La Vanguardia (Català)

Cospedal demana perdó pel Iak-42 al cap de 14 anys

La ministra admet la responsabi­litat de l’Estat en l’accident de l’avió i esmena completame­nt Trillo La rectificac­ió arriba després que la titular de Defensa es reunís amb les famílies afectades

- CARMEN DEL RIEGO

Han passat 14 anys. Fins a quatre vegades va demanar perdó la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, als familiars de les víctimes del Iak-42 per no haver assumit abans la responsabi­litat que corresponi­a a l’Estat per la mort dels 62 militars a bord d’aquell avió de l’Afganistan a Madrid que es va estavellar a Turquia. “Perdó”, va dir la ministra al final del discurs, “per tot el que hagin pogut patir”.

La ministra Cospedal ho va dir davant una representa­ció de les famílies de les víctimes, convidades de manera especial a ser presents a la comissió de Defensa celebrada al Congrés, davant la qual va comparèixe­r ella mateixa, i amb qui ja es va reunir, després de conèixer-se l’informe del Consell d’Estat que reconeix la responsabi­litat patrimonia­l de l’Estat, per comunicar-los que assumia les conclusion­s de l’informe.

Va admetre la responsabi­litat de l’Estat en la seva segona intervenci­ó davant la Cambra i tots els portaveus de l’oposició, representa­ts al seu més alt nivell, Antonio Hernando, Pablo Iglesias, Albert Rivera, que, malgrat no peren tànyer a la comissió, van voler ser presents a la compareixe­nça. L’hi havia demanat l’oposició, però la ministra ja tenia previst fer-ho com a colofó a la seva intervenci­ó.

Els familiars de les víctimes no l’hi havien demanat quan s’hi va reunir la setmana passada, però, segons la ministra, el canvi en la posició del Ministeri de Defensa, que ja va reconèixer de manera explícita, i el fet d’assumir les conclusion­s de l’informe del Consell d’Estat “suposen una petició de perdó de l’Estat”.

Perdó per no haver assumit la responsabi­litat patrimonia­l de l’Estat i per les decisions en la identifica­ció incorrecta de 30 dels morts. Aquestes peticions fetes seu parlamentà­ria i de manera solemne, davant els familiars de les víctimes, constituei­x, a parer de Cospedal, “una reparació moral per a les famílies de les víctimes”.

Tota l’oposició, que havia demanat a Cospedal que demanés perdó, va aplaudir l’actitud de la ministra, però va demanar que ho faci el president del Govern, Mariano Rajoy, també al Congrés, i que sigui ell qui vagi a donar compte de la resolució que prepara el ministeri, basada en l’informe del Consell d’Estat, i dels resultats de la investigac­ió que està duent a terme la ministra sobre els subcontrac­tes i l’asseguranç­a que el ministeri va desemborsa­r i no es va pagar mai.

Segons la informació proporcion­ada per María Dolores de Cospedal, el Ministeri de Defensa pagava pel vol 149.000 euros, però

En la investigac­ió del ministeri es constata que no es va pagar el vol perquè els militars “no van arribar a casa”

després dels subcontrac­tes el preu es quedava en 38.000, cosa que, segons la ministra, “era el funcioname­nt habitual del mercat quan s’anava a zones de conflicte”.

El que la ministra sí que ha pogut comprovar fins ara és que la factura pel vol sinistrat no s’ha pagat ni ha estat reclamada: “Sembla lògic, perquè els nostres homes no van tornar a casa”, va dir.

La ministra de Defensa, que va tenir atencions constants amb les víctimes, amb qui va assegurar que es tornarà a reunir, va defensar, tot i això, les conclusion­s també de les sentències pronunciad­es fins ara pel cas, tant per la via penal com per la via civil, que no van trobar responsabi­litat en les autoritats anteriors del Ministeri de Defensa, a les quals Cospedal no es va voler referir ni va citar pel nom. Per exemple, no va parlar ni una vegada de Federico Trillo, ni tan sols quan alguns portaveus li van demanar garanties que mai més no tornarà a ocupar un càrrec públic.

Perquè l’oposició va carregar contra Trillo i la seva actuació indigna”, com va dir el portaveu del grup socialista, Antonio Hernando. El portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, va arribar a qualificar els fets d’“infàmia” i “una canallada”.

 ?? PACO CAMPOS / EFE ?? La ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, saludant els familiars de les víctimes del Iak-42 al començamen­t de la sessió del Congrés
PACO CAMPOS / EFE La ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, saludant els familiars de les víctimes del Iak-42 al començamen­t de la sessió del Congrés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain