La Vanguardia (Català)

Puigdemont qüestiona la voluntat de diàleg en una carta a Rajoy

En la missiva a la Moncloa explica que les conferènci­es de presidents no serveixen

- JOSEP GISBERT

Les conferènci­es de presidents autonòmics, com la d’avui, “són només una posada en escena sense cap resultat productiu”. Així justifica Carles Puigdemont la seva absència en una carta a Rajoy en la qual li retreu que l’oferta de diàleg “no sigui de debò”.

Carles Puigdemont considera que l’operació diàleg del Govern espanyol “no és de debò”, i ho ha fet saber a Mariano Rajoy en una carta enviada ahir en què excusa la seva assistènci­a a la conferènci­a de presidents que avui es fa a Madrid. “Una vegada més, li reitero la nostra vocació i la nostra oferta de diàleg permanent, tant per abordar la celebració d’un referèndum sobre el futur polític de Catalunya com per a tot el que afecta al dia a dia del nostre país i que, per desgràcia, fins aquest moment el seu Govern s’ha negat a afrontar de manera veritable, més enllà d’anuncis”, retreu a Mariano Rajoy el president de la Generalita­t, que afegeix: “Com ja sap, a part del referèndum, Catalunya té una llarga llista de prioritats i urgències”.

A la carta, Carles Puigdemont subratlla que les conferènci­es de presidents, en vista de l’experiènci­a de les reunions que hi ha hagut fins ara, “només són una posada en escena, sense cap resultat productiu ni satisfacto­ri”, i reivindica que, “com a nació que som i, atenent a la nostra realitat política, ens hem guanyat tenir una relació bilateral amb el Govern espanyol”. I, d’acord amb aquests principis, expressa la sel’inici va voluntat que “pròximamen­t puguem tractar tots aquests temes personalme­nt”, en l’entrevista que tenen pendent des que el líder del PP va tornar a ser investit president del Govern espanyol, el mes d’octubre de l’any passat.

El president de la Generalita­t va aprofundir en totes aquestes idees en una conferènci­a, titulada 2017, un any clau per al futur de Catalunya, que va pronunciar també ahir al teatre Romea, en què va fer balanç del seu any al capdavant de la primera institució de Catalunya i va repassar les perspectiv­es per a aquest exercici. La tesi defensada per Carles Puigdemont va ser que, des de del procés sobiranist­a, arran de la sentència del Tribunal Constituci­onal contra l’Estatut, Catalunya “ha sortit del règim comú, s’ha acabat el cafè per a tothom, malgrat que alguns no vulguin adonar-se’n,”, i molts ciutadans han anat fent les seves pròpies declaracio­ns individual­s d’independèn­cia, amb la consegüent desconnexi­ó d’Espanya.

Van ser unes declaracio­ns individual­s d’independèn­cia de què va posar com a exemple la seva pròpia absència a la conferènci­a de presidents i que va assegurar que tindran el punt culminant en

el referèndum que se celebrarà aquest any i que va reiterar que serà “vinculant i vàlid”. I per aquesta raó va proclamar que el 2017 serà l’any del “final del procés” i del començamen­t d’“una nova era”: “És l’any en què acaba un procés i comença una nova era en la història de Catalunya, una era d’una Catalunya rotundamen­t lliure, més pròspera, més justa, més solidària i més democràtic­a, posada al servei de l’ideal de la millora del món”, va sentenciar el president de la Generalita­t.

 ?? DAVID AIROB ?? L’inici d’una nova era. Carles Puigdemont va pronunciar ahir una conferènci­a al teatre Romea en què va proclamar que el 2017 és, amb el referèndum previst, l’any del final del procés i del començamen­t d’una nova era en la història de Catalunya
DAVID AIROB L’inici d’una nova era. Carles Puigdemont va pronunciar ahir una conferènci­a al teatre Romea en què va proclamar que el 2017 és, amb el referèndum previst, l’any del final del procés i del començamen­t d’una nova era en la història de Catalunya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain