La Vanguardia (Català)

El Govern central comença la negociació de les pensions

Els agents socials mantenen una primera trobada tècnica

-

Redacció i Agències Els representa­nts de les patronals i els sindicats es reuneixen avui amb el secretari d’Estat de Seguretat Social, Tomás Burgos, en una primera trobada de caràcter tècnic per buscar una reforma del sistema de pensions. Les reunions es realitzen en paral·lel als treballs de la comissió del Pacte de Toledo.

Està previst que es debati essencialm­ent la manera de millorar els ingressos de la Seguretat Social per fer sostenible el sistema. El mes passat, el Govern espanyol va treure diners de la denominada guardiola de les pensions dues vegades, per la qual cosa objectivam­ent aquest any no hi haurà prou recursos per pagar les dues pagues extra.

L’Executiu de Mariano Rajoy ja va avançar el desembre que s’endeutarà (emetrà deute) per pagar les pensions quan s’acabi la guardiola. Actualment aquell fons de reserva de la Seguretat Social només té 15.195 milions, menys d’una quarta part del que atresorava el 2011.

Els treballs de la taula tècnica d’avui parteixen de la premissa d’una caiguda de la recaptació que obliga a reformar el sistema de pensions per adequar els ingressos a les despeses. En els últims anys, la majoria de reformes s’han enfocat per la via de la reducció de la despesa, ja que s’han endurit les condicions per accedir a una pensió. Alguns economiste­s, com els de Funcas, aposten perquè les reformes se centrin en els ingressos: volen que es busqui un increment dels ingressos ja sigui, per exemple, amb la reducció de les bonificaci­ons a les cotitzacio­ns socials, amb la creació d’un nou impost o prenent els recursos necessaris directamen­t dels pressupost­os de l’Estat.

La celebració de la reunió sobre pensions que tindrà lloc avui es va acordar en una reunió entre els sindicats UGT i CC.OO, la patronal CEOE i Cepyme i la ministra d’Ocupació, Fátima Báñez, el passat 20 de desembre. En aquell moment, el secretari general de CC.OO, Ignacio Fernández Toxo, va explicar que es treballarà en paral·lel al Pacte de Toledo i s’abordarà una revisió per millorar els ingressos de la Seguretat Social.

A més, es va pactar fixar tres taules més per a aquest mes de gener: sobre qualitat de l’ocupació, Estatut dels Treballado­rs i Garantia Juvenil; sobre l’atur de llarga durada i les prestacion­s d’atur, i sobre l’acció de llei de mútues.

Toxo ha defensat en diverses ocasions que és primordial treballar perquè “l’ocupació i la qualitat de l’ocupació creixin” i perquè s’abordi la situació conjuntura­l que està passant la Seguretat Social, que està “molt afectada” per la crisi de l’ocupació i per les mesures que s’han anat adoptant al llarg del temps, que han creat un desfasamen­t entre ingressos i despeses i que està accelerant el consum del fons de reserva.

Per la seva banda, UGT espera que es parli de qüestions “prioritàri­es”, com la reducció del dèficit de manera “immediata”, ja que creu que no s’ha d’arribar a les considerac­ions del Pacte de Toledo per assolir un acord que permeti reduir el dèficit de la Seguretat Social a zero”.

El ministeri crearà tres taules més: qualitat de l’ocupació, atur de llarga durada i mútues

 ?? DAVID AIROB ?? Un jubilat mira les obres de la plaça de les Glòries a Barcelona
DAVID AIROB Un jubilat mira les obres de la plaça de les Glòries a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain