La Vanguardia (Català)

Dolor i preocupaci­ó

-

La petició de perdó a les famílies de les víctimes del Iak-42 per part de María Dolores de Cospedal i en nom de l’Estat; i els temors de l’FMI per les decisions econòmique­s que pugui adoptar la imminent Administra­ció Trump.

MARÍA Dolores de Cospedal, ministra de Defensa, va comparèixe­r ahir davant el Congrés dels Diputats, dies després que transcendí­s l’informe del Consell d’Estat sobre l’accident del Iak-42, en el qual es reconeixia la responsabi­litat de l’Estat. Cospedal ja va assumir el contingut d’aquest informe, i va voler exposar ahir les seves polítiques al respecte, en una sessió en què van intervenir els primers espases dels principals partits i a la qual van assistir familiars de les víctimes.

Han passat prop de catorze anys des que l’avió Iàkovlev-42, en el qual 62 militars espanyols tornaven d’una missió a l’Afganistan, es va estavellar a Turquia, el 26 de maig del 2003. No hi va haver superviven­ts. Al llarg d’aquest temps, els familiars de les víctimes han dut a terme una tasca tenaç per aclarir la veritat. Al seu parer, eren massa les preguntes sense resposta. Entre elles, el destí final dels més de 100.000 euros de diferència entre la quantitat que va pagar Defensa pel vol fatídic i els diners que va rebre la companyia que el va operar. O la raó per la qual es va actuar amb negligènci­a i es va continuar contractan­t una empresa que anteriorme­nt havia fet uns vols que presentave­n, segons es va denunciar al seu dia, mancances preocupant­s. O el motiu pel qual els cadàvers van ser repatriats i sepultats a correcuita, abans de la seva correcta identifica­ció.

Però al costat d’aquestes incògnites, hi havia el que els familiars considerav­en una gestió molt desafortun­ada del llavors titular de Defensa, Federico Trillo. Considerav­en que va desatendre les seves responsabi­litats abans de l’accident i que va tenir una actitud displicent cap a ells després que es produís. I considerav­en a més a més que el fet que el Govern premiés després Trillo amb l’ambaixada d’Espanya a Londres va estar fora de lloc.

Els anys van passar, un rere l’altre, sense que les víctimes obtinguess­in el que valoraven com una mínima reparació moral. Fins que dies enrere es va conèixer el contingut de l’informe del Consell d’Estat, en què s’assumia la responsabi­litat de l’Administra­ció en el luctuós accident, i de resultes del qual Trillo va abandonar finalment la seva missió al Regne Unit.

La compareixe­nça d’ahir de Cospedal era esperada pels familiars com una ocasió per obtenir respostes precises a les incògnites apuntades més amunt, i perquè la ministra expliqués les seves intencions. Val a dir que Cospedal no va aportar nous detalls sobre la manera com es resoldrà el procedimen­t administra­tiu. Però va reiterar, això sí, la seva assumpció de l’informe del Consell d’Estat. És a dir, va insistir a reconèixer les responsabi­litats del ministeri que ara dirigeix i, per tant, les de qui n’era el titular quan va passar l’accident del Iak-42. Està molt bé que oferís aquesta satisfacci­ó moral. I, per descomptat, que finalment i a petició de diferents forces polítiques presents en la Comissió de Defensa demanés a les víctimes “perdó en nom de l’Estat”. Perquè, com havia reconegut abans respecte a la resolució que els ha de donar reparació moral, “les víctimes la mereixen, les famílies la necessiten i la societat ens la demana”. Cospedal ha fet doncs el que s’esperava del Govern espanyol: ha deixat en evidència Trillo, ha tractat com cal les famílies de les víctimes i ha demanat perdó. No haurien hagut de passar prop de catorze anys perquè Espanya, el país pel qual els 62 militars van donar la vida, respongués a les reclamacio­ns dels seus parents. Finalment, però, ho ha fet.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain