La Vanguardia (Català)

El viatge de Davos

- Josep M. Ganyet Etnògraf digital

Escric aquest article de viatge cap a Davos, Suïssa. És un viatge curiós que començo a Rodalies RENFE a les sis del matí al Maresme i acabo a les quatre de la tarda en tren d’alta muntanya a la ciutat més elevada d’Europa. Del “billetes, por favor” al revisor que parla quatre idiomes —anglès inclòs— i que et cobra amb targeta. Un viatge on el tren de Zuric a Davos és més car que l’avió de Barcelona a Zuric.

Davos, que en alemany es pronuncia amb l’accent a la o ,és un lloc curiós. Pels seus carrers nevats és normal veure-hi mares que porten la canalla a escola en trineu, gent que surt de casa amb esquís i bicicletes sense cadenat al carrer o al búnquer de sota casa. Un lloc on la gent al diumenge no va al futbol sinó que va a l’hoquei sobre gel.

Aquesta és la vida de Davos durant les setmanes d’hivern. Totes? No, una setmana a l’any Davos canvia d’accent; de l’accent a la o del suís-alemany a l’accent a la a de l’anglès. Des de fa 46 anys que a la ciutat Suïssa s’hi celebra la trobada anual del Fòrum Econòmic Mundial, una fundació que té com a objectiu “la millora de l’estat del món mitjançant el compromís d’empresaris, polítics, acadèmics i altres líders de la societat”. Que dit així sona bé.

Aquesta setmana, els vestits tècnics dels forasters es tornen vestits negres i corbates, la biblioteca del carrer major es converteix en el plató de televisió de Reuters, la llibreria en el lounge de Facebook, la sabateria és la sala de reunions de Salesforce i la carnisseri­a és la recepció de Facebook. Al carrer major s’hi entra i s’hi surt per arcs de seguretat. Durant aquesta setmana Davos es converteix en la Disneylànd­ia del Fortune 500.

Com cada any es troben a Davos caps d’estat i ministres —aquest any en fa l’obertura el president de Xina, Xi Jinping—, empresaris, banquers, acadèmics, visionaris i la quota de personatge­s mediàtics amb fundacions, en un còctel impecable d’idees, capital, reguladors i catifa vermella. Shakira avui rep un premi per la seva tasca en l’educació dels nens.

Davos concentra un cop l’any les 3.000 persones amb l’agenda més plena del món —l’1% de l’1%— a 1.560 metres sobre el nivell del mar. Les temperatur­es, que van dels 8 a 24 sota zero, fan que la única activitat que es pugui fer durant la setmana sigui assistir a les conferènci­es de dia i a les exclusives festes a la nit. El gran mèrit de Davos és Davos (amb accent a la o), si es fes a Miami no seria el mateix.

I així fins dissabte, dia en què els arcs detectors deixaran de funcionar, desapareix­eran els franctirad­ors de les teulades, els caces deixaran de sobrevolar les muntanyes i els coronels de l’exèrcit tornaran a fer de fusters o de carnissers. I Davos perdrà l’accent anglès sobre la a i tornarà a recuperar l’accent suís-alemany sobre la o fins l’any que ve.

L’accent de Davos viatja de la ‘o’ del suís-alemany a la ‘a’ de l’anglès

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain