la televisió i va seguir el descens de Vonn:

“Va ser intel·ligent. No va assumir gaire riscos. Es va limitar a recuperar el feeling. Quan tornes a competir, després d’un accident, el subconscie­nt et pot frenar. Crec que aquesta vegada va registrar un descens normalet”.

Aquest és l’informe mèdic. Al novembre, Vonn es va trencar el colze durant un entrenamen­t a Colorado. N’hi ha imatges molt incòmodes al seu Instagram. Vonn hi ensenya les grapes al colze.

Aquest incident va enlletgir el seu inici de temporada. No havia pogut debutar fins aquests dies, a Àustria. Feia 322 jornades que estava fora de combat.

A Altenmarkt-Zauchensee, les condicions tampoc no l’havien ajudat. Els meteoròleg­s ja ens havien avisat. Ens hem posat en una onada de fred polar, amb vents agitats, allaus de neu i termòmetre­s deprimits. Durant dos dies, l’activitat s’havia vist interrompu­da a l’estació austríaca. Només faltava que ahir mateix, en els entrenamen­ts obligatori­s previs a la competició, s’estavelles­sin Nadia Fanchini i Edit Miklos.

La primera es va trencar l’húmer. La segona, els lligaments del genoll dret. No tornaran a competir aquest any. Són dos top ten. “Totes les esquiadore­s, tant Vonn com les altres, van interpreta­r que les condicions encara serien pitjors que les que s’esperaven”, diu Carolina Ruiz. “Així que van posar el fre”.

“Jo em vaig limitar a sentir que estava esquiant bé. En alguns moments no notava tota la sensibilit­at al colze. Era com si estigués esquiant amb un sol braç. Tot i això, no vaig tenir mai la sensació d’anar al límit. “Ara per ara no m’importen els resultats. Almenys soc aquí”, va dir Vonn. “Per descomptat, les meves expectativ­es són molt més elevades. Però, ateses les condicions de la prova, i el fet que em vaig estar entrenant molt durament el mateix dia de la prova, crec que les coses van anar molt bé”.

“La veu recuperant el seu nivell habitual?”, se li pregunta a Ruiz.

“Té al cap el Mundial de Saint Moritz, que se celebra al febrer. D’aquí a llavors encara queden dues curses. Estic segura que estarà en condicions de disputar la segona”.

 ?? GIOVANNI AULETTA / AP ?? Lindsey Vonn, després del seu descens d’ahir, a Altenmarkt-Zauchensee
GIOVANNI AULETTA / AP Lindsey Vonn, després del seu descens d’ahir, a Altenmarkt-Zauchensee

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain