La Vanguardia (Català)

El lloguer de l’habitatge registra l’augment més gran de la dècada

- ROSA SALVADOR Barcelona

El lloguer mitjà d’un habitatge a Espanya va pujar l’any passat un 6,7%, el màxim augment des del 2007, consolidan­t la recuperaci­ó dels preus que es va iniciar el 2015 (any en què la pujada mitjana va ser del 3,7%), segons un informe del portal immobiliar­i Fotocasa. A les grans ciutats, i a les zones costaneres, tot i això, els lloguers van pujar l’any passat taxes de dos dígits. Segons Beatriz Toribio, responsabl­e d’estudis del portal, els preus pugen per la forta demanda d’habitatge de lloguer, procedent en bona part dels qui notenen capacitat financera per comprar l’habitatge, i per l’escassetat d’habitatges disponible­s per llogar.

La pujada mitjana situa el preu mitjà del lloguer d’un habitatge en 7,49 euros/m² al mes, però els preus i els ritmes de les pujades són molt diferents per comunitats autònomes. Les Balears lideren els augments, amb una alça del 18,5%, seguides de Catalunya (14,6%) i Madrid (11,1%). En preus, en canvi, la comunitat més cara és Catalunya (11,2 euros per m² i mes), seguida de Madrid (10,77) i el País Basc (10,52).

El cost de llogar un habitatge, tot i això, continua sent de mitjana inferior al dels màxims de la bombolla: des d’aleshores els preus acumulen caigudes que oscil·len entre el 46,3% de la província de Castelló i el 2,3% de la de les Balears o el 2,7% de la de Barcelona. No passa el mateix a la ciutat de Barcelona, on els lloguers ja han superat els preus que es registrave­n l’any 2007, en el pic de la bombolla immobiliàr­ia.

A la capital catalana el preu mitjà d’un pis de lloguer és de 15,16 euros per metre quadrat i mes, amb un preu màxim de 17,37 euros/m² a Ciutat Vella: el districte té els lloguers més cars d’Espanya i supera la mitjana en un 131,9%. El segueix com a segon més car Sarrià-Sant Gervasi (16,01 euros/m² al mes).

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain